U Krapini potpisani ugovori – po 100 tisuća kuna županijskih potpora Gospodarskoj i Obrtničkoj komori KZŽ, za promociju i sudjelovanje na sajmovima

“Ukupan iznos novca nije bitan, već odnos prema gospodarstvu i prema svakom poduzetniku”

Objavljeno: 21.03.2022. Alen Brodar

U Krapini je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar s Gospodarskom komorom, ŽK Krapina i Obrtničkom komorom KZŽ potpisao po 100 tisuća kuna vrijedne ugovore, za promociju obrtnika i gospodarstvenika u zemlji i inozemstvu.

Županijska pročelnica za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić pritom je napomenula da je za zagorsko gospodarstvo i obrtništvo u razdoblju od 2017. do 2021. godine Krapinsko – zagorska županija izdvojila ukupno 8,3 milijuna kuna, po čemu je, ako se kao reference uzmu portali zupan.hr i gradonacelnik.hr, među najboljima u Hrvatskoj.

Tu je suradnju pohvalio i predsjednik zagorske Gospodarske komore Josip Grilec, istaknuvši da se sav novac koji Županija ili bilo koja jedinica lokalne samouprave ulože u gospodarstvo višestruko vraća ponovno u te iste proračune.

Rast broja poduzetnika

– Da bismo otvorili nova radna mjesta i zaposlili ljude koji žive ovdje, trebamo novac. Svaka pomoć je dobrodošla, pa tako i ova od 100 tisuća kuna i bit će dobro upotrijebljena, prije svega za nastup naših poduzetnika na sajmovima pa i za sve ostale aktivnosti koje su priznate da bi se mogle financirati iz tog izvora. Unazad šest, sedam godina smo s nekih 18 tisuća zaposlenih u poduzetništvu došli na 22-23 tisuće, broj poduzetnika je konstantno rastao zadnjih godina. Vjerujem da će naši gospodarstvenici i ovu pomoć znati cijeniti kroz svoj dobar rad i povećanje zapošljavanja koliko će to biti moguće u ovim prilikama – kazao je Grilec, a na potpori se zahvalio i Darko Varga, predsjednik Obrtničke komore KZŽ.

– Obrtnička komora KZŽ i Krapinsko – zagorska županija imaju izvrsnu suradnju. Vrijedno je spomenuti da je Županija sudjelovala s preko 500 tisuća kuna za edukacijsku dvoranu za tradicijske i umjetničke obrte, a svake godine dodjeljuje i  bespovratna sredstva za tradicijske i umjetničke zanate. To su naši vrijedni obrtnici koji čuvaju znanje, vještine i izvrsnost svojih djedova i pradjedova i koji prenose svoja znanja s koljena na koljeno. To je naša kulturna baština i naš kulturni identitet, ne samo u našoj županiji već u Hrvatskoj i EU. Mi ćemo ova sredstva usmjeriti i prema sajmovima gdje će se naši obrtnici moći prezentirati. Nažalost, kroz ove dvije godine pandemije, nisu bili u mogućnosti u pravoj mjeri. Međutim, u ovoj pandemiji imali su priliku razviti nove inovativne proizvode koje treba podijeliti s javnošću i ponuditi tržištu. Te vrijednosti i te izdašnosti sigurno će pokrenuti naše gospodarstvo – rekao je Varga pa dodao:

– U Obrtničkoj komori KZŽ trenutačno brojimo 2903 obrta i ponosni smo na to da imamo povećanje od 138 obrta. Najveće povećanje nam je u uslužnoj djelatnosti, a zatim slijedi i proizvodna djelatnost. Veseli nas činjenica i da Vlada RH daje poticajne mjere za otvaranje obrta, a i veselimo se prezentaciji deficitarnih i obrtničkih zanimanja po školama. KZŽ i Obrtnička komora čine to niz dugih godina. Dati informaciju djeci koja će se školovati u strukovnim školama je najvažnija stvar. Imamo našu djecu koja završe gimnaziju, a nažalost kasnije ne upišu fakultete, a s druge strane imamo one koji su završili trogodišnje strukovno zanimanje i otvorili obrt. Ta djeca nisu manje vrijedna već doprinose gospodarstvu i proračunu. Vjerujem da ćemo u budućnosti imati sve više majstora i majstorica koji će otvarati obrte te da ćemo kroz svoje prezentacije zainteresirati djecu za buduća strukovna zanimanja jer učenje i znanje nemaju alternative. U ovom zajedništvu i partnerstvu se veselim daljnjem radu Županije i Obrtničke komore KZŽ – zaključio je Varga.

Zagorski gospodarski zbor

Zahvalu na suradnji, koju je ocijenio odličnom, uputio je i župan Kolar.

– Mi smo u proteklom mandatu od 2017. do 2021. godine uložili u Obrtničku i gospodarsku komoru 2,8 milijuna kuna. Svake godine posebno izdvajamo za tradicijske obrte 200 tisuća kuna i sljedeće godine ide javni poziv za potporu tradicijskim obrtima. Zajednički radimo i organiziramo Gospodarski zbor. Zajedno smo partneri u tome, a tu je i Grad Krapina, a Županija direktno iz proračuna za organizaciju Zbora izdvaja 140 tisuća kuna. Kao što je rekao kolega Grilec, ovdje ovaj ukupan iznos novca nije bitan. Bitan je odnos prema gospodarstvu, odnos prema svakom poduzetniku, bilo da je samozaposlen, bilo da zapošljava jednog ili dva radnika, pa do naših najvećih tvrtki koje zapošljavaju preko 800 ljudi. Poruka svakome od ulagača tko dolazi na područje KZŽ je da je dobrodošao. To je naša misija i razmišljamo na taj način – rekao je Kolar, pa se osvrnuo i na pandemiju i rat u Ukrajini.

– Postoje tvrtke u Zagorju koje rade s ruskim i ukrajinskim tvrtkama. To će sigurno poremetiti njihovo poslovanje. Budni smo, pratimo što se događa i pokušat ćemo reagirati u okvirima svojih mogućnosti – istaknuo je župan te se na kraju dotakao organizacije 30. jubilarnog Zagorskog gospodarskog zbora:

– Vjerujem da ćemo organizirati taj sajam na razini našeg gospodarstva, to je s ocjenom odličan. Zamolit ćemo stoga predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića da bude pokrovitelj 30. Zagorskog gospodarskog zbora i vjerujem da će to prihvatiti – zaključio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba