IZNIMAN REDATELJSKI DVOJAC: Na Pulskom film festivalu za film "Stric" pokupili dvije Zlatne arene

David Kapac iz Pregrade napravio remek djelo – hibrid trilera i drame

Objavljeno: 27.07.2022. zagorjeinternational

Film ˝Stric˝ je dugometražni prvijenac redateljskog dvojca Andrije Mardešića i Davida Kapca, a osvojene su dvije Zlatne arene na ovogodišnjem 68. Pulskom film festivalu i to za scenarij koja je dodijeljena redateljima te za kostimografiju koja je pripala Ani Savić Gecan.

Mardešić i Kapac svoj su dugometražni debi pripremali punih sedam godina, među ostalim uz mentorsku podršku Jana Fleischera i Răzvana Rădulescua, čije su scenarističke radionice pohađali. Rezultat je intrigantna, originalna priča koja se razmotava u slojevima, stalno nam nudeći nove detalje važne za razumijevanje radnje

Radnja filma smještena je u Jugoslaviju, kasnih 1980-ih. Voljeni stric vraća se iz Njemačke kući za blagdane i dijeli poklone. Ponovno na okupu, obitelj pristupa tradicionalnom hrvatskom božićnom ručku. Radosno druženje iznenada prekida zvonjava mobitela. Ipak nisu 1980-e, a čini se da nije ni Božić. Ubrzo postaje jasno da purica nije jedino što se može nožem rezati i da se za prepunom blagdanskom trpezom, osim hrane, nožem može rezati i napetost.

Službeni trailer filma možete pogledati na https://youtu.be/NVw7ttRe7Mk.

Podsjećamo film je nakon svjetske je premijere osvojio Posebno priznanje na 56. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima, a osvojene nagrade na 69. Pula Film Festivalu dodatno potvrđuju uspjeh iznimnog redateljskog dvojca.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba