NOVI MAROF: Nastavlja se obnova utvrde Grebengrad – Ministarstvo kulture odobrilo još 300 tisuća kuna

JENKAČ: Uz pomoć Ministarstva, ovu najveću srednjovjekovnu utvrdu na sjeveru Hrvatske doslovno dižemo iz pepela

Objavljeno: 13.01.2022. zagorjeinternational

Jedna od prepoznatljivih kulturno – povijesnih lokacija na području Novog Marofa je utvrda Grebengrad, na kojoj se sredstvima Ministarstva kulture i medija te Grada već više godina provodi temeljita obnova, koja će se nastaviti i ove godine jer je Ministarstvo kulture i medija Gradu u tu svrhu odobrilo još 300.000 kuna.

Gradonačelnik Siniša Jenkač zahvalio je Ministarstvu na nastavku financiranja.

– Riječ je o interventnim sredstvima za 2021. godinu, iznosu od 300.000 kuna koje ćemo potrošiti do kraja trećeg mjeseca i javiti se za nastavak financiranja jer se o radi o dugogodišnjem projektu. U prošloj godini dobili smo 100.000 kuna plus ovih 300.000. Uz ovih ukupno 400.000 kuna, tu je i određeni iznos naših sredstava s kojima nastavljamo ulaganje u utvrdu Grebengrad – rekao je gradonačelnik Jenkač, koji je zahvalio i varaždinskom Konzervatorskom odjelu na pomoći.

Utvrda Grebengrad izaziva sve više interesa posjetitelja u Novom Marofu.

– Svake godine u Grebengrad se u prosjeku ulaže 500.000 kuna Ministarstva kulture plus naših 200 do 300.000 kuna. Sad se već ima i nešto za vidjeti. To je najveća srednjovjekovna utvrda na sjeveru Hrvatske, a napuštena je u 17. stoljeću. Mi je sad doslovno dižemo iz pepela. Želimo sačuvati osnovni oblik i sljedećih 20 godina će se ovako postupno ulagati u utvrdu. Trenutno je vidljiv vrh utvrde, a u narednim godinama obnove kopat će se niže i javnosti će se polako otkrivati cijela utvrda – najavio je Jenkač.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba