Radni sastanak župana Stričaka i njegove zamjenice Zagorec s varaždinskim načelnicima i gradonačelnicima

Sanacija šteta od tuče kroz dva modela, u idućoj školskoj i akademskoj godini povećanje broja i visine stipendija

Objavljeno: 08.06.2022. zagorjeinternational

Saniranje ogromnih šteta nakon prirodne nepogode tuče, povećanje stipendija i zapošljavanje učitelja u produženom boravku na neodređeno, bile su glavne teme jučerašnjeg radnog sastanka župana Anđelka Stričaka i njegove zamjenice Silvije Zagorec s načelnicima i gradonačelnicima iz Varaždinske županije.

– Poljoprivrednicima iz naše županije, čiji su usjevi ili infrastruktura stradali od tuče, pomoći će se na dva načina, putem mjere 5.2.1. “Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala”, odnosno putem potpora male vrijednosti. O tome bi odluka trebala biti donesena ovog tjedna na sjednici Vlade – izvijestio je župan Stričak.

Program potpora je već izrađen i sada ga na prvoj sjednici trebaju prihvatiti vijećnici Županijske skupštine.

50 dana

– Treba istaknuti da isplata šteta ne može početi prije nego što prođe 50 dana od proglašenja prirodne nepogode. Tada će biti utvrđeno kolike su ukupne štete i broj oštećenika. Na temelju toga će se napraviti okvir za isplatu potpora. Drugi model je za obnovu staklenika i plastenika uz potencijal do 100 posto povrata sredstava. Javni poziv će biti otvoren do kraja srpnja – rekao je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Dragutin Vincek.

Sljedećih mjeseci bit će donesene važne odluke o obrazovanju.

– U novoj školskoj i akademskoj godini 2022./2023. povećat ćemo broj i visinu stipendija, pri čemu je prijedlog Upravnog odjela da se učeničke stipendije s 400 kuna povećaju na 500 kuna mjesečno, a studentske s 800 na 1000 kuna. Uz to, na natječaj za stipendiranje će se moći javiti učenici od prvog razreda srednje škole nadalje, odnosno od prve godine studija nadalje – naveo je pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek. 

Novine se uvode u program produženog boravka koji je pokrenut 2018. godine, kada je u programu bilo 450 učenika u 19 skupina, a ove školske godine su uključena 1024 učenika u 52 skupine.

Na neodređeno vrijeme

– U produženom boravku rade ukupno 52 učitelja, od kojih je njih 21 zaposleno na neodređeno, a 31 na određeno. Na javno savjetovanje smo uputili prijedlog izmjene Odluke o sufinanciranju programa produženog boravka, koja bi se primjenjivala od školske godine 2022./2023., a kojom bi Županija osigurala plaće za srpanj i kolovoz. Time bi se stekli uvjeti da svi učitelji koji rade u produženom boravku budu zaposleni na neodređeno vrijeme – istaknuo je Huđek.

Na radnom sastanku predstavljeni su rokovi za zahtjeve i inicijative jedinica lokalne samouprave za četvrte izmjene i dopune Prostornog plana Varaždinske županije, kao i planovi upravljanja područjima ekološke mreže i pridruženim zaštićenim područjima, najavljen je početak provođenja programa subvencioniranja kredita poduzetnicima, a raspravljalo se i o radnom vremenu poštanskih ureda te drugim temama.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba