Stručnjak za međunarodnu sigurnost ističe da su ruske snage pripravne za napad

Invazija na Ukrajinu trebala bi početi sutra ili najkasnije do kraja tjedna?

Objavljeno: 15.02.2022. zagorjeinternational

– Ruske snage su postavljene tako da su pripravne za napad. Prema tvrdnjama SAD-a, invazija na Ukrajinu bi trebala početi sutra ili najkasnije do kraja tjedna. Moguće je da će do toga doći, a posljedice bi bile katastrofalne za Ukrajinu, ali i šire – rekao je u emisiji U mreži Prvog stručnjak za međunarodnu sigurnost s Filozofskog fakulteta u Zagrebu Mirko Bilandžić, prenosi Index.hr

Bilandžić dodaje da je moguće da će doći do rata jer su prisutne tenzije, psihoza i ‘magla rata’, dakle, situacija kada se potezi suprotne strane mogu krivo protumačiti. Ističe i da bi posljedice, osim što bi bile katastrofalne za Ukrajinu, utjecale i na međunarodnu sigurnost.

– Ne smije se izgubiti iz fokusa da rat u Ukrajini traje već osam godina i da je to ozbiljan rat. Dosad je odnio 50 tisuća žrtava i zbog njega Ukrajina kakva je bila nekad, ne postoji. Taj rat ima različite tipove invazivnog djelovanja, i zapada i istoka. On sve više prelazi u posthladnoratovski tip djelovanja – kaže Bilandžić.

Napomenuo je da je koncentracija ruskih snaga u blizini granice s Ukrajinom dramatična, ali ne vidi što bi konkretno Rusija dobila invazijom. Smatra da se radi o “široj geostrateškoj igri” u kojoj je Ukrajina žrtva. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba