Sadnjom medonosnih stabla u Varaždinskoj županiji obilježen Dan pčela

“Pčele rade za nas, da nema pčela ne bi bilo ni nas”

Objavljeno: 21.05.2022. zagorjeinternational

U organizaciji Udruge pčelara “Medarica”, jučer je u Varaždinskoj županiji obilježen Svjetski dan pčela, a tom prilikom, pokraj biste Ive Tomašeca, osnivača Hrvatskog pčelarskog saveza, zasađeno je stablo sofore. Stablo su zasadili župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Župan Stričak čestitao je svim pčelarima dan pčela te naglasio njihovu važnost.

– Svjetski dan pčela se obilježava 20. svibnja od 2017. godine na inicijativu Ujedinjenih naroda, a s ciljem povećanja svijesti o važnosti pčela. Naime, čak 90 posto bilja oprašuju insekti, i to pretežno pčele. Taj podatak dovoljno govori koliko su bitne i važne. Unatrag nekoliko mjeseci sam imao nekoliko sastanaka s predstavnicima pčelarskih udruga iz Varaždinske županije, u kojima je oko 320 članova, a posjeduju oko 16.000 košnica. Odlučili smo im pomoći s 200.000 kuna, proveli smo sve potrebno i jučer su im ta sredstva isplaćena– rekao je župan Stričak.

Pčelinjak za školu 

Zahvaljujući pomoći Grada Novog Marofa i udruge “Medarica”, Osnovna škola Podrute dobila je pokazni pčelinjak s pet pčelinjih zajednica, a službenom otvorenju pčelinjaka i predstavljanju pčelarske grupe prisustvovali su i učenici koji su goste zabavili prigodnim glazbenim programom. Također, prisutni su imali prilike degustirati domaće proizvode od meda.

– U toj školi djeluje Pčelarska grupa, u koju su uključena djeca od prvog do osmog razreda, što je posebno vrijedno jer su to sve potencijalni pčelari. Na području tog pčelinjaka smo dosad posadili 16 lipa, a danas su župan Stričak i gradonačelnik Jenkač posadili i 17. lipu koja je medonosno drvo. Bilo bi lijepo da svaka škola ima nešto slično za edukaciju učenika, jer sve počinje od malih nogu. Ako naučimo malu djecu da konzumiraju med domaćih proizvođača, pčelarima bude lakše i više pčela će biti – rekao je Vlado Topolovec, predsjednik Udruge pčelara “Medarica”.

Udruga službeno djeluje od 2016. godine, broji 82 člana, a imaju registrirane ukupno 3274 pčelinje zajednice.

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač istaknuo je da je ponosan na to da je osnivač Hrvatskog pčelarskog saveza rodom iz Novog Marofa te je pohvalio aktivnost Udruge pčelara “Medarica”.

– Drago nam je da imamo pčelarsku udrugu na području Novog Marofa, koja je aktivna i koja provodi različite aktivnosti vezane uz edukacije, posebno mladih, te promoviranje medarstva i njegovog približavanja građana, a uz to doniraju med našim dječjim vrtićima. Čestitam im na svemu što čine, lokalna samouprava ih već godinama financijski podupire, Županija također, tako da poziv svima onima koji su zainteresirani za pčelarstvo, uvijek se mogu obratiti nama, a posebno udruzi i krenuti polako s pčelarenjem – rekao je Jenkač.

Održivost u prirodi

Obilježavanju Svjetskog dana pčela prisustvovao je i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Dragutin Vincek te predstavnici Udruga pčelara s područja Varaždinske županije, Goran Danko predsjednik Pčelarskog društva Varaždin i Milan Vukovski tajnik Pčelarske udruge “Čmalico” Bednja.

– Sretan sam što danas slavimo Dan pčela. Ovdje smo da odamo počast pčelama koje rade za nas i za održivost u prirodi, jer da nema pčela ne bi bilo ni nas. Koristim ovu prigodu da zahvalim županu Stričaku koji nas je proljetos pozvao na sastanak i odlučio je pomoći svim pčelarima Varaždinske županije, čuti naše probleme te nam financijski pomoći – rekao je Vukovski koji je zahvalio i gradonačelniku Jenkaču na pomoći i povezivanju pčelara ovog područja sa saborskim odborom za poljoprivredu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba