Majstorske diplome steklo 14 novih majstora, uručena i priznanja Hrvatske obrtničke komore

“Dio majstora proširuje svoje obrte, a oni koji su već na tržištu rada, ostvarit će bolji status i viša primanja”

Objavljeno: 22.03.2022. zagorjeinternational

Majstorske diplome, najviši stupanj obrazovanja u obrtničkom zanimanju, steklo je 14 novih majstora iz Varaždinske županije. Tradicionalnu, svečanu podjelu majstorskih diploma je Obrtnička komora Varaždinske županije upriličila u Županijskoj palači, a uz to su, nakon dvije godine stanke, uspješnim i uglednim obrtnicima uručena priznanja Hrvatske obrtničke komore za 2020. i 2021. godinu.

Povratak iz inozemstva

Majstorske ispite je na zimskim ispitnom roku položilo 14 kandidata: instalater grijanja i klimatizacije (4), elektroinstalater (3), automehaničar (2) te po jedan vodoinstalater, autoelektričar, autolimar, kuhar i kozmetičar.

Predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Mario Milak je napomenuo da su veći dio novih majstora zaposlenici u tvrtkama koje primaju učenike na naukovanje, što znači obrazovanje budućih obrtnika.

– Dio majstora proširuje svoje obrte, a oni koji se već nalaze na tržištu rada, posebno izvan domovine, ostvarit će bolji status i viša primanja. Naravno, očekuje se njihov povratak i osamostaljenje na domaćem tlu – naveo je.

Čestitke novim majstorima uputila je zamjenica župana Silvija Zagorec, koja je istaknula da, unatoč svim krizama s kojima se suočavamo, u Varaždinskoj županiji broj obrta i dalje raste.

– Na području Varaždinske županije imamo više od 3200 obrta. Majstor-obrtnik je najuglednije zvanje u obrtništvu, jer je i službena potvrda da posjedujete dragocjena stručna znanja i obrtničke vještine. Posebno je važno što ćete sada kao mentori svoja znanja i vještine moći prenositi mladima. Nadamo se da će vašim stopama krenuti i drugi obrtnici te da će interes za polaganje majstorskih ispita biti sve veći. Naš zajednički cilj zasigurno treba biti da potaknemo što veći broj učenika na odabir obrtničkih strukovnih zanimanja. Obrazovni sustav Varaždinske županije je spreman odgovoriti svim izazovima, uvažavajući zahtjeve i potrebe cjelokupnog gospodarstva. Svim novim majstorima želim puno poslovnih i osobnih uspjeha – rekla je Silvija Zagorec. 

Podsjetila je da Varaždinska županija već 14 godina uspješno surađuje sa županijskom Obrtničkom komorom na projektu stipendiranja učenika koji se školuju za deficitarna zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu.

Predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Mario Milak također je uputio čestitke.

Zaslužena priznanja

– Postati majstor nije primarno nešto materijalno, ono što donosi kratkotrajnu radost, nego nešto u što ste uložili sebe, svoje vrijeme i znanje. To je trajna vrijednost koja će vas sigurno dugo ispunjavati zadovoljstvom i ponosom. Posebne čestitke i zahvalnost danas idu kolegama obrtnicima koji su dobitnici priznanja Hrvatske obrtničke komore. Oni su prošli put izazova, uspona i padova, ali i dizanja, put uspjeha. Njima zahvaljujem na tome što su ustrajnošću i djelovanjem doprinosili razvoju obrtništva, čuvanju njegovog ugleda i stoljetne opstojnosti obrtništva – rekao je Milak.


Uspješnim i uglednim obrtnicima uručena su priznanja Hrvatske obrtničke komore za poslovna dostignuća i zasluge u razvoju i promicanju obrtništva, kao i pravnim osobama za značajan doprinos razvoju obrtništva. Povelje, priznanja i zahvalnice za 2020. i 2021. godinu primila su 23 obrtnika te tri pravne osobe: Srednja strukovna škola Varaždin i Srednja škola Arboretum Opeka dobitnici su zahvalnica, a Varaždinska županija dobitnica povelje. Posthumno su priznanja dodijeljena Josipi Fajfar i Branku Kežmanu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba