Krapinsko -zagorski župan Kolar održao prijem za proizvođače bućinog ulja – osvajače zlatne medalje na četvrtoj Međunarodnoj izložbi bućinog ulja i 11. izložbi bućinog ulja Hrvatske

POSTALI SMO LIDER PROIZVODNJE BUĆINOG ULJA U RH: Imamo šest zlata, 19 srebra i dvije bronce – to samo govori o kvaliteti proizvodnje u našoj županiji

Objavljeno: 26.05.2022. zagorjeinternational

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar u ponedjeljak je održao prijem za proizvođače bućinog ulja koji su prošlog vikenda, na četvrtoj Međunarodnoj izložbi bućinog ulja i 11. izložbi bućinog ulja Hrvatske osvojili zlatne medalje.

Krapinsko-zagorska županija osvojila je zlatne medalje za šest ulja, a osvojili su ih OPG Grilec Ivanka, OPG Osrečak Ivan, Uljara Sinković i OPG Mladen Cesarec, koji je proglašen i šampionom čitave izložbe. Ukupno je bilo prijavljeno 158 ulja iz pet država – Hrvatske, Austrije, Slovenije, Mađarske i Češke te je sveukupno dodijeljeno 13 zlatnih medalja.

Župan Kolar istaknuo je da je 19 zagorskih izlagača dalo 27 uzoraka te da su svi nagrađeni.

-Imamo šest zlata, 19 srebra i dvije bronce. To samo govori o kvaliteti proizvodnje bućinog ulja na području naše županije i da to nije samo ovo četvero predstavnika, nego imamo još niz izvrsnih proizvođača –  kazao je Kolar, podsjetivši da je Krapinsko-zagorska županija, prije sedam godina startala s pet proizvođača i šest uzoraka.

 -Dvije godine zaredom imamo šampiona, a trebali smo i tri, pa možemo reći da smo postali lider proizvodnje bućinog ulja u RH, što je prije 10-tak godina bilo nezamislivo – zaključio je župan, dodavši da je Županija financirala sve uzorke poslane na izložbu, a da će za četiri najbolja proizvođača omogućiti odlazak u Bruxelles na svjetsku izložbu bućinog ulja.

Šampion četvrte Međunarodne izložbe bućinog ulja i 11. izložbe bućinog ulja Hrvatske Mladen Cesarec kazao je da je zadovoljan podrškom Krapinsko-zagorske županije te da mu se sviđa ideja brendiranja zagorskog bućinog ulja.

Velika reklama

-Nemamo velike površine kao neki oko nas, ali što se tiče kvalitete, mislim da smo dokazali da se možemo uspoređivati sa svima njima. Ova je nagrada za nas velika reklama, posebno za dućan u Zagrebu koje je veliko tržište nama nadomak ruke – poručio je Cesarec.

Ivanka Grilec je kazala kako je njezin OPG nastao 2003. godine te su se od tada počeli baviti s poljoprivrednim kulturama, dodajući da uzgajaju buče, aroniju te da su bili među prvima koji su uzgajali američke borovnice, na što je, kako ističe, veoma ponosna.

-Zadovoljna sam i s ambalažom, iako se tu još može uložiti, no prije svega mi je bitna kvaliteta. Drago mi je da smo bili na izložbi, da smo dali na ocjenjivanje ulja da vidimo gdje smo – rekla je Grilec, dok je Veljko Osrečak u ime OPG-a Osrečak Ivan kazao:

-Naš OPG nije jako velik, ali mislim da je vrijedan. Imamo oko pet hektara obradive zemlje, s time da se mijenja plodored, pa onda kako koje godine, nekad imamo 1,5 hektar, nekad dva, nekad više. Uz to imamo plantažnu jabuku, ali ne na žici nego na stablu. Imamo nešto oraha, vinograd kao svako domaćinstvo. Svaka nagrada, odnosno priznanje je hvale vrijedno jer svi ljudi koji nešto rade, kad vide da ih netko cijeni, osjeti vrijednost toga. Ove godine smo dobili zlato za hladno prešano, a srebro za toplo prešano. Hvala svima – istaknuo je.

Prošlogodišnji šampion ove izložbe Danijel Sinković kazao je da se ponosi svojim rezultatima, ali i rezultatima ostalih zagorskih proizvođača.

158 ulja

-Ove četiri zlatne medalje proizvedene su u našoj uljari, koja je prva uljara otvorena ovdje u Zagorju. Naša priča počela je više amaterski 2008. godine, a onda smo se počeli javljati na izložbe i vidjeli smo da idemo sve bolje prema vrhu, dobivali smo zlatne medalje. Lani smo bili šampion i zato sam jako ponosan što šampion ostaje u našoj županiji – rekao je Sinković.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić istaknula je da je upravo Krapinsko-zagorska županija zajedno s Varaždinskom i Međimurskom županijom bila idejni začetnik izložbe bućinog ulja Hrvatske, čija je namjera bila da se proizvođači susretnu, da razmjene iskustva, a uz to da vide kako stoje u kvaliteti proizvedenog. -Prije četiri godine ideja se proširila na Međunarodnu izložbu, pa je tako ove godine u Varaždinu bilo prijavljeno 158 ulja iz pet zemalja. Izuzetno smo ponosni rezultatima naših proizvođača i sigurni smo da će oni nakon ovih medalja biti još bolje prepoznati na tržištu – kazala je pročelnica Mihovilić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba