INTERVJU – DARIO CVRTILA: Povodom Dana općine Jesenje i Župe Svetog Ivana Krstitelja, načelnik otkriva utisak svoje prve godine na čelu općine

UZ PUNO RADA, MUKE I POMOĆI SA SVIH STRANA: Unatoč tome što su svi rokovi probijeni, uspjeli smo – završili smo vrtić i otvara se na jesen

Objavljeno: 25.06.2022. Valentina Cigula

Općina Jesenje je u petak, na Ivanje, proslavila svoj dan i dan svoje Župe Svetog Ivana Krstitelja, a mi smo tim povodom razgovarali s načelnikom Darijem Cvrtilom o najvažnijim projektima koji su realizirani na području općine u proteklih godinu, a otkrio nam je i koji su novi projekti ‘na vidiku’, ali i kako je zadovoljan stanjem u općini godinu dana nakon preuzimanja funkcije načelnika jer kako je istaknuo, prošle godine prilikom preuzimanja funkcije, Općina je u tom trenutku imala oko 3,4 milijuna kuna neplaćenih obveza te zbog toga naveo kao primarni cilj konsolidaciju općinskih financija.

 Što se sve radilo na području općine u proteklih godinu dana, koje biste projekte koji su realizirani ili su trenutno u realizaciji, izdvojili kao najznačajnije? U kojoj je fazi izgradnja dječjeg vrtića?

U proteklih smo godinu dana, s obzirom na zatečenu situaciju, svoje djelovanje usmjerili u dva pravca. Prvi, konsolidacija općinskih financija i to na prihodovnoj i rashodovnoj strani gdje je bio prioritet podmirenje nagomilanih financijskih obaveza, prije svega proizašlih iz loše planirane i vođene izgradnje dječjeg vrtića, te ono što je bitno za buduće razdoblje, povećanje prihoda. Moram reći da su svi ti potezi s obzirom na složenost cjelokupne situacije u trenutku preuzimanja dužnosti pa sve do kraja godine bili više ‘vatrogasne’ naravi da se očuva likvidnost općinskih financija, a s druge strane da se podmire sve obaveze prema izvođačima. Sada je pred nama drugi krug konsolidacije koji ima za cilj postaviti zdravi i održivi temelj daljnjeg funkcioniranja općine u cilju što bolje apsorpcije EU sredstava. Drugi dio napora u ovih godinu dana bio je usmjeren ka pripremi projektne dokumentacije i prijavi na natječaje koji su uslijedili poslije Nove godine. U trenutku preuzimanja dužnosti skoro da i nije bilo prijavljenih projekata za 2021. godine, kao ni projektne dokumentacije koja bi bila u pripremi za nadolazeće razdoblje. Od realiziranih projekata najveći i najznačajniji projekt koji je u međuvremenu završen je izgradnja i opremanje zgrade dječjeg vrtića. Projekt sam naslijedio u samoj završnoj fazi realizacije gdje su radovi kasnili, rokovi bili probijeni, a financijska konstrukcija za cijeli projekt nakon skoro tri godine gradnje nije bila zatvorena i s milijunskim dugovima prema izvođačima. Sve u svemu uz puno rada, muke i pomoći sa svih strana uspjeli smo završiti taj projekt i sada smo u postupku otvaranja vrtića za koji je plan da se otvori na jesen ove godine.

Koje projekte biste izdvojili kao ključne u budućem razdoblju? Koje nastavljate, a koje nove planirate započeti?

U budućem razdoblju kao ključne projekte vidimo projekte koji su usmjereni prema ulaganju u komunalnu infrastrukturu kojoj je na području cijele općine potrebna sanacija, rekonstrukcija i izgradnja novih dionica cesta, ali i javne rasvjete, odvodnje i ostale infrastrukture. Pored komunalne infrastrukture, želja nam je razvijati i socijalne programe u skladu s mogućnostima. Općina Jesenje godinama je širila spektar socijalnih mjera u koje ubrajam i one demografske. Takve mjere su imale svoje učinke i slijedom toga ćemo ih pokušati zadržati, iako moram napomenuti, da će s otvaranjem dječjeg vrtića, financijsko opterećenje za naš proračun biti veliko. Iz tih razloga već sada radimo na tome da povećamo prihode proračuna, ali ćemo napraviti i temeljitu analizu svih socijalnih programa uz mogućnost da neke od njih reduciramo.

Godinu dana ste na čelu općine – kakvi su vaši dojmovi? Kako ste zadovoljni trenutnim stanjem u općini?

Primarni cilj smo ostvarili, konsolidirali smo financije, zatvorili financijsku konstrukciju izgradnje i opremanja dječjeg vrtića te se kvalitetno pripremili za natječaje u prvoj polovici 2022. godine. Sve to ne bi bilo moguće bez potpore svih vijećnika na čelu s predsjednikom Općinskog vijeća Anđelkom Draganićem, zaposlenika Jedinstvenog upravnog odjela Općine Jesenje te kolegica i kolega gradonačelnika i načelnika koji su uvijek bili tu kada sam trebao njihovu pomoć. Sve u svemu, mislim da smo na dobrom putu i da ćemo kroz vrijeme koje je pred nama polučiti rezultate kakve mještani Jesenja zaslužuju.

Što još očekuje mještane za Dan općine?

Danas će se u Vatrogasnom domu s početkom u 16. 30 sati, održati smotra i svečani mimohod DVD-a Gornje Jesenje i gostiju, a povodom 70. obljetnice, s početkom u 17 sati u Sportskoj dvorani Osnovne škole Gornje Jesenje, svečana sjednica DVD-a Gornje Jesenje. U 19.30 sati na igralištu će nastupiti  mažoretkinje KUD-a Zagorec Radoboj, a nakon njih u 20 sati odigrat će se Memorijalni turnir “Za Lijepoga”. U nedjelju, posljednji dan proslave,  počet će Svetom Misom u  Župnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja, u 11 sati, a poslije mise, u podne kreće druženje  za mještane i goste u Domu kulturu i Vinoteci. Slavlje će završiti dramskom večeri u Domu kulture, s početkom u 17 sati i košarkaškim turnirom, s početkom u 18 sati u dvorani Osnovne škole Gornje Jesenje.

Vaša čestitka i poruka sugrađanima.

Svim mještankama i mještanima Općine Jesenje u ime naše Općine i njezinih zaposlenika te u svoje ime, želim sretan Dan općine i župe, kao i svim Ivanama, Ivankama, Ivanima i Ivicama, sretan i radostan imendan!

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba