˝SVJETSKI TJEDAN CIJEPLJENJA˝ obilježen u srcu Zagorja

˝Želimo naglasiti potrebu provođenja imunizacijskih programa i u odrasloj dobi te osvijestiti da cijepljenjem možemo produljiti život˝

Objavljeno: 29.04.2022.

Cijepljenje je, kao javno – zdravstvena mjera, odnosno intervencija, spasilo najviše života u povijesti čovječanstva, a gledajući vrijeme od prvih razvijenih cjepiva protiv velikih boginja pa do najmodernijih koja sprječavaju bolesti covida-19, cjepivo i cijepljenje više ne bi trebali biti tabu teme. Iz tih razloga, u sklopu obilježavanja i provođenja akcije ˝Svjetski tjedan cijepljenja˝, koji je na području Krapinsko – zagorske županije počeo početkom tjedna i traje do 30. travnja, a kao središnja aktivnost Zavoda za javno zdravstvo KZŽ, danas je u srcu Krapine okupio brojne zainteresirane.

Dr. Bojana Mahmutović iz ZZJZ KZŽ objasnila je cilj obilježavanja i provođenja programa ˝Svjetski dan cijepljenja˝ koji se ove godine  provodi pod motom ˝Dug život svima˝.

– Želimo naglasiti potrebu provođenja imunizacijskih programa i u odrasloj dobi, ne samo u dječjoj i školskoj, te osvijestiti da cijepljenjem možemo spriječiti niz zaraznih bolesti i time produljiti život u starijoj dobi – rekla je Mahmutović i dodala kako veliki dio svjetske populacije umire od zaraznih bolesti.

Cijepljenje u KZŽ

– Izvrsno stojimo s cijepnim obuhvatima u dječjoj i školskoj dobi. Cijepimo protiv 11 zaraznih bolesti koje su obvezne po programu cijepljenja, a inače postoje cjepiva za preko 20 zaraznih bolesti. Od ovih 11, u KZŽ su nam cjepni obuhvati preko 95 posto za sve bolesti, dok je recimo prosjek RH nešto iznad 90 posto, a neke županije su i na 80 posto. Dakle, po tom pitanju stojimo stvarno dobro. Jedino, nažalost, cjepni obuhvat obveznog cijepljenja u dobi od 60 godina protiv tetanusa je oko 50 posto što je dosta loše, ali opet bolje nego ostatak RH – objasnila je Mahmutović i naglasila kako je cilj potaknuti ljude da razmišljaju i o ostalim cjepivima, ne samo o ovima koja su obvezna nego o cijepljenju i u odrasloj dobi.

– Još je uvijek tabu cijepljenje trudnica protiv covida, hripavca, gripa i općenito cijepljenje u odrasloj dobi. KZŽ je endemsko područje za  krpeljni meningoencefalitis. Ovdje su krpelji češće zaraženi tom bolesti i bilo bi preporučljivo da se građani cijepe i protiv toga – istaknula je Mahmutović i dodala kako su se od ovog tjedna epidemiolozi vratili u svoje ispostave, opet su na terenu, gdje i trebaju biti, pa ZZJZ poziva sve građane ukoliko imaju dilema ili strahova da im se obrate. Također, osvrnuvši se na pandemiju i kampanje protiv cijepljenja koje su bile aktualne, istaknula je kako je pandemija naštetila i po pitanju cijepljenja općenito.

Cijepite se

Zamjenica krapinsko – zagorskog  župana Jasna Petek istaknula je kako Županija podržava ovu akciju kojom se promovira i promiče obavezno, ali i neobavezno cijepljenje.

– Cijepljenje je jedno od najučinkovitijih metoda protiv mnogih bolesti i metoda kojom smo iskorijenili mnoge bolesti u povijesti. Cijepljenje je aktivnost kojom se prevenira dva do tri milijuna smrti u svijetu što govori u prilog tome da se cijepiti treba. Ono što smo svakako mi danas svojim dolaskom poručili jest da je važno cijepiti se, misleći na sebe. Cijepljenjem si možemo osigurati dug život, a važno je cijepiti se i u starijoj dobi da se osigura zdravlje i kvalitetan život – zaključila je zamjenica Petek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba