VIŠE OD 200 PLANINARA POHODILO STRAHINJŠČICU: Prigodnim cjelodnevnim programom otvoren je novi Planinarski dom u Radoboju

TOPOLOVEC: Ovo nam je bio jedan od bitnijih projekata, a s obzirom na reakcije prisutnih, vidimo da je bio pun pogodak

Objavljeno: 19.03.2022. Vanja Hozmec

Više od 200 planinara koji su jutros povodom otvorenja novog Planinarskog doma krenuli na Strahinjčicu, potvrda je da je obnova tog objekta u Radoboju bila pun pogodak. Sve je počelo između 8 i 9 sati okupljanjem kod novootvorenog doma, gdje su predsjednica radobojskog planinarskog društva i predstavnik Hrvatskog planinarskog saveza održali pozdravne govore, a potom su okupljeni planinari krenuli putevima Strahinjčice. 

U popodnevnim satima, nakon što su se planinari vratili s pohoda, održan je i prigodni program samog otvorenja novog Planinarskog doma, a da ovaj dom za općinu doista puno znači rekao je i sam načelnik Anđelko Topolovec. 

Dobar odabir

– S obzirom na to da Radoboj nema puno smještajnog kapaciteta, ovo nam je jedan od bitnijih projekata. Kod samog otvaranja sam spomenuo da smo imali nekoliko projekata oko kojih smo dvojili koje ćemo kandidirati na program ruralnog razvoja, a s obzirom na reakcije svih prisutnih, mislim da smo dobro odabrali. Također, gotovo smo sigurni, s obzirom na reakcije planinara koji su sada tu i na reakcije Hrvatskog planinarskog saveza, da budemo dobar dio planinarstva preselili sada u Radoboj – rekao je Topolovec. 

Kako je otkrio, projekt obnove Planinarskog doma provodio se u sklopu revitalizacije derutnih zgrada s područja općine, a načelnik kaže kako su ovim uspjeli uloviti, ne dvije, već čak tri muhe jednim udarcem. 

– Projekte revitalizacije starih i ruševnih zgrada radimo već neko vrijeme na području općine s ciljem da takve objekte sačuvamo i prenamijenimo. Mi smo ovaj Planinarski dom kupili od naših lovaca i to je bio Lovački dom. Oni su za te novce završili svoje lovačke kuće u podnožjima Strahinjčice koje su sada također lijepo uređene, a mi smo došli u vlasništvo ovog objekta koji je bio derutan. Izradili smo projektnu dokumentaciju i čekali smo mogućnost prijave projekta za sufinanciranje što nam je, kao što vidite, i uspjelo. Dobili smo sve papire, a idućeg tjedna ćemo poslati i zahtjev za konačnu isplatu sredstava – ispričao je zadovoljni načelnik.

Nakon povratka s planinarenja takozvanom radobojskom obilaznicom, dugačkom oko 15 kilometara, svoje je zadovoljstvo zbog otvaranja novog Planinarskog doma iskazala i predsjednica Planinarskog društva Radoboj Marija Poljak. 

– Ovaj dom nam jako puno znači jer sada možemo pozvati okolna planinarska društva da nam se priključe, da imaju gdje prespavati, da mogu popiti koje piće i da se svi zajedno malo proveselimo.  Planinarski dom ima sve što nam je potrebno, a na raspolaganju je i nama i gostima osam četverokrevetnih soba i šest dvokrevetnih soba, od kojih svaka ima svoju kupaonicu, a sveukupno je u domu 60 ležećih mjesta. Također, imamo i kuhinju koja je na raspolaganju svima – rekla je Poljak i budućim posjetiteljima poručila da dođu što prije i uživaju u ljepotama Strahinjčice i blagodatima novog doma. 

Oduševljeni posjetitelji

Otvorenju su prisustvovali brojni planinari koji su došli i izvan granica županije, a novi ih je dom, kao i Strahinjčica, oduševio. 

– Dobili smo poziv HPD-a Radoboj za dolazak na otvorenje doma, što nam je bilo super jer smo inače u godišnjem planu imali ići na Strahinjčicu. Staza je super, ovdje je prekrasno, a odlični su i domaći vodiči. Također, oduševljeni smo prijemom i organizacijom – rekla je predsjednica HPD-a “Lipa” Sesvete Jasminska Fabijančić. 

Iako joj nije prvi puta da je na Strahinjčici, ovo je prvi puta da je stigla s Radobojske strane. 

– Bila sam u par navrata na Strahinjčici, ali svaki puta sam polazila iz Krapine, a ovo je prvi puta iz Radoboja i definitivno ćemo se opet vratiti. Na povratku ćemo stati i u muzeju u Radoboju da ga pogledamo, a u petom mjesecu smo već isplanirali dolazak ovdje i šetnju Stazom orhideja – dodala je. 

Sam događaj je upotpunio i prvi samostalni nastup Puhačkog orkestra “Radboa” te nastup radobojskih mažoretkinja.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba