U Varaždinu obilježen Dan nacionalnih manjina

“Raznolikost se ne može nametati zakonima, ona živi i moramo je očuvati, njegovati i uvažavati”

Objavljeno: 22.05.2022. zagorjeinternational

Na središnjem varaždinskom gradskom trgu, u organizaciji Grada Varaždina i Varaždinske županije, jučer je obilježen Dan nacionalnih manjina i to na sam Svjetski dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj. U programu obilježavanja Dana nacionalnih manjina sudjelovali su predstavnici albanske, bošnjačke, slovenske i srpske nacionalne manjine, ali i predstavnici Ukrajine. Prije samog središnjeg događanja za predstavnike manjina priređen je prijem u Gradskoj vijećnici gdje su im dobrodošlicu zaželjeli zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec.

Različitostima se ponosimo

– Ovaj dan prigoda je da nacionalne manjine Grada Varaždina i Varaždinske županije približe svoje posebnosti široj javnosti, jer kulturna raznolikost ne može se nametnuti nikakvim zakonima – ona se živi i nju se promatra. Različitost je nešto čime se ponosimo i što moramo očuvati, njegovati i uvažavati. Učeći o različitosti, mi zapravo preispitujemo i svoje vrijednosti, prioritete i uvjerenja. Zahvaljujem se pripadnicima nacionalnih manjina što nam predstavljaju dio svoje kulture, običaje i tradiciju, ali i svim građankama i građanima Varaždina, kao i stanovnicima Varaždinske županije koji su došli podržati ovu manifestaciju jer samo zajedno možemo i trebamo poslati poruku da unatoč različitostima da smo svi jednaki – napomenula je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Okupljenima na varaždinskom Korzu obratio se zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković koji je posebno pozdravio predstavnike ukrajinske nacionalne manjine i poželio im srdačnu dobrodošlicu u Varaždin.

– Želja nam je bila da predstavnici ukrajinskog naroda budu dio ove proslave, suživota i svega ostalog što čini Hrvatsku otvorenom, tolerantnom državom, a posebice Varaždin kao središte Varaždinske županije – izjavio je Marković.

Okupljenima se obratila i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Varaždinske županije Ljubica Božić.

– Ovo događanje kontinuitet je održavanja manifestacija koje zajednički organiziraju Grad Varaždin i Varaždinska županija s ciljem promicanja raznolikosti, kulture, običaja, tradicije i gastronomije nacionalnih manjina. Stvaranje ozračja uzajamnog razumijevanja, uvažavanja i tolerancije ključan su faktor za postizanje miroljubiva suživota i integracije manjina u hrvatsko društvo jer kulturna raznolikost obogaćuje našu zajednicu, ali također omogućuje mlađim naraštajima pripadnika nacionalnih manjina da ne zaborave svoju kulturu i svoj identitet – istaknula je Božić.

Svake godine obilježavanju Dana nacionalnih manjina pridružuje se i predstavnica slovenske nacionalne manjine, saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora.

Prijateljstvo 

Drago mi je da su naši građani i ovoga puta pokazali velik interes i pridružili nam se na obilježavanju Dana nacionalnih manjina. Prijateljstvo koje danas vidimo mi zapravo stalno živimo u Varaždinu i Varaždinskoj županiji, kao prijatelji i susjedi i doista sam sretna što mogu biti sastavni dio toga – naglasila je Barbara Antolić Vupora.

Predstavnik albanske nacionalne manjine grada Varaždina Alija Redžaj zahvalio je svim pripadnicima nacionalnih manjina na ovome području kazavši kako su njihovo djelovanje i suradnja na visokom nivou, ponajviše zahvaljujući i podršci Grada i Županije, dok je predsjednica Slovenskog kulturnog društva Nagelj Martina Lesjak izrazila sreću i zadovoljstvo što su i ove godine dobili mogućnost predstaviti svoju gastronomiju, glazbu i kulturu.

Na obilježavanju Dana nacionalnih manjina su, osim brojnih građana, bili i brojni drugi ugledni gosti iz, ali i izvan granica Hrvatske. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba