IZBORNI SKANDAL U KRALJEVCU NA SUTLI DOBIO ČETVRTI ČIN

STIPČIĆ BERIĆ: Nemam apsolutno nikakve veze s tim dečkima, a i nisam ih u birački odbor predložila ja, već HDZ. PONGRAC: Sve u svoje vrijeme

Objavljeno: 26.07.2022. Alen Brodar

Kao što smo izvijestili, Općinsko državno odvjetništvo u Zlataru je, nakon provedenog istraživanja, podiglo pred Općinskim sudom u Zlataru optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1998. i 2001.) zbog počinjenog kaznenog djela uskrate biračkog prava iz članka 334. Kaznenog zakona.
Optužnicom se okrivljenike tereti da su tijekom lipnja 2021. godine, u Kraljevcu na Sutli, zajedno i po prethodnom dogovoru, kao članovi biračkog odbora za izbor općinskog načelnika zaduženi omogućiti glasovanje biračima izvan biračkog mjesta na adresi njihova prebivališta, preuzeli glasačke listiće za osobe koje su zatražile takav način glasovanja te napustili biračko mjesto radi omogućavanja glasovanja točno određenim biračima. Tereti ih se da im nisu omogućili glasovanje jer do njih nisu došli, već su ih evidentirali u obrazac evidenciju glasanja birača izvan biračkog mjesta svjesni da navedeni birači nisu glasovali. Glasačke su listiće, kuvertirane, donijeli na izborno mjesto te su listići ubačeni u izborne kutije, a birači su na popisu birača označeni kao osobe koje su glasale, iako nisu glasovali.

Samo tri glasa

Podsjetimo, sa samo tri glasa razlike pred svojom protukandidatkinjom, SDP-ova Blanka Stipčić Berić izabrana je prošle godine, u trećem krugu lokalnih izbora, za načelnicu općine Kraljevec na Sutli. Stipičić Berić osvojila je tada 456 glasova, samo tri više od nezavisne kandidatkinje Danijele Pongrac. Odaziv na izbore bio je vrlo visok, čak 67, 5 posto, od 1365 birača svoje je pravo iskoristilo njih 922, nevažećih je listića bilo 13, pisalo se tada uz napomenu kako su se zbog tijesnog rezultata, glasački listići dvaput prebrojavali, drugi put u nazočnosti obiju kandidatkinja. Kraljevec na Sutli jedina je lokalna jedinica u državi koja je čelnicu izvršne vlasti izabrala tek u trećem izbornom krugu. A do njega je došlo jer su i u drugom krugu bila sporna dva listića. Prema prvim rezultatima objavljenima nakon drugog kruga izbora, kandidatkinja SDP-a Blanka Stipčić Berić osvojila je 307 glasova, odnosno, 37,76 posto glasova, HDZ-ov kandidat Dražen Jambrešić 238, odnosno, 29,27 posto, a dotadašnja načelnica Danijela Pongrac, kandidatkinja grupe birača, 236, odnosno, 29,02 posto. To bi značilo da je Danijeli Pongrac drugi krug izmaknuo za samo dva glasa. Međutim, ona je uložila prigovor na izborni rezultat utvrđen na dva biračka mjesta, a Županijsko izborno povjerenstvo Kapinsko – zagorske županije ga je i prihvatilo 19. svibnja, pa ispada da je Pongrac ipak imala 238 glasova, čime se izjednačila s Jambrešićem.

– Danijela Pongrac pravovremeno je podnijela prigovor na izborni rezultat utvrđen na biračkom mjestu broj 1 Strmec Sutlanski i na biračkom mjestu broj 2 Radakovo, u kojem navodi da su dva listića pogrešno proglašena nevažećima. Provjerom nevažećih glasačkih listića utvrđeno je da su dva glasačka listića pogrešno proglašena nevažećima, i to glasački listić serijskog broja 0000194 na biračkom mjestu broj 1 Strmec Sutlanski i glasački listić serijskog broja 0000440 na biračkom mjestu broj 2 Radakovo. lz navedenih je glasačkih listića jasno vidljivo da su birači glasovali upravo za kandidatkinju grupe birača Danijelu Pongrac, budući da je na njima zaokružen broj ispred njenog imena te nije odlučno što su brojevi kod ostalih kandidata precrtani – obrazložili su tada iz Županijskog izbornog povjerenstva.
Kako je uopće došla na ideju da ide u provjeru listića, otkrila nam je tada još aktualna načelnica.
– Kopkalo me jako kao čovjeka, prevelik je to bio broj nevažećih listića da bi sve bilo regularno. Samo mogu reći eto, da na kraju pravica uvijek pobijedi. Da se razumijemo, ne moram biti ja načelnica, ali želim pravicu – kazala nam je kratko Danijela Pongrac.
A kako komentira da je i u trećem krugu bilo namještanja listića, zbog čega je protiv dvojice mladića, koji su pokušali lažirati izbore na kojima je pobijedila, podignuta optužnica, upitali smo i načelnicu Blanku Stipčić Berić.

Novi izbori?

– Znam za to od početka jer mi je Danijela (Pongrac op.a.) za to rekla, do tada nisam imala pojma. Mogu samo reći da nemam apsolutno nikakve veze s tim dečkima, niti čitava priča ima ikakve veze sa mnom. Njih u birački odbor nisam predložila ja, već stranka koja je meni bila oponent na izborima, konkretno HDZ – rekla nam je načelnica Blanka Stipčić Berić, koju smo upitali smatra li da će se sada ponovo morati održati izbori u Kraljevcu na Sutli.

– E, to vam ne znam. Sad na kraju ispada da su oni glasovali za mene, što realno znamo da sigurno nisu. Mislim to je moja pretpostavka, gledajte, mi smo iz malog mjesta i svi znamo tko je bio za koga. Ja tu djecu znam iz viđenja, prijatelji smo na Facebooku i to je to. Osim toga, oni se sa mnom nikako ne mogu dovesti u vezu i ne osjećam tu nikakvu odgovornost, niti krivnju. A što će se dalje odvijati, ne znam, no koliko je meni rečeno, to ne može izmijeniti izborni rezultat. Rok za žalbe je prošao i ne vjerujem da se išta može dogoditi po pitanju novih izbora – zaključila je Stipčić Berić.
Što o tome ima za reći upitali smo i njenu protukandidatkinju, bivšu načelnicu Danijelu Pongrac, no ona nije željela komentirati slučaj, barem, kaže, ne još.

Pokušat ću ostati profesionalna do kraja. Sada je podignuta optužnica i ne želim ništa komentirati do pravomoćnosti presude. Sve u svoje vrijeme – zaključila je Pongrac.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba