Brojke su u padu, ali je hospitalizirano 53 pacijenata, koji imaju teške kliničke slike

U KZŽ konačno cijepljeno više od 50 posto ukupnog stanovništva

Objavljeno: 24.12.2021. zagorjeinternational

U Krapinsko – zagorskoj županiji broj novooboljelih na 100.000 stanovnika u proteklih tjedan dana i dalje pada, što pokazuju i prosječne brojke, rekao je na press konferenciji Stožera civilne zaštite KZŽ, održanoj u petak u Krapini, načelnik Stožera Stjepan Skuliber.
Taj broj iznosi 388, prošlog je tjedna bio 455, a tjedan prije 528. Apsolutne brojke pokazuju da smo u proteklom tjednu imali 484 novooboljela, a tjedan prije 566, što znači da bilježimo pad broja novooboljelih od 14 posto. Broj hospitaliziranih također je u laganom padu i dnevni broj novih pacijenata ovog tjedna u prosjeku je 80, a tjedan ranije je prosjek bio 93.
Iako brojke generalno padaju, u proteklih tjedan dana pristiglo je 519 pozitivnih i 1015 negativnih nalaza, što daje udio pozitivnih od 34 posto, odnosno, dva posto više nego prošli tjedan, što je ujedno i prvi rast udjela pozitivnih nakon pet tjedana.

Brojke u padu

Što se tiče školstva, zdravstva i usluga socijalne skrbi na području županije, i ovdje je vidljiv pad brojki novozaraženih. Ovog je tjedna u 30 škola ukupno zabilježeno 90 COVID pozitivnih učenika, a prošlog je tjedna bilo 114 pozitivnih u 31 školi. Također, 22 su COVID pozitivna djelatnika u 17 škola, dok je prošlog tjedna pozitivan bio 31 u 20 škola.
U zdravstvenim ustanovama zabilježeno je 10 COVID pozitivnih djelatnika, od kojih devet zdravstvenih, a pet ih je u samoizolaciji. Prošlog je tjedna bilo 25 pozitivnih djelatnika (18 zdravstvenih) i dva u samoizolaciji. Šest je pozitivnih korisnika pružatelja socijalne usluge smještaja u dva doma, a prošlog tjedna bilo je osmero pozitivnih u tri doma. Također, sedam je COVID pozitivnih djelatnika u šest domova, a prošlog su tjedna bila četiri djelatnika u četiri doma.  
Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina kazao je da je u bolnici trenutno 53 pacijenata, njih 15 na respiratoru, no svi oni imaju teške kliničke slike, što i dalje zahtjeva velike ljudske napore, a liječnici i medicinske sestre se zbog toga iscrpljuju.
– Vidi se neko smanjenje i olakšanje. Veseli nas da su brojke manje, nadamo se da će se taj trend nastaviti, no brine nas dolazak blagdana, Božića i Nove godine, tako da molimo ljude da svojim ponašanjem doprinesu da stvari ne postanu gore, već da idu ka boljem – rekao je Vančina, dodavši da su u bolnici spremni za sve situacije, a da ona neće biti dobra sve dok svi odjeli ne počnu s normalnim radom.
Što se tiče procijepljenosti stanovništva, broj utrošenih doza na ukupno stanovništvo do 22. prosinca je 66.752 za prvu dozu (53,7 posto), 58.807 za drugu (47,3 posto) i 14.421 za treću, što daje ukupan broj utrošenih doza za ukupno stanovništvo od 139.980. Za odraslo stanovništvo, te brojke su 65.846 za prvu dozu (63,4 posto), 58.106 za drugu dozu (56 posto) i 14.416 za dodatnu dozu, a ukupno je to 138.368.

‘Držite se mjera’

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo KZŽ Tomislav Jadan rekao je da je KZŽ konačno prešla 50 posto cijepljenih kada je riječ o broju završenih cijepljenja u odnosu na ukupan broj stanovnika. Taj postotak iznosi 50,1, a postotak završenog cijepljenja u odnosu na odraslo stanovništvo je 59,4 posto.  
Cijepljenje je u županijskom Zavodu za javno zdravstvo i dalje moguće svakog radnog dana i subotom od 8 do 14 sati, a na Božić i Novu godinu neće biti cijepljenja. Također, ravnatelj Jadan je istaknuo da će na blagdan svetog Stjepana u Zavodu biti moguće uzimanje briseva od 8 do 10 sati, a isto će biti organizirano i u nedjelju, 2. siječnja, uz najavu.
Župan Kolar dodao je da, unatoč tome što brojke padaju, i dalje moramo biti na povećanom oprezu, pogotovo sada za vrijeme blagdana i blagdanskih okupljanja. Također, pozvao je na cijepljenje i pridržavanje epidemioloških mjera koje je Nacionalni stožer civilne zaštite donio vezano uz doček Nove godine. (vc, vh) 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba