DOBRE VIJESTI IZ OB ZABOK: Uređaj za magnetsku rezonanciju uskoro se konačno pušta u pogon

RAVNATELJ VANČINA: Naručivanje pacijenata počinje 1. rujna, a 5. rujna MR počinje s radom

Objavljeno: 19.08.2022. VH

U Opću bolnicu Zabok i bolnicu hrvatskih veterana je još početkom svibnja stigao uređaj za magnetsku rezonanciju vrijedan 6.993.750 kuna, koji do dan danas nije pušten u pogon. 

Po kuloarima se pričalo da je jedan od razloga to da navodno nitko od liječnika ne želi prolaziti edukacije koje se svakako moraju proći za rad na takvom uređaju, a jesu li ta nagađanja istinita provjerili smo kod ravnatelja Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomira Vančine. 

– Naručivanje pacijenata počinje 1. rujna, a 5. rujna uređaj počinje s radom. Dakle, ne znam odakle ovakve informacije. To je kao da kažete da nema doktora. Radiolog je radiolog i naši radiolozi će očitavati magnete. Radiološka služba nema dovoljan broj ljudi pa rade prekovremene, ali to nikako ne znači da se nećemo organizirati – rekao je ravnatelj Vančina i dodao da su edukacije stručnog kadra završile.

Također, spomenuo je i da u današnje vrijeme kada postoje teleradiologija i telemedicina, nezamislivo bi bilo da se ne može naći način kako da se ovakav uređaj počne koristiti. 

– Što se tiče teleradiologije, primjerice, Indijci očitavaju radiološke slike koje se rade u Americi. Dakle, vi poslikate pacijenta, pošaljete teleradiologijom snimak i netko vam to može očitati. Danas imamo sreće pa je sve to digitalno. Prema tome, ono što će eventualno nedostajati, to se danas vrlo lako može organizirati – dodao je ravnatelj. 

Isto tako, rekao je da se za stacionarne pacijente pregledi MR-om već rade.

– Naravno da treba neko vrijeme učenja i prilagodbe i to je cijelo ovo vrijeme trajalo. To nije toliko jednostavno, ali naravno da nije ni nemoguća misija – rekao je ravnatelj Vančina i dodao da je sve pod kontrolom.  

Podsjetimo, radi se o uređaju Philips Ingenia Ambition X, magnetu najnovije generacije, i to je ujedno prvi ovakav uređaj na području cijele zemlje, a financiran je od strane Ministarstva zdravstva RH.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba