Počinju ozbiljne pripreme za prelazak na euro

MORH će na području vojarne Tigrova graditi ‘trezor’ za pohranu kovanica kuna

Objavljeno: 11.01.2022. zagorjeinternational

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske gradit će ‘trezor’ za smještaj kovanica kuna koje će Hrvatska narodna banka tamo skupljati i pohranjivati u tijeku postupka prelaska na euro, za čije se uvođenje Hrvatska sprema početkom iduće godine, a već je pokrenut i postupak nabave usluge izvođača na gradnji hale, piše Poslovni.hr.

Spomenuta hala će se izgraditi na području vojarne Prve gardijske brigade Tigrovi – Croatia u Zagrebu, vrijednost joj se procjenjuje na 18 milijuna kuna, a izvođač kojeg MORH odabere, za izgradnju će imati četiri mjeseca od zaključenja ugovora.

U javnom se pozivu navodi da će se nadmetanje zbog hitnosti odvijati pregovaračkim postupkom s prethodnom objavom te je iz tog razloga rok za dostavu ponuda kratak i istječe već početkom idućeg tjedna. Isto tako,  ponuđači s kojima će se pregovarati, morat će, uz ostalo, imati minimalno 40 zaposlenika potrebne građevinske, elektro i strojarske struke te potvrditi da su u prethodnih pet godina najmanje jednom izvodili radove s “predgotovljenim AB nosivim konstrukcijama”.

Boris Vujčić, guverner HNB-a, u listopadu je najavio da se s MORH-om i Oružanim snagama pregovara o suradnji jer u Hrvatskoj nema adekvatnih logističkih centara u koje je moguće smjestiti i čuvati 1,1 milijardu povučenih kunskih kovanica.

Na spomenutoj lokaciji koja će se graditi, neće se čuvati papirni novac.

Inače, prijelazni period tijekom kojeg će se kune moći mijenjati za eure, predviđen je za tri godine, a nakon toga će uslijediti njihovo “primjereno zbrinjavanje”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba