Uspješno završena akcija Prijatelja životinja “Dupla kuna za dupli spas”

Prikupljeno više od 300.000 kuna za kastraciju pasa i mačaka na potresom pogođenim područjima

Objavljeno: 15.03.2022. zagorjeinternational

Akcija prikupljanja financijskih sredstava za kastraciju pasa i mačaka na potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije uspješno je privedena kraju, poručili su iz Udruge Prijatelji životinja i zahvalili svima koji su pripomogli uspješnosti akcije “Dupla kuna za dupli spas”. 

Omogućeno je dovoljno financijskih sredstva za kastraciju čak 1000 životinja, a uz početnu velikodušnu donaciju tvrtke “Astra poslovni inženjering”, prikupljeno je više od 300.000 kuna, koje će biti potrošene namjenski, transparentno i uz pažljivu evidenciju, naglašavaju iz Udruge. 

Više od 170 kastracija 

Svakoj kastraciji prethodi prijava skrbnika na telefonski broj 095/4254-254, pri čemu se dobivaju detaljne upute o skrbi o životinji prije i poslije kastracije.

– Iznimno smo zadovoljni što je u mjesec dana obavljeno više od 170 kastracija pasa i mačaka. Zanimanje je i dalje veliko pa svakim radnim danom od 9 do 16 sati još uvijek pristiže mnogo poziva i SMS-ova. Molimo građane za strpljenje prilikom prijavljivanja, a zatim i čekanja termina. Tempo obavljanja kastracija određuju veterinari u ambulantama u Glini, Petrinji i Sisku s obzirom na ostale pacijente i obaveze – rekla je koordinatorica projekta “Mreža za zaštitu životinja” Svjetlana Prodanović. 

S obzirom na velik interes, iz udruge “Prijatelji životinja” apeliraju na jedinice lokalne samouprave Sisačko-moslavačke županije da planiraju sredstva za daljnje financiranje kastracije pasa i mačaka svojih građana, a pozivaju i lokalne zajednice iz drugih županija da financiraju kastracije skrbničkih pasa i mačaka te time spriječe neželjeno potomstvo i financijske izdatke za zbrinjavanje napuštenih životinja.

– Kastracijom se izravno pomaže psima i mačkama te se sprječavaju njihova patnja i smrt. Osim toga, olakšava im se suživot s ljudima, smanjuje mogućnost stradavanja izazvanog bijegom ili konfrontacijom s drugim životinjama i sprječavaju se bolesti reproduktivnog sustava. Kastracijom se smanjuje i prenošenje virusnih zaraznih bolesti. Kastrirani psi i mačke žive dulje i zdraviji su – istaknula je Prodanović.

Savjeti za općine i gradove

Konkretni savjeti kako pomoći gradovima i općinama da smanje broj napuštenih životinja na svojemu području, a time i troškove njihova zbrinjavanja, mogu se naći u brošuri “Kastracijom do smanjenja napuštanja pasa i mačaka“, dostupnoj besplatno na www.prijatelji-zivotinja.hr, gdje se nalazi i prijavnica za kastraciju životinja po povoljnijim cijenama.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba