VRŠNJACI HULIGANI U "AKCIJI" U MAČU: Danas iživljavanje na materijalnom, a sutra?

OVO NIJE OBIČAN BICIKL: Nije skupocjen, ali je bio dragocjen. Malo je reći koliko je Luka bio razočaran

Objavljeno: 10.05.2022.

Ovo nije običan bicikl. Ovo je Lukin bicikl koji mu je značio puno više od samog predmeta, bio mu je dragocjen, za njega je štedio, a onda ga je netko, upotrijebivši fizičku snagu, demolirao.

– Jučer je mom sinu ukraden bicikl. Danas je pronađen bačen na školskom igralištu, demoliran skroz. Netko se dobro iživljavao… Nije skupocjen, ali je bio dragocjen. Malo je reći koliko je bio razočaran – napisala je u ponedjeljak Lukina mama na svom Facebook profilu i priložila fotografije demoliranog bicikla.

Moć i kontrola

– Danas je to samo iživljavanje na nečem materijalnom, a sutra? Žalosno – pitala se na kraju objave koja je vrlo brzo postala viralna među lokalnim stanovništvom, pa se oglasila i načelnica Mača Mladenka Mikulec Šimunec:

– Osuđujem svaki oblik vršnjačkog nasilja! I nebi ovo ni bio slomljeni kotač koji pokreće lavinu da osobno nisam uslikala drugu fotografiju dva dana ranije. Ako netko zna o čijim privremenim ‘supermoćima’ je riječ, molim neka anonimno dojavi školi ili bilo kome od odraslih. Šutnja nekome drugome urezuje duboke doživotne ožiljke – napisala je načelnica.

– Školsko nasilje, kao i zlostavljanje izvan školskog konteksta, odnosi se na jednog ili više počinitelja koji imaju veću fizičku ili društvenu moć od svoje žrtve i djeluju agresivno prema svojoj žrtvi verbalnim ili fizičkim sredstvima – citirala je u nastavku.

Nasilje

Nasilje među vršnjacima poprima različite oblike, a različita su i iskustva djece i mladih po tom pitanju. Osim toga, i mi smo različiti pa isto tako drugačije percipiramo određena ponašanja. No, ono što se stavlja u centar kruga nasilja ili takozvani ˝Cycle of abuse˝ jest moć i kontrola. Posljedice takvih iskustava kod žrtve, najčešće dovode  do gubitka samopoštovanja, odnosno osjećaja manje vrijednosti i samokritičnosti.

– Fizička ili društvena moć samo su privremene. Djeco, ne dijelite se po privremenim i prividnim razlikama koje su nam umjetno nametnute. Tražite se po sličnostima. U malom smo mjestu. Za treptaj oka biti ćete odrasli ljudi. Sretat ćete se na istim slavljima, surađivati u poslovima, postati dio nekih novih, istih obitelji. Vjerujte, ružne situacije iz djetinjstva se nikad ne zaboravljaju. Apeliram i na roditelje da popričaju sa svojim školarcima kako bi spriječili da netko od djece postane žrtva ili nasilnik – poručila je na kraju načelnica Mikulec Šimunec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba