UOČI DANA CIVILNE ZAŠTITE: Na svečanoj sjednici Stožera civilne zaštite KZŽ govorilo se i o izbjeglicama iz Ukrajine, Zagorci već nude pomoć

“Naše operativne snage već su spremne i u slučaju većeg vala izbjeglica, spremni smo se uključiti u manje od 24 sata”

Objavljeno: 28.02.2022. Marta Čaržavec

Prvi dan ožujka datum je kojeg se obilježava Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite u Republici Hrvatskoj, a u Krapinsko – zagorskoj županiji obilježen je dan prije, svečanom sjednicom Stožera u Zlatar Bistrici, ali i razgledavanjem vozila i opreme operativnih snaga sustava civilne zaštite. Bila je to prilika za uvid u njihovu dobru organiziranost, osposobljenost, opremljenost i spremnost na promptno djelovanje, što je u okolnostima pandemije, ali i rata koji hara Ukrajinom, od velike važnosti.


Zamjenica načelnika Stožera civilne zaštite KZŽ Marija Bedeniković istaknula je kako je protekla godina bila teška i izazovna za cijelo društvo, a pogotovo za pripadnike operativnih snaga Stožera civilne zaštite koji su pokazali dobru organiziranost, pripremu i zajedničko djelovanje svih dionika sustava civilne zaštite.

 
– Suradnja pripadnika sustava civilne zaštite na području Krapinsko – zagorske županije svih ovih godina bila je uspješna i zadovoljavajuća, a ove zadnje dvije godine, mogu naglasiti, bilo je to još i bolje. Zahvaljujem svima vama na radu, trudu i vremenu koje ulažete, te se nadam da ćete i dalje jednako uspješno sudjelovati na zaštiti i dobrobiti svih stanovnika naše županije – poručila je Bedeniković i izvijestila o aktivnostima Stožera koji je prošle godine održao sedam sjednica, od koji su tri bile u starom sazivu.


Godišnji pregled


– Na sjednicama stožera usvojeno je izvješće o stanju vatrogastva, zaštiti od požara, o stanju provedbe godišnjeg plana unapređenja zaštite od požara na području županije, donesen je plan aktivnog uključenja svih subjekata zaštite od požara, te je donesen plan operativne provedbe programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH, za područje KZŽ. Cijelu proteklu godinu redovno su održane konferencije za medije, objavljena su dnevna priopćenja o epidemiološkoj situaciji na području županije, komunikacija proširenog sastava stožera održavana je gotovo na dnevnoj razini putem društvenih mreža, telefonski i na druge načine, te Stožer još uvijek izrađuje zbirni zapisnik kojega jednom tjedno dostavlja županijskom centru 112 koji ga prosljeđuje u Ravnateljstvo civilne zaštite RH – izvijestila je Bedeniković i dodala kako je za potrebe pružatelja socijalnih usluga i obrazovnih ustanova na području županije nabavljena zaštitna oprema te je izvršena raspodjela zaštitne opreme koja je osigurana u ravnateljstvu civilne zaštite.

Sukladno preporukama Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Stožer civilne zaštite trebao je davati suglasnost za korištenje školskih, sportskih dvorana od strane vanjskih korisnika od čega je pristiglo 30-ak zahtjeva od različitih škola sa zagorskog područja, što je i odobreno. Stožer je, također, davao suglasnosti školama za promjenu modela nastave, a uz to i one o održavanju natjecanja uz prisustvo gledatelja koja su se održavala na otvorenom.

Donesen je i zaključak temeljem kojeg je upućen zahtjev Ministarstvu zdravstva za određivanje dijela kapaciteta Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice za liječenje srednje teških i blažih oblika bolesti COVID-19. Ujedno je upućen i zahtjev Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske za osiguranje brzih antigenskih testova za zdravstvene ustanove s područja Krapinsko – zagorske županije, te zaključak o organizaciji cijepljenja pri Zavodu za javno zdravstvo kojim se produžilo vrijeme cijepljenja u Zavodu i organizirane su dvije velike akcije cijepljenja u domovima zdravlja. Operativne snage su se uključile u projekt za mogućnost financiranja projekata iz područja sigurnosti u okviru programa suradnje “INTERREG, Slovenija – Hrvatska”.

Pomoć Ukrajini

Rat koji pogađa istok Europe već peti dan zaredom, agresija na suverenu i neovisnu Republiku Ukrajinu, egzistencijalno je uništenje zajednice koje se iz dana u dan širi u sve više pora. Štoviše, prve izbjeglice stigle su prije dva dana u Hotel Plitvice, za koje su se, između ostalih, pobrinuli i volonteri s područja Zagorja koji djeluju pri Gradskom Crvenom križu Donja Stubica.
Kako je istaknuo krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, od petka traje koordinacija Županije i Civilne zaštite KZŽ, analizira se stanje i sukladno potrebama i naputcima planira daljnje djelovanje.

– Sigurno je da su naše operativne snage već i danas spremne i u slučaju većeg vala, spremni smo se uključiti u manje od 24 sata. Koliko će to biti potrebno, u kojem obimu, koordinirat će se s nacionalne razine, a mi ćemo dati maksimalan doprinos. Ne smijemo zaboraviti da su u, ne tako davnoj prošlosti, i neki stanovnici naše Hrvatske bili prisiljeni napustiti domove, da je nekima trebalo više od pet godina da se vrate. Nadam se da u ovom ukrajinskom ratu to neće dogoditi, da će se ti sukobi prekinuti već sada na početku i da će se izbjeći humanitarna katastrofa. To je ono čemu se možemo nadati – poručio je Kolar i nastavio:

– Htio bih se zahvaliti ljudima koji već od četvrtka zovu u Županiju, nude pomoć, smještaj, pitaju kamo mogu uplatiti humanitarnu pomoć, što pokazuje da ljudi s područja Zagorja imaju senzibiliteta – rekao je Kolar.
Župan je dodao kako će se radni sastanci održavati redovito radi analiziranja situacije, uputa s nacionalne razine i dogovora oko mjera, sa svrhom pružanja pravodobnih informacija, a završio riječima:

– Crveni križ otvara poseban žiro račun za pomoć, a da li će Vlada? To ćemo tek vidjeti – zaključio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba