ŽELE USKLADITI OBRAZOVNU POLITIKU I POTREBE NA TRŽIŠTU RADA: HZZ donio nove preporuke za upise u srednju školu i na fakultete

U Zagorju je previše ekonomista, a evo kojih sve zanimanja nedostaje

Objavljeno: 07.01.2022. zagorjeinternational

Područne službe i uredi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje proveli su, uz koordinaciju Središnjeg ureda, analizu i prognozu potreba tržišta za pojedinim zanimanjima te prema tome izradili novu preporuku za obrazovnu upisnu politiku.

U 20 područja Hrvatske u pojedinim obrazovnim programima preporučuje se povećanje ili smanjenje broja upisanih i stipendiranih učenika i studenata, kako bi se kvote i broj stipendiranih uskladili s potrebama tržišta rada. Dakle, nastoji se umanjiti strukturna neusklađenost između ponude i potražnje za radom, što je jedan od glavnih dugoročnih problema hrvatskog tržišta rada, stoji u uvodu preporuka.

Analize, prognoze i preporuke izrađene su na razini lokalnih tržišta rada, odnosno, odredile su ih područne službe i uredi HZZ-a, pri čemu su lokalna tržišta uglavnom županije.

Za područje Krapinsko – zagorske županije sugerira se povećanje broja upisanih učenika u trogodišnje srednjoškolske programe za zanimanja vozača, bravara, zidara, montera suhe gradnje, konobara, kuhara, vodoinstalatera, elektroinstalatera, automehaničara, CNC operatera, stolara, tesara, soboslikara, instalatera grijanja i klimatizacije, strojobravara, autolakirera, pekara, keramičara, tokara, krojača, mesara i autolimara te u petogodišnjem programu za medicinske sestre. Što se tiče stručnog studija, predlaže se povećanje upisne kvote za program ranog predškolskog odgoja i obrazovanja, a kod sveučilišnih studija, povećanje upisne kvote za studij medicine, strojarstva, matematike, fizike, informatike, stranih jezika, biologije i kemije, građevinarstva, farmacije, elektrotehnike i informacijske tehnologije te edukacijske rehabilitacije i logopedije.

S druge strane, predlaže se smanjenje upisa u srednjoškolske programe za ekonomiste, upravne referente i komercijaliste. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba