ZBOG ZNATNOG POSKUPLJENJA ENERGENATA: Grad Pregrada donio Plan regulacije javne rasvjete

NOVE MJERE ŠTEDNJE: “I dalje vodimo računa o kritičnim područjima kako se ne bi ugrozio promet i osjećaj sigurnosti građana“

Objavljeno: 31.07.2022. Valentina Cigula

Grad Pregrada je, zbog znatnog poskupljenja energenata, s ciljem smanjenja rashoda za električnu energiju, donio Plan regulacije javne rasvjete.
Kako su rekli iz Grada, cijena električne energije u postupku javne nabave u prošloj godini iznosila je 282.747,27 kuna, dok je ove godine procijenjena vrijednost u postupku javne nabave 1.074.200,92 kuna – to je povećanje od gotovo 300 posto, dodajući da su podešavanja sustava javne rasvjete u tijeku te da će biti završena do kraja idućeg tjedna.
Na području užeg dijela naselja Pregrade planirano je gašenje javne rasvjete u 23.30 sati, a dodatno će se smanjiti broj svjetiljki u samom centru i prilagoditi rasvjeta na Trgu Gospe Kunagorske, dok je na području okolnih naselja – Cigrovec, Plemenšćina, Gorjakovo, Bušin, Benkovo, Kostel, Sopot, Vinagora, Stipernica i naselja Pregrada Vrhi, planirano gašenje javne rasvjete u 22.30 sati.
– Slijedeći pozitivnu svjetsku i EU praksu, Grad Pregrada i prije je provodio ‘svjetlostaj’, odnosno javna rasvjeta po okolnim naseljima, osim u naselju Pregrada, gasila se kroz noć, s ciljem uštede, ali i zaštite od svjetlosnog onečišćenja uzrokovanog emisijama svjetlosti u okoliš iz štetnih izvora svjetlosti kojima su izloženi ljudi te biljni i životinjski svijet. Međutim, zbog povećanja cijene električne energije, odlučili smo uvesti nove mjere štednje. Smatramo da ćemo na ovakav način postići prijeko potrebnu uštedu, a svakako i dalje vodimo računa o kritičnim područjima kako se ne bi ugrozio promet i osjećaj sigurnosti građana – pojasnio je gradonačelnik Marko Vešligaj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba