U Krapinskim Toplicama obilježen Međunarodni dan sestrinstva: Domu zdravlja KZŽ dodijeljena dva nova vozila vrijedna 200.000 kuna

“Veseli vidjeti entuzijazam i elan mladih kolega u želji da pomognu bolesnicima, no zabrinjavajuće je što ih se na natječaje javlja sve manje”

Objavljeno: 12.05.2022.

Danas, na Međunarodni dan sestrinstva, ispred Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice upriličena je mala svečanost primopredaje dvaju novih vozila vrijednih 200.000 kuna za Dom zdravlja KZŽ, a koje će koristiti patronažne sestre u ispostavama Bedekovčina i Marija Bistrica. Nakon primopredaje, održan je i okrugli stol ˝Sestrinstvo danas, jučer, sutra“ s ciljem razmjene iskustava medicinskog osoblja.

Želje i težnje

Profesija medicinskih sestara i tehničara, jedna je od najhumanijih. Kako je istaknula ravnateljica topličke bolnice Željka Žnidarić, odluka da cijeli svoj radni vijek posvete i skrbe za najpotrebitije odluka je koja je vrijedna divljenja i poštovanja.

Na početku svog obraćanja, ravnateljica je uputila zahvalu KZŽ na podršci i suorganizaciji ovogodišnjeg, malo drugačijeg, obilježavanja.

– Okruglim stolom smo željeli sestrama željeli dati priliku da razmjene iskustva. Svaka naša ustanova je specifična na svoj način, no svi se manje – više borimo s istim izazovima i problema te svi imamo manje – više iste želje i težnje za budućnost. Veseli me vidjeti da mladi ljudi koji se javljaju na natječaje pokazuju zavidnu količinu entuzijazma i elana u želji da pomognu bolesnicima te da se zaista posvete tom poslu. Ono što je malo zabrinjavajuće je da se na svaki natječaj javlja sve manje i manje ljudi, što predstavlja problem sada, ali i potencijalni u budućnosti – poručila je Žnidarić.

Poziv, a ne posao

Pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo Krapinske Toplice, bolnice koja inače broji 220 zaposlenih sestara, Željka Kralj istaknula je kako medicinskih sestara nedostaje. Trude se, kaže, da se omjer srednjih sestara i prvostupnica dovede u sredinu, no isto tako ističe, u slučaju da se zaposli 20-ak sestara, ne bi se primijetilo da ih ima viška.

– Odlučili smo proslaviti Međunarodni dan sestrinstva na jedan malo drugačiji način u suradnji sa županijom i naših pet najvećih zdravstvenih institucija u Krapinsko – zagorskoj županiji. Okruglim stolom smo htjeli izraziti i ispričati o sestrinstvu, izraziti svoje težnje i želje za budućnost. Ja bih se svakako zahvalila kolegicama, glavnim sestrama zdravstvenih ustanova KZŽ što su pristale doći i sudjelovati – rekla je Kralj i iskoristila priliku uputivši čestitku svojim kolegama i kolegicama. 

Ravnateljica Doma zdravlja KZŽ Nada Dogan istaknula je sljedeće: 

– Medicinska sestra si 24 sata. To je poziv, a ne samo dolazak na posao – rekla je Dogan.

– Dom zdravlja svake godine, bilo iz vlastitih ili decentraliziranih županijskih sredstava nabavlja tri do četiri vozila godišnje, imamo dobar vozni park što se tiče naših patronažnih sestara. Ono što mene muči je sanitetski prijevoz i zanavljanje novim automobilima, ali maksimalno se trudimo – poručila je na kraju i dodala kako patronažni centri, odnosno glavne ispostave, njih šest, ”pokriva” 25 sestara što znači, po normativu HZZO-a, da jedna sestra teritorijalno obilazi 5000 stanovnika.

Nije dobro

Na kraju, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar kazao je:

– Nema tog poklona i nema tih riječi kojima bi se moglo opisati sve ono što rade naše medicinske sestre i tehničari za naše pacijente, stoga prije svega velika zahvala i čestitke svim medicinskim sestrama i tehničarima na njihovom danu. Ako za neko zanimanje u ljude koji ga obavljaju može reći da je to njima poziv, onda možemo reći da je to upravo njihov. Čovjek ima tisuću želja, a kada je bolestan samo jednu, a to je da ozdravi. Prva riječ utjehe i podrške koja će vam vratiti optimizam, svakom pacijentu daju upravo medicinske sestre i tehničari. Posao, sam po sebi, izuzetno je težak i zahtjevan. Osim velikog srca i ljudskosti, zahtjeva i stalno educiranje – rekao je Kolar pa se osvrnuo na nedostatak broja medicinskih sestara i tehničara koji rade u sustavu.

– Za njih je to još jedno dodatno opterećenje s jedne strane, dok im s druge strane pandemija koronavirusa u tome nije pomogla. Za njih je to bio dodatan stres jer su uvjeti rada bili dodatno otežani. Nadam se da će konačno Ministarstvo zdravstva,  što ponavljam određeni niz godina, priznati da je ‘car gol’,  da je ovakav sustav neodrživ, da funkcionira isključivo zahvaljujući medicinskom osoblju koje radi u bolnicama, uključujući medicinske sestre i tehničare, doktore, ali i vozače hitne službe i sanitetskog prijevoza te ostale koji rade u sustavu – poručio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba