Počela obnova gornjostubičke župne crkve stradale u potresu

PROJEKT OD PET MILIJUNA KUNA: Sanirat će se oštećenja na vanjskim zidovima, ojačati temelji i zidovi tornja te napraviti drenažni sustav

Objavljeno: 18.02.2022. JJ

U četvrtak je obilježen početak radova na obnovi župne crkve svetog Jurja u Gornjoj Stubici, koja je stradala u potresima tijekom 2020. godine.

Kako je rekao upravitelj župe vlč. Nikola Jurković, nakon prvog potresa u ožujku 2020. godine, crkva je najviše stradala iznutra, no, taj je dio oštećenja već saniran.

– Radovi su trajali šest mjeseci, a obnova je završila do Božića iste godine. Koštala je milijun i 200 tisuća kuna, što smo financirali od darova vjernika te uz pomoć Zagrebačke nadbiskupije, Krapinsko – zagorske županije, Općine Gornja Stubica, kao i mnoštva malih poduzetnika i poduzeća koji su se javili i pripomogli – istaknuo je vlč. Jurković.

No, nakon ‘petrinjskog’ potresa u prosincu 2020., crkva je konstruktivno oslabila izvana i upravo će se ta oštećenja sanirati ovom obnovom. Radovi su vrijedni preko pet milijuna kuna i osigurani su iz Fonda solidarnosti, a trebali bi završiti do kraja svibnja ove godine.

Načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić podsjetio je da su trenutno u tijeku i radovi na obnovi kapele sv. Fabijana i Sebastijana, a ukupna vrijednost radova na ova dva sakralna objekta je oko 6,5 milijuna kuna.

Dodao je i kako se nada da će uskoro započeti i obnova stambenih objekata stradalih u potresu na području općine.

Početku radova na župnoj crkvi nazočila je i pročelnica Konzervatorskog odjela u Krapini Lana Križaj, koja je izrazila zadovoljstvo dinamikom kojom se izvode radovi na zaštićenim objektima stradalima u potresu na području Krapinsko – zagorske županije, te dodala kako su svi projekti koji su prijavljeni za sufinanciranje, i odobreni, a njihova ukupna vrijednost na području županije je oko 70 milijuna kuna.

Glavni projektant Robert Mužek rekao je da će se u sklopu obnove sanirati oštećenja na vanjskim zidovima, ojačati temelji, kao i svi zidovi tornja, te će se napraviti drenažni sustav oko cijele građevine.

Radove na obnovi izvodit će Niskogradnja Hren. Kroz dva tjedna trebala bi krenuti i obnova župne kuće, koja će se isto financirati iz Fonda solidarnosti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba