U Varaždinskim Toplicama održan ‘Aquafest’

“Festivalom želimo proširiti glas o neprocjenjivom bogatstvu koje se krije u našim Toplicama, a kojeg želimo podijeliti s cijelim svijetom” 

Objavljeno: 07.06.2022. zagorjeinternational

Proteklog se vikenda u Varaždinskim Toplicama održao ‘Aquafest’, festival kojim se odaje počast ljekovitoj termalnoj vodi gdje se posjetitelji imaju prilike upoznati s bogatim rimskim nasljeđem i važnošću izvora termalne, sumporne i ljekovite vode koja se već stoljećima koristi za liječenje i poboljšanje vitalnosti.

Program festivala započeo je u petak kada su Rimsku baziliku zauzeli brojni stručnjaci okupljeni na međunarodnom skupu pod nazivom “Termalna voda jučer danas, sutra”, a program u duhu starog Rima nastavio se i u subotu Povorkom Rimljana dok su se na Parteru kod Terma odvijale borbe gladijatora te su predstavljene formacije legija.

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković ponosno je istaknula kako su termalni izvori zaštitni znak grada.

– S našom ljekovitom termalnom vodom dobro su upoznati svi naši građani, susjedi, hrvatski državljani, pa i oni van naših granica koji koriste blagodati naše vode u oporavku i liječenju brojnih bolesti. To su već davno prepoznali i Rimljani izgradivši čitavo naselje ‘Aquae Iasae’ koje je postojalo gotovo 400 godina i čiji su ostaci danas jedan od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Hrvatskoj. Ovim festivalom odajemo počast upravo njima kako bi proširili glas o neprocjenjivom bogatstvu koje se krije u našim prekrasnim Toplicama koje ne želimo ljubomorno čuvati samo za sebe već podijeliti s cijelim svijetom – rekla je Ratković.

Direktorica TZ Varaždinskih Toplica Lana Husnjak rekla je kako su tijekom subotnje večeri uzvanici mogli uživati u povorci pod bakljama i borbi gladijatora u Termama.

– Stigli su nam i naši prijatelji Dioklecijanove legije iz Splita koji su uz našu legiju pripremili atraktivan program gladijatorskih borbi. Održane su i radionice antičkog mozaika, antičkog vjenčića te radionice Postani gladijator ili Rimljanin na jedan dan. Bilo je tu i bojanja kamenčića i oblikovanja drva, a održana je i interaktivna radionica za odrasle s dr. Romanom Lekić o ženskim mitološkim, božanskim arhetipovima i to onima vezanim uz vodu koja se veže na Varaždinske Toplice, na ‘Aqua Iasae’ – opisala je Husnjak. 

Subotnji program je zaključio ‘Dark StoryTeller’ predavanjem o nymphama pod nazivom “Nesputane – jedna vilovita priča”. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba