Čuvanje tradicije: Održana 10. Žetvena svečanost u Bisernoj dolini u Grešćevini

Od sijanja i žetve do kruha i krova

Objavljeno: 11.07.2022. zagorjeinternational

Najbolji način da se običaji naših predaka spriječe od zaborava je njihovo oživljavanje i prenošenje s koljena na koljeno. Upravo su toga svjesni i u ˝Udruzi Biserna dolina˝ iz Grešćevine, gdje su se zahvaljujući mladim naraštajima stari običaji zadržali sve do danas.

Naime, Udruga je ove subote, već desetu godinu zaredom organizirala ˝Žetvenu svečanost˝ u Bisernoj dolini u Grešćevini kod Varaždinskih Toplica, a u ručnoj žetvi raži, na onaj pravi starinski način na koji su to radili naši pradjedovi, mogli su se okušati svi zainteresirani.

Biserka Vudrag, predsjednica ˝Udruge Biserna dolina˝ koja broji 26 članova, istaknula je kako je cilj ove manifestacije sačuvati tradiciju i običaje te prikazati kako su nekada radili naše prabake i pradjedovi.

– Ovo događanje organiziramo u okviru projekta ˝Od polja do stola i krova˝ i ˝Put slame˝. Obuhvatili smo kompletnu tematiku slame, od sijanja i žetve do kruha i krova. Ljudima je ovaj žetveni prikaz zanimljiv, tako se zna okupiti i do stotinjak ljudi, te smo, s obzirom na činjenicu da smo mala sredina i mala Udruga, itekako zadovoljni – rekla je Vudrag te otkrila kako u ovogodišnjoj manifestaciji sudjeluju i KUD ˝Seljačka sloga˝ iz Lupoglava te ˝Udruga Gotali˝ iz Gotalovca koja će prikazati mlatitvu.

– Za one koji će nas posjetiti pripremili smo piknik na njivi, kojim svake godine do sad budu oduševljeni i mlađi i stariji, a imamo i grešćevićki stol na kojem će biti posluženi tradicionalni kolači za zajedničku večeru na kojoj će se okupiti cijelo selo – pojasnila je Vudrag.

Sve je počelo okupljanjem na trgu u Grešćevini, s dobrodošlicom gostima, a zatim se otišlo na njivu gdje se održala ručna žetva raži uz pjesmu.

Podršku ˝Žetvenoj svečanosti˝ nije propustila dati ni Ljubica Nofta, predsjednica topličkog Gradskog vijeća koja je istaknula kako se svake godine iznova vesele ovom događanju.

– Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način doprinijeli da se ova prekrasna manifestacija održi. Naravno, glavni nosioc događanja je naša ˝Udruga Biserna dolina˝koja ima veliku važnost za naš grad u pogledu očuvanja naše kulture i baštine. Oni su ti koji štite naše običaje, čuvaju našu kulturnu baštinu i ono najvažnije, budućim naraštajima prikazuju kako su nekada naši ljudi živjeli i što su i kako radili – rekla je Nofta te istaknula kako Grad podržava ovakve manifestacije te se trudi, koliko je najviše moguće i financijski pomagati rad svojih udruga.

U Grešćevini se tako još jednom pokazalo kako se čuvaju tradicija i baština. A da se nakon teškog rada vrijedi i opustiti znali su i organizatori pa su tako pripremili druženje uz odličan zabavni program.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba