Obilježen Dan oslobođenja Međimurja od nacifašističke okupacije

POSAVEC: Često smo bili pod tuđom vlašću, no uvijek smo se znali oduprijeti te očuvati naše vrijednosti, jezik i običaje

Objavljeno: 07.04.2022. zagorjeinternational

Povodom Dana oslobođenja Međimurja od nacifašističke okupacije 6. travnja 1945. godine, delegacije Grada Čakovca, Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije, Društva “Josip Broz Tito“ te Međimurske županije predvođene županom Matijom Posavcem, položile su vijence i zapalile svijeće kod spomen-ploče na ulazu u Palaču Zrinskih i kod Spomenika poginulim partizanima na čakovečkom groblju u Mihovljanu. 

Na zbivanja davne 1945. godine se osvrnuo predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije Miljenko Zorko koji je rekao da su na taj dan prije 77 godina u Čakovec umarširale bugarske trupe nakon oslobođenja Preloga, ruske trupe iz smjera Pribislavca, a nakon njih stigli su i pripadnici Kalničkog partizanskog odreda Hrvatske. 

Njegovanje pobjede

– Zahvaljujući njima oslobođeno je Međimurje. Tijekom okupacije poginuli su i stradali mnogi Međimurci, a obveza nam je da što dostojanstvenije obilježimo i njegujemo obljetnice pobjede nad nacifašizmom i oslobađanje Međimurja – kazao je predsjednik Zorko.

Značaj obilježavanja važnih povijesnih datuma, ali i odavanja počasti onima koji su kroz povijest položili svoje živote na oltar domovine naglasila je gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini. 

– Danas, kada polako odlaze i posljednji živući sudionici 2. svjetskog rata te kad on postaje samo poglavlje u udžbenicima, to je posebno važno, jer na žalost, čovječanstvo rijetko uči iz iskustva mračnih razdoblja. Ponovno gledamo rat na europskom tlu, ponovno jači nasrću na slabije, nastojeći vatrom i čelikom nametnuti svoju volju. Nama u Hrvatskoj takve slike posebno su teške, jer bude mučna sjećanja ne tako davnih 90-tih godina, kad smo se i sami borili za golu opstojnost – rekla je Cividini. 

Obilježavanje je nastavljeno u Svetom Jurju u Trnju gdje su uz izaslanstvo Međimurske županije, vijence i svijeće položili načelnik općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat i izaslanstvo Grada Preloga.

Nemilosrdna povijest

– Povijest je često bila nemilosrdna, posebice prema Međimurju. Često smo bili pod tuđom vlašću, omeđenima granicama koje nismo htjeli. No svaki puta, pa i tijekom prošlog stoljeća, znali smo se oduprijeti te smo svih ovih godina uspjeli očuvati naše vrijednosti, jezik i običaje. Danas Međimurje ima jedan od najizraženijih regionalnih identiteta u Hrvatskoj i šire, i zato je važno obilježavati dane koji su definirali našu sadašnjost jer smo iz njih naučili važne životne lekcije zahvaljujući kojima je Međimurje predvodnik i primjer drugima – kazao je župan Matija Posavec pritom zahvalivši organizatorima na aktivnostima kojima čuvaju međimursku povijest.

Dodao je i da spomen-groblje u Svetom Jurju u Trnju mora biti dostojan svjedok jednog vremena, ali i obilježje kojim se odaje počast svim žrtvama nacifašističkih režima, stoga će Međimurska županija podržati nastojanja Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije da spomen-groblje urede u spomen-park kao trajni i dostojanstveni podsjetnik na važan dio međimurske povijesti. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba