POVODOM DANA GRADA: Održana svečana sjednica Gradskog vijeća Novog Marofa

“Istočna obilaznica ima nemjerljiv značaj za nas– rasteretit će se promet kroz centar i više nećemo biti tranzitni grad“

Objavljeno: 10.06.2022. Valentina Cigula

Grad Novi Marof u ponedjeljak, 13. lipnja na blagdan svetog Antuna Padovanskog, slavi svoj dan, a povodom toga, u petak je u Kulturnom centru “Ivan Rabuzin“ održana svečana sjednica Gradskog vijeća koju je otvorio predsjednik vijeća Mladen Benjak koji je kazao da Grad sve programe koji su se realizirali ne bi mogao realizirati bez financijske potpore Republike Hrvatske te europskih sredstava, pa uputio zahvalu svima koji Gradu pružaju podršku.


– Zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske i nadležnim ministarstvima koji nam pružaju podršku pri realizaciji svih projekata. Također zahvaljujem Varaždinskoj županiji, Hrvatskim vodama, Hrvatskim cestama, Županijskoj upravi za ceste, Hrvatskoj elektroprivredi, Termoplinu, Varkomu i svim ostalima koji na bilo koji način pomažu pri ostvarivanju naših ciljeva usmjerenih ka razvoju grada. Naravno zahvaljujem i svim gradskim vijećnicima na dobroj suradnji i podršci koju pružaju u radu Gradskog vijeća. Čestitke izvršnoj vlasti Novog Marofa, gradonačelniku, njegovom zamjeniku i gradskim službama na svim ostvarenim rezultatima, a posebne čestitke gradonačelniku koji se silno trudi da grad postane centar južnog dijela Varaždinske županije – rekao je Benjak.

Gradonačelnik Siniša Jenkač istaknuo je da je na području grada trenutno započeto s realizacijom ili u pripremi 90 -ak projekata, pa istaknuo najznačajnije projekte. Prvi od njih je Istočna obilaznica grada Novog Marofa, investicija vrijedna 150 milijuna kuna, čiji se završetak očekuje, kako otkriva gradonačelnik  u ožujku iduće godine.

-Jako važna cesta, nemjerljivog značaja za Novi Marof, ne samo zbog rasterećenja prometa, od nekih 8500 vozila koji prolaze kroz centar Novog Marofa koji je na neki način tranzitni grad. Premještanjem obilaznice formirat ćemo centar i izgubit će naziv tranzitni grad što nam je cilj – pojasnio je Jenkač, pa spomenuo važnost izmjene urbanističkog plana uređenja grada kojim je definiran centar grada s kontaktnim zonama, a zatim spomenuo i ostale važne projekte.

-Tu je u svakom slučaju i sanacija odlagališta otpada,  reciklažno dvorište, gradnja nove hale Novokoma koju ćemo preseliti i koja je već u fazi preseljenja iz centra. Taj objekt smo prijavili na natječaj mjere 7.4.1., isprojektirali, imamo građevinsku dozvolu To je jedna od starih zgrada koja je ostala uvijek cijela, mada u Novom Marofu iz 18. i 19. stoljeća bilo je nešto Austrougarskih zgrada. Nažalost, one su 60 – ih godina srušene i nema ih više, tako da je to zgrada koju želimo sačuvati i pretvoriti u centar za mlade vrijednosti investicije osam milijuna kuna. Svakako sanacija postojećih vrtića, energetska obnova, dogradnja novog vrtića oko 13,5 milijuna kuna investicija. Prethodni projekti koje sam nabrojao, vrijednosti su preko 20 milijuna kuna. Masa raznih cesta koje asfaltiramo i širimo poslovne zone – kazao je Jenkač, pa dodao:

– Na neki način, vjerujem i siguran sam u to da će sama obilaznica i naše investicije potaknuti neke buduće investicije, poput dvaju novih poslovnih centara koje će se graditi u Novom Marofu koji će definitivno povećati kretnje u samom centru i na neki način našim građanima i svima onima koji gravitiraju prema Novom Marofu osigurati da u Novom Marofu mogu praktički kupiti sve što im treba da ne trebaju više odlaziti prema Varaždinu, ali i prema Zagrebu – zaključio je gradonačelnik.

Istaknuo je Jenkač, da su važni i novi prostori  za gradnju stambenih zgrada jer  Novi Marof, na neki način i oskudijeva tim prostorima tako da su kroz izmjenu plana osigurali i te prostore.

-Neki su privatni, neke su kupili već privatni poduzetnici koji planiraju uskoro krenuti u izgradnju stambenih zgrada, tako da mislim da je to za nas veoma važno. Nismo zaboravili ni skoro 30 naselja koji se nalaze oko centra. Saniramo domove, piljeve, gradimo ceste, vodovode i kanalizacije. Moram spomenuti i aglomeraciju. Imamo tri građevne dozvole. Procijenjena vrijednost je skoro 400 milijuna kuna i očekujemo poziv na natječaj. Ludbreg i mi smo zajedno krenuli, došli smo u ovu fazu i vjerujemo da će se uskoro otvoriti natječaji na koje ćemo se moći prijaviti. To je ogroman novac. Nažalost, ne možemo MPO jer ‘pokupili’ bismo oko 800 milijuna kuna, a za tu namjenu MPO ima otprilike milijardu kuna– kazao je Jenkač, pa zaključio:

– Brinemo definitivno o svim segmentima i potrebama svojih građana. Godišnje za naše dječje vrtiće izdvajamo oko šest milijuna kuna plus ovo što gradimo i što ćemo i dalje širiti dječje vrtiće jer ćemo i već smo se prijavili na natječaj proširenja dječjeg vrtića u programu Ministarstva obrazovanja. Također izdvajamo preko 1,7 milijuna kuna za naše škole, a nismo nadležni i obavezni za školstvo. Izdvajamo za učeničke i studentske stipendije, nagrade, laptope i knjige za našu srednju školu koja nam je posebno važna – kazao je.

Najava budućih investicija

Varaždinski župan Anđelko Stričak uputio je čestitku žiteljima Novog Marofa povodom Dana grada, pa istaknuo razloga za zadovoljstvo ima jer se na sve strane u gradu rad, pa najavio da će u utorak zajedno s gradonačelnikom te ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem obići gradilište Istočne obilaznice grada.

– Isto tako, najavit ćemo i sljedeće investicije. Mislim da se svi s time slažemo, da je prioritetno početi rješavati izgradnju brze ceste Varaždin – Ivanec – Lepoglava, barem u ovoj prvoj fazi od Varaždina do Tužnog. Ugovaramo posjet ministrice kulture i medija. Na našem području je niz kulturnih dobara, niz gradilišta na kojima se ta kulturna dobra obnavljaju, međutim smatram da trebamo napraviti jednu listu prioriteta i da u narednih par godina, barem jedan dio tih kulturnih dobara obnovimo i damo građanima i turistima na korištenje. Također, dogovaramo obilazak s ministricom turizma i sporta. Smatram da je ovo lijepi kraj. Priroda, kulturna dobra, sve ovo što naši OPG – ovi mogu ponuditi zaslužuje jednu veću pažnju s razine Ministarstva turizma. Naravno da ćemo u razgovoru sa svim tim resornim ministrima pokušati pronaći najbolje rješenje  na koji način što prije te investicije privesti kraju i dati na korištenje kako našim građanima, tako i turistima – poručio je župan.

Sjednici je ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja, nazočio i državni tajnik Tomislav Paljak koji je istaknuo da rani predškolski odgoj i obrazovanje u Novom Marofu stvara novu perspektivu.

-Znam da ćete je proširivati novim javnim pozivom koji je sada u tijeku, na tome vam čestitam i vjerujem da ćete dio “kolača“ od šest milijardi kuna koje je sada na stolu također iskoristi za dobrobit vaše djece jer ovdje je vaša aktivnost živa. U osnovnu školu, najveću školu u županiji, puno se ulagalo. Iskoristilo se maksimalno što se tiče energetske obnove. Ona ima jednu novu vizuru, jednu novu perspektivu, međutim sad dolazi i sljedeća nadgradnja koja će se ogledati o nove paradigme obrazovanja u Republici Hrvatskoj, koja će biti vidljiva kroz novi poziv koji ide prema cjelodnevnoj nastavi i koja će omogućavati konzumaciju 2,2 milijarde kuna u tu namjenu – kazao je Paljak, dodavši da socijalna osjetljivost grada  nije upitna što se tiče stipendiranja, prijenosnih računala, motivacije djece da upisuju zanimanja koja srednja škola nudi.
-Te kvote smo ispunili, a sada je na vama da tu motivaciju držite na višoj razini, ali danas smo svjedočili izglasavanju u Saboru novog Zakona o strukovnog obrazovanja koji će i u segmentu povezivanja privatnog poduzetništva i školstva omogućavati nove perspektive jer do sada stipendiranja nisu bila uopće zakonski prepoznata, a važna su. Primjerice, nova forma koja se odnosi na mentorstva kod poslodavca bit će veoma zanimljiva i prepoznata u tom kontekstu – rekao je Paljak.

Postignuti preduvjeti

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Zdravko Tušek istaknuo je da niz projekta i programa koji se provode na području grada dokazuju da je bilo potrebno postići važne preduvjete kako bi oni bili uspješni, prije svega okupiti tim stručnjaka koji znaju, žele i imaju odlučnost voditi grad u bolju i svjetliju budućnost, osigurati bolji i kvalitetniji život svojim građanima, pa u nastavku govora istaknuo i drugi važan preduvjet.

– Trebalo je osigurati stabilno političko i gospodarsko okruženje, ali prije svega fiskalnu odgovornost i stabilnost državnih financija i upravo to je učinila Vlada na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem. Kako bi ovakvi projekti bili mogući u budućnosti, upravo je Vlada Republike Hrvatske osigurala znatna financijska sredstva iz nacionalnog plana oporavka i otpornosti kojim se financiraju poduzetnički projekti, ali isto tako i projekti infrastrukture kako komunalne, društvene i sve ostale, posebice tu su projekti turizma, kao i mnogi drugi. U završnoj su fazi strukturni programi koji će osigurati daljnji kontinuitet financiranja programa i projekta koji će učiniti bolji život naših mještana u svim općinama i gradovima diljem Lijepe naše – kazao je Tušek, pa nastavio o pomoći Ministarstva poljoprivrede.

-Iz proračuna ruralnog razvoja i fondova kojima upravlja Ministarstvo poljoprivrede na području županije u proteklih godinama uloženo je nešto više od 1,2 milijarde kuna. Jedan veći dio tog novca ide na gotovo 600 – tinjak projekata malih i mladih poljoprivrednika, poduzetničkih projekata u gospodarstvu i poljoprivredi. Isto tako i šumarstvu, ali moram spomenuti i 60 – ak projekata infrastrukture kako komunalne, tako društvene i ostale koja u ruralnim područjima čini bolji i kvalitetniji život našim građanima. Sve to činit ćemo i dalje. Ponosni smo što je jedan od najljepše i najbolje uređenih dječjih vrtića na području grada. Uvjeren sam da će tako biti i dalje – istaknuo je.

Kao izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, sjednici je nazočila gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević koja je kazala da su gradovi Novi Marof i Pakrac slični te da puno surađuju, dodavši da su europski fondovi za male sredine stvarno značajan izvor prihoda te da uz veliku potporu Vlade Republike Hrvatske, ulažu u sve segmente, kako bi podigli kvalitetu života svih sugrađana što je vidljivo na primjeru grada Novog Marofa.

– Često govorimo da su djeca naša budućnost, ali onda ispadne da je to samo demagogija, no kod vas to nije tako jer ulažete u vrtiće, sport, svu infrastrukturu, ne samo društvenu, odgojno – obrazovnu, već i komunalnu koja će zasigurno poboljšati kvalitetu života svih građana i ne samo onih koji ovdje živjeti sa zadovoljstvom, već će se u ovaj predivan kraj, ljudi doseljavati – kazala je Blažević, uputivši zahvalu pripadnicima 104. brigade koji su 1991. godine bili u njenom gradu.

-Da vi niste onda bili tamo gdje je trebalo biti budući da se u mom gradu čuvala cijela Republika Hrvatska, vjerojatno danas ne bi imali prilike biti u Novom Marofu i govoriti o svim ovim projektima koji su rađeni za vas, nas i svu našu djecu, za našu budućnost – poručila je.

U ime načelnika i gradonačelnika, nazočnima se obratio načelnik Ljubešćice Nenad Horvatić.

– Svi misle da svi ovi milijuni dođu lako, međutim iza ovog stoji puno rada. Vaš i naš gradonačelnik, osim što je gradonačelnik je i saborski zastupnik, međutim njegov primarni posao je biti gradonačelnik i kada bi trebao birati hoće li sutra i dalje biti gradonačelnik ili saborski zastupnik, on bi ostao gradonačelnik jer ovaj posao radi sa žarom i voljom – poručio je Horvatić, dodavši da je gradonačelnik Jenkač uvijek tu za svoje sugrađane. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba