Održana završna konferencija projekta “Zaželi – Želim dostojanstvenu starost“, koji se provodi 18 mjeseci, od rujna 2020. do ožujka 2022., a nositelj je Općina Hrašćina

DESET ŽENA BRINULO O 65 KORISNIKA: “Početak je bio trnovit, ali se projekt naposlijetku pokazao jako dobrim – očekujemo i nastavak“

Objavljeno: 14.01.2022. Vanja Hozmec

Općina Hrašćina je bila nositelj projekta “Zaželi – Želim dostojanstvenu starost“ koji se provodi kroz 18 mjeseci , a nastao je u sklopu Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“, kojim se omogućilo zapošljavanje žena starijih od 50 godina koje inače spadaju u skupinu teže zapošljivih.

Osim što se provođenjem ovog projekta želio unaprijediti radni potencijal žena s nižom razinom obrazovanja zapošljavanjem u lokalnoj zajednici, opći je cilj projekta bio doprinijeti povećanju mogućnosti za njihovo zapošljavanje i osigurati im bolji pristup tržištu rada te povećati razinu kvalitete života krajnjih korisnika.

Na završnoj konferenciji vezanoj uz ovaj projekt, a koja je održana u četvrtak, načelnik Branko Tukač istaknuo je da je izuzetno ponosan što je Općina Hrašćina sudjelovala i bila nositelj projekta.

Zadovoljni korisnici

– Ovaj je projekt bio jako dobar. Obuhvatio je 65 korisnika i korisnici su bili zadovoljni, što znamo iz prve ruke. Početak je bio malo trnovit, neki su bili malo i sramežljivi, ali na kraju je to sve bilo dobro i ja se svima skupa zahvaljujem. Nismo imali nikakvih problema i nadam se da će se taj projekt nastaviti i dalje ove godine. Bilo bi idealno da traje dvije godine, a govori se da bi mogao trajati i tri godine. Da su barem dvije godine, to bi bilo idealno za nas i za sve vas koji sudjelujete u njemu, da si prikupite godine staža, ali, naravno, i za korisnike kojih, vidjeli smo, ima – kazao je Tukač.

Voditeljica projekta Nikolina Priščan potom se obratila svim okupljenim ženama koje su sudjelovale u projektu i kroz prezentaciju im izložila sve detalje projekta, od njegovih općih i specifičnih ciljeva do rezultata koji su postignuti.

– Na samom početku još nismo ni znali kako će se taj projekt zvati, znali smo samo da se radi o projektu i programu “Zaželi“. To je program u okviru nacionalnog programa upravljanja ljudskim potencijalima i kada je to sve krenulo prije sada već skoro dvije godine, moram reći da je i načelnik bio skeptičan da će se netko uopće htjeti prijaviti i hoće li se uopće skupiti dovoljan broj žena. Danas sa zadovoljstvom možemo reći da smo na kraju provedbe ovog projekta što se tiče vašeg zapošljavanja i vaše edukacije – rekla je Priščan.

Ugovor za projekt potpisan je 4. rujna 2020. godine, na 18 mjeseci, rekla je Priščan, i od tog je trenutka krenula faza pripreme i nabave svega potrebnog da se što prije može krenuti s njegovom provedbom. Financiran je iz sredstava Europske unije, kroz program “Zaželi“, a voditeljica se nada da će se u kratkom roku moći ponovo aplicirati projektni prijedlog za njegov nastavak, a time i nastavak radnog odnosa svih žena koje su do sada bile uključene.

– Primarni cilj projekta je doprinijeti povećanju mogućnosti zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih žena starijih od 50 godina, ali s obzirom na to da nismo imali dovoljno osoba starijih od 50 godina, u ovom projektu su svoje mjesto našle i osobe mlađe od 50 godina i na taj način smo jako dobro proveli ovaj projekt. Specifični cilj ovog projekta je omogućiti zapošljavanje žena starijih od 50 godina, jer žene od 50 i više godina spadaju u teže zapošljivu skupinu i željeli smo povećati razinu kvalitete života i vaših obitelji, ali i krajnjih korisnika koji su uglavnom starije i nemoćne osobe ili osobe s invaliditetom i koje imaju pravo na pomoć od strane Centra za socijalnu skrb, koji je svaku osobu odobrio – pojasnila je Priščan.

Projekt je vrijedan 902.900 kuna, a završava 4. ožujka. Obvezni partneri na ovom projektu bili su Centar za socijalnu skrb, područni ured Zlatar Bistrica i Hrvatski zavod za zapošljavanje, područni ured Krapina.

Ostvareni ciljevi

– Provedba projekta išla je kroz aktivnosti povezivanja ključnih dionika projekta. Na početku smo imali nekoliko informativnih radionica, gdje smo animirali sve žene koje su bile upućene na te radionice i uspjeli okupiti onoliko koliko je bio naš cilj, a to je 10 nezaposlenih žena. Sljedeća aktivnost bila je provođenje i upravljanje projektnim aktivnostima koje su imale za cilj ostvarenje rezultata i svih ciljeva projekta jer kod svakog projektnog prijedloga smo morali postaviti neki cilj. Naš je bio zaposliti 10 žena i obuhvatiti minimalno 60 krajnjih korisnika starije životne dobi u nepovoljnom položaju. Mi smo u projektu naveli da ćemo krajnjim korisnicima omogućiti podjelu higijenskih potrepština, a za žene uključene u projekt omogućiti edukacije na kojima su stekle zvanje gerontodomaćice koje su i upisale u svoje radne knjižice i time im je osiguran bolji pristup tržištu rada, postale su konkurentnije jer danas, u slučaju da netko zatreba gerontodomaćicu, one imaju prednost u zapošljavanju u odnosu na nekog tko to nije položio. Tijekom projekta naši su korisnici dobivali te higijenske potrepštine, a ono što je najvažnije, uz sve to što su žene za njih radile kada su ih obilazile, jest ono vrijeme koje su provodile s njima u razgovoru, gdje su oni i dalje osjećaju da netko brine za njih i ima vremena za njih, to je najvažnije. U svim projektima koje provodimo, upravo to naši korisnici navode kao nešto što im je najvažnije jer oni taj dan znaju da će netko doći kod njih i mogu se osloniti na tog nekog, a pogotovo ako nemaju nekog bliskog – istaknula je Priščan i dodala da su se svaka tri mjeseca morala slati izvješća kojima se pravdaju svi troškovi te naglasila da s time nije bilo nikakvih problema.

Rezultati projekta pokazali su da je podignuta svijest javnosti o dugotrajno nezaposlenim ženama, da je povećana razina socijalizacije starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju te da je povećana razina radnih sposobnosti žena koje su prošle program obrazovanja i osposobljavanja, a ujedno je povećano i njihovo zapošljavanje nakon završetka projekta.

– Isto tako, moram reći da je Republika Hrvatska bila prva koja je pokrenula taj program i da je on prepoznat od strane Europske komisije u novom provedbenom razdoblju od 2021. do 2027. Većina zemalja članica Europske unije će kopirati taj program i počet će ga aplicirati i u svojim zemljama – zaključila je voditeljica projekta i dodala da će se projektna prijava za nastavak projekta aplicirati čim se otvore novi natječaji.

Načelnik Tukač naposljetku je zahvalio gerontodomaćicama koje su sudjelovale u projektu, voditeljici Nikolini Priščan koja je uspješno odradila prijavu i vođenje projekta i bez koje danas ne bi bilo ovog članka, djelatnicama Slađani i Ivani na uspješnoj suradnji sa svim sudionicima u projektu te DVD-u Hrašćina – Trgovišće na ustupljenom prostoru. Načelnik Tukač je na kraju svim ženama koje su sudjelovale u projektu uručio i uvjerenja o položenom osposobljavanju za gerontodomaćice.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba