POMOĆ INSTITUCIJAMA: Zagorski Zavod za hitnu medicinu Domu u Bidružici i HGSS-u donirao dva rabljena vozila

˝Ova će vozila ispisati svoju priču i svakodnevno biti u funkciji˝

Objavljeno: 25.02.2022.

U Krapini je u petak izvršena primopredaja dvaju rabljenih vozila hitne koja su dosad bila u vlasništvu zagorskog Zavoda za hitnu medicinu, a kao pomoć institucijama, odnosno donacija službama kojima će pomoći u radu.

 – Radi se o Domu za odrasle osobe Bidružica i HGSS-u, Stanica Zlatar Bistrica, a treće vozilo je bilo namijenjeno za Dom za odrasle osobe Loborgrad, međutim, netom prije primopredaje dobili smo informaciju da nisu sigurni smiju li preuzeti donaciju, a s obzirom na to da ima i drugih zainteresiranih za vozilo, još ćemo vidjeti kome ćemo ga donirati. Vozila su potpuno ispravna, i dalje mogu služiti u radu, međutim više nisu dobra za obavljanje hitne medicinske pomoći, ali vjerujem da će poslužiti ovim institucijama i iskrene čestitke svima na novim vozilima – pojasnio je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu KZŽ Krešimir Božić.

˝Velika i bitna stvar˝

Pročelnik HGSS-a Darko Berljak, zahvalio je u ime HGSS-ove stanice Zlatar Bistrica na vrijednoj donaciji Zavodu za hitnu medicinu i naglasio važnost posjedovanja neovisnog vozila.

– Mi inače imamo vozni park većinom s terenskim vozilima, a ovo je sada drugo vozilo u našoj stanici koje ćemo iskoristiti za nešto što je jako važno u ovom području. Mi imamo jako puno potraga, a kod potraga je potrebno imati jedno neovisno vozilo koje ima računalo i struju, ali i sve ostalo da možemo djelovati čak i više dana. Preuređenjem tog jednog vozila, dobit ćemo zapovijedno vozilo koje nam je doista potrebno i s kojim ćemo moći obavljati našu funkciju – rekao je Berljak.

Ravnatelj Doma za odrasle osobe Bidružica Božo Brundić, istaknuo je izuzetno zadovoljstvo današnjom donacijom, naglasivši 20-godišnju, uspješnu suradnju s Domom zdravlja Krapinsko – zagorske županije i Hitnom službom.

– Mi imamo smještaj od 280 korisnika, a njih stotinjak je ili teško pokretno ili nepokretno i taj sanitet nam itekako dobro dolazi da obavljamo vlastiti prijevoz, da ne opterećujemo Dom zdravlja u redovnoj djelatnosti. To je velika i bitna stvar. Vozila se zaista koriste za dobrobit naših korisnika, a ovo će vozilo ispisati svoju priču i svakodnevno biti u funkciji – rekao je Berljak.

Kvaliteta i društvena odgovornost

Zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek, istaknula je kako je ova donacija pokazatelj da je Zavod Krapinsko – zagorske županije, osim što je izuzetno kvalitetna zdravstvena ustanova, društveno je odgovorna ustanova jer je svoja rashodovana vozila u nekoliko navrata donirala udrugama, organizacijama i ustanovama na području županije kojima je takvo vozilo važno i potrebno.

– Zavod za hitnu medicinu KZŽ vrlo odgovorno provodi svoju politiku planiranja zdravstvenih usluga iz područja hitne medicine. Prosječna starost vozila je oko četiri i pol godine što je doista visok prosjek u odnosu na Republiku Hrvatsku. Mi svake godine Zavodu za hitnu medicinu kupimo dva vozila i ono što moram posebno napomenuti je da od 2017. godine županijski Zavod za hitnu medicinu od Županije dobije sredstva u iznosu od 4,5 do 5,2 milijuna kuna. Radi se o sredstvima koja su namijenjena financiranju dva punkta “T1” hitne medicine u Konjščini i u Klanjcu, ali isto tako decentraliziranim sredstvima iz kojih se upravo kupuju i spomenuta vozila – rekla je Petek i najavila donaciju trećeg vozila u narednom tjednu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba