U Klanjcu Klub podvodnih aktivnosti "Zaron" i JVP Krapina organizirali akciju čišćenja Sutle

EKOLOŠKI OSVIJEŠTEN GRAD: Ne bacajte smeće u okoliš! Imamo toliko reciklažnih dvorišta i otoka, da nema nikakvog razloga da uništavamo prirodu

Objavljeno: 30.04.2022. zagorjeinternational

Klub podvodnih aktivnosti Zaron iz Krapinskih Toplica i Javna vatrogasna postrojba Krapina, danas su u Klanjcu, uz šetnicu od Mihanović Dola prema Zelenjaku i Pepinoj grabi u Drašama, povodom Dana planeta Zemlje, organizirali akciju čišćenja Sutle. U akciji su im se pridružili ronioci iz ATJ DIVER 90 i ronilačkih klubova Požega, “Roniti se mora“, DPS Zagreb i Ekološka udruga Japica.
Gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek kazao je da je Klanjec ekološki osviješten grad koji ima svoje odlagalište otpada, modernizirano po svim ekološkim standardima te reciklažno dvorište. Kako ističe, posljednjih godina među vodećim su hrvatskim gradovima u izdvajanju za ekologiju. Uputio je zahvalu organizatorima ove hvalevrijedne ekološke akcije koja se  savršeno uklopila u Dane grada, pa dodao da se u gradu svake godine provode ekološke akcije.


– Čistimo šetnice prema Cesargradu i svetom Florijanu, gdje uključimo djecu od najmanje vrtićke dobi do školske. Takve se akcije kontinuirano održavaju u Klanjcu te će se provoditi i u budućnosti jer ako se sami nećemo brinuti o prirodi kako bi nam okoliš bio čist i zdrav, ne znam tko bi trebao, s time da se mi na neki način dičimo ovim čistim zrakom i ljepotom našeg klanječkog kraja. Mislim da je svaka ovakva akcija jako poželjna – zaključio je gradonačelnik.

Glomazni otpad

O akciji je govorio predsjednik Kluba podvodnih aktivnosti Zaron Bogdan Cernić koji je otkrio da u Sutli ipak nema previše smeća, no da ima glomaznog otpada, željeza i guma.


– Svake godine obilježavamo Dan planeta Zemlje. Ove godine su na taj dan, ovdje bile utrke, pa nismo mogli i zato to radimo danas, a koliko smo upoznati ovdje će se održati Svjetsko prvenstvo u ribarenju, stoga smo došli na ideju da pomognemo Gradu Klanjcu, da očistimo Sutlu od guma i željeza da to izgleda lijepo – pojasnio je Cernić, pa dodao da klub svake godine provodi ovakve ekološke akcije u Zagorju, ali i da sudjeluje u akcijama diljem Hrvatske.

Važnost edukacije

Akciji je nazočio i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar koji je kazao da je svaka bačena guma ili štednjak štetna za Sutlu i ekologiju, dodavši da se u Zagorju dosta drži do zaštite okoliša i obnovljivih izvora energije.

– Pozivam sve stanovnike županije da ne bacaju smeće u okoliš jer imamo toliko reciklažnih dvorišta i otoka te nema nikakvog razloga da uništavamo prirodu u kojoj uživamo.  Bitno je da radimo na edukaciji, od djece vrtićke dobi pa nadalje. Pohvaljujem sve ekološke udruge, ribička, planinarska i lovačka društva, pa i naš Klub Zaron iz Krapinskih Toplica koji svake godine dva- tri puta radi ovakve akcije čišćenja okoliša – poručio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba