Ministrica poljoprivrede Marija Vučković održala sastanak s predstavnicima ratarskog sektora

Raspravljalo se o problemima vezanim uz rast cijena gnojiva i energenata – formirat će se posebna radna skupina

Objavljeno: 21.03.2022. zagorjeinternational

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u petak s državnim tajnikom Tugomirom Majdakom i ravnateljicom Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandrom Zokić te suradnicima, održala sastanak s predstavnicima ratarskog sektora uslijed tržišnih poremećaja uzrokovanih rastom cijena gnojiva, energenata i rata u Ukrajini, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Predstavnici proizvođača su na održanom sastanku još jednom istaknuli kako Hrvatska raspolaže s dovoljnom količinom žitarica napomenuvši kako očekuju dobru proljetnu sjetvu, koja bi trebala biti na razini prošlogodišnje. Pohvalili su napore resornog Ministarstva, kao i otvorenost za suradnju i spremnost za pomoć, ali su izrazili i bojazan zbog povećanja cijena gnojiva i plavog dizela. Također se razgovaralo i o jačanju suradnje unutar lanaca opskrbe, proizvodnji sjemenskih kultura te mjerama pomoći i potporama.

Kao jedna u nizu reakcija Ministarstva na aktualnu krizu, trenutno je u e-savjetovanju Pravilnik o provedbi programa potpore male vrijednosti poljoprivrednicima za nabavu mineralnog gnojiva u cilju osiguravanja određene nadoknade za porast cijene gnojiva, a kako bi se zadržala dosadašnja razina poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj. Program je vrijedan 200 milijuna kuna i predviđa se da će obuhvatiti 88.000 gospodarstava.

Ministarstvo poljoprivrede je i kroz natječaje iz Programa ruralnog razvoja osiguralo strateški značajna ulaganja u skladišne kapacitete za žitarice i uljarice u iznosu od 250 milijuna kuna, za investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja 150 milijuna kuna te za sjemensku i rasadničarsku proizvodnju 70 milijuna kuna. 

Zaključno, utvrđeno je kako će se već idući tjedan oformiti uža radna skupina koja će se baviti poljoprivrednim projekcijama u ovom sektoru, mjerama pomoći te iznalaženju rješenja za podizanje sjemenarske proizvodnje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba