Usvojen proračun Grada Krapine za 2022. godinu, 'težak' 76,2 milijuna kuna

“Cilj nam je da Krapina bude studentski grad koji će privlačiti mlade i u kojem će oni imati kvalitetan život“

Objavljeno: 22.12.2021. zagorjeinternational

Gradsko vijeće Krapine u utorak je usvojilo proračun za 2022. godinu, ‘težak’ 76,2 milijuna kuna.
Sredstva u proračunu predviđaju nove kapitalne projekte, nastavak onih koji su u tijeku, ali i povećanje izdvajanja za mlade u Krapini. I dalje će se ulagati u uređenje grada te unaprjeđenje komunalne i prometne infrastrukture. Grad je uspješno našao izvor financiranja kroz nacionalne ili EU fondove za više projekata.
Tako će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirati nastavak sanacije odlagališta otpada Gorjak u iznosu od 60 posto, odnosno 2,4 milijuna kuna te nabavu kompostera i spremnika za odvojeno prikupljanje otpada u iznosu od 40 posto, točnije 432.000 kuna.
Proračunom su, zahvaljujući sredstvima iz Europske unije u iznosu od 435.000 kuna, predviđeni i nastavak projekta “Školska shema“, kojeg Grad provodi u svojim osnovnim školama, a očekuju se i sredstva za izgradnju montažnih tribina na nogometnom igralištu s umjetnom travom u okviru Sportsko – rekreacijskog centra Podgora.
Krapina će u idućoj godini nastaviti sufinancirati i sve vrtiće koje pohađaju djeca s područja grada. Za rad gradskog Dječjeg vrtića osigurano je 4,1 milijun kuna te za program predškole 290.000 kuna. Za sufinanciranje boravka djece u dječjim vrtićima kojima Grad nije osnivač, predviđeno je 900.000 kuna, dok je za sufinanciranje boravka djece u djelatnostima dadilja osiguran iznos od 150.000 kuna. Za stipendiranje učenika i studenata je osigurano 550.000 kuna. Grad će nastaviti i sa sufinanciranjem prijevoza učenika srednjih škola, za što će u proračunu osigurati 100.000 kuna, osigurana su sredstva za pomoćnike u nastavi, a nastavit će pomagati i nadarenim učenicima.

Briga za građane

Kako je istaknuo gradonačelnik Zoran Gregurović, riječ je o važnim mjerama kojima Grad pokazuje svoju brigu za građane od najranije dobi, istaknuvši važnost kvalitetnog obrazovanja s jednakim prilikama za sve.
– Osim o vrtićima, srednjim i osnovnim školama, Grad će i dalje financirati Veleučilište Hrvatsko zagorje i tako poticati razvoj visokoškolskog obrazovanja te stvarati kvalitetne kadrove koji će biti spremni odgovoriti na buduće izazove i biti kompetentni na tržištu rada. Cilj nam je da Krapina bude studentski grad, grad koji će privlačiti mlade i u kojem će imati šanse za zaposlenje i normalan život – rekao je Gregurović.
Za dovršetak kapitalnog projekta izgradnje sportskog igrališta i rekonstrukcije postojeće cestovne infrastrukture u okviru SRC-a Podgora, planiraju se sredstva u iznosu od 2,5 milijuna kuna, a dodatno će se ulagati i u izgradnju montažnih tribina i izradu projektne dokumentacije za multifunkcionalnu dvoranu, kako bi se unaprijedila sportska infrastruktura i korištenje sportskog centra.
U narednom razdoblju slijedi i daljnja modernizacija i sanacija nerazvrstanih cesta i javnih površina, za što će Grad osigurati 2,5 milijuna kuna, kako bi se građanima omogućila veća sigurnost u prometu, a dijelovi naselja povezali. Rekonstruirat će se i javna rasvjeta radi smanjenja potrošnje električne energije. Kako je naglasio gradonačelnik Gregurović, infrastruktura je osnovni preduvjet kvalitetnog života i razvoja gospodarstva, zbog čega će i sljedeće godine nastavljati ulagati u to područje.
Osim u gospodarstvo, građane i infrastrukturu, u Krapini će se i dalje ulagati u razvoj turizma.
– Želimo poticati razvoj turizma i unaprjeđivati našu turističku ponudu i infrastrukturu kako bismo privlačili turiste i investicije te kroz nove i inovativne turističke proizvode, poticali razvoj gospodarstva – kazao je Gregurović, zaključivši kako je primaran cilj da Krapina dobije jedno novo, ljepše i modernije lice, kako bi bila grad ugodan za život, koji ima sve što je ljudima potrebno, od predškolskog do visokoškolskog obrazovanja.

Važni projekti

Među mnogim projektima i investicijama, iako brojkom nije najveća, svakako treba istaknuti završetak uređenja Perivoja Janka Draškovića i izgradnju spomen obilježja braniteljima.
Kako je pojasnio gradonačelnik Zoran Gregurović, uređenje Perivoja Janka Draškovića i izgradnja spomen obilježja braniteljima jedan je od projekata koji će se završiti u narednom razdoblju.
– Ovim spomen obilježjem želimo odati počast smrtno stradalim i umrlim braniteljima u Domovinskom ratu s područja Krapinsko – zagorske županije koji su za stvaranje naše neovisne Hrvatske dali ono najvrijednije što su imali – svoj život, a ujedno stvaramo i kvalitetan javni prostor i novu točku okupljanja naših građana – poručio je Gregurović.
Vijećnici su prihvatili i odluku o pokretanju izrade Strategija razvoja urbanog područja. Kako je pojasnio gradonačelnik Gregurović, izrada tog dokumenta predstavlja preduvjet za korištenje ITU mehanizma za financijsko razdoblje 2021. – 2027., kao instrumenta Europske unije za korištenje europskih strukturnih i investicijskih fondova. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba