'AKO NEGDJE IMA KLIZIŠTA, ONDA JE TO U PREGRADI': Župan Kolar, gradonačelnik Vešligaj i ravnatelj ŽUC-a obišli preko pola milijuna kuna vrijednu sanaciju klizišta u Gorjakovom

SIROVEC: Proširit ćemo prometnicu i omogućiti sigurnije odvijanje prometa

Objavljeno: 15.12.2021. Vanja Hozmec

U tijeku je sanacija klizišta na županijskoj cesti 2118 u pregradskom naselju Gorjakovo. Gradilište su obišli krapinsko – zagorski župan Željko Kolar i pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj, koji je rekao da je njegov grad među najpogođenijima klizištima – u posljednjih osam godina iz tog je razloga dva puta proglašena elementarna nepogoda.

– Ako negdje ima klizišta, onda ih definitivno ima na području Pregrade. Imamo ih i na državnim cestama, ali tamo nešto manje jer su one na ravnijim dijelovima. Na županijskim, a pogotovo na nerazvrstanim cestama, ih imamo znatno više, a ove godine smo imali oko 300.000 kuna troškova samo na nerazvrstanim cestama za sanaciju klizišta koja su se pojavila, što je sve bilo financirano iz gradskog proračuna. Što se tiče županijskih cesta, također nam dosta toga predstoji za drugu godinu. Primjerice, cesta koja povezuje Pregradu i Desinić ima nekoliko klizišta koja također treba riješiti i to su sve sredstva koja, nažalost, ne mogu biti uložena u modernizaciju županijskih cesta jer moraju biti sanirana klizišta, a modernizacija cesta je isto potrebna i brojne ceste trebaju obnovu – rekao je gradonačelnik Vešligaj.

Ravnomjerna ulaganja

Zahvaljujući suradnji Županijske uprave za ceste Krapinsko – zagorske županije i Hrvatskih voda, ovo klizište u Gorjakovom, koje je predstavljalo velik problem za tamošnje mještane, konačno je riješeno, a ulaganja tu ne staju.

– Drago mi je da je Županijska uprava za ceste investirala na području Pregrade i u sanaciju ostalih cesta. Upravo je u tijeku sanacija ceste u Goričkoj ulici, uz rješavanje odvodnje i izgradnju nogostupa. Isto kao i Grad, tako i Županijska uprava za ceste nastoji ravnomjerno ulagati. U Pregradi imamo politiku da ravnomjerno ulažemo u sve naše mjesne odbore, u sva naša naselja, a ne samo u Pregradu. Tako je i u Gorjakovom prošle godine obnovljeno školsko igralište, a iduće godine bi trebala krenuti obnova područne škole. Dakle, pokazujemo da su nam važni naši mještani koji žive na selu i da im trebamo s ulaganjem u infrastrukturu omogućiti bolje uvjete za život, kako bi ovdje ostali, ali i da dođu neki novi – naglasio je Vešligaj.
S obzirom na to da je uz samu cestu vodotok, ovo je klizište predstavljalo dodatnu opasnost za promet, rekao je ravnatelj ŽUC-a KZŽ Stjepan Sirovec.

– Klizište i odron nalaze se uz sam rub prometnice kojom prolazi i korito ovog vodotoka i to je predstavljalo značajnu ugrozu za samo prometovanje na ovoj javnoj cesti i prijetilo je mogućnošću izlijetanja vozila u ovaj vodotok. Što se tiče načina izvođenja radova, ovdje je primijenjeno tehničko rješenje u obliku armirano – betonske obloge, kako bi se stabilizirala konstrukcija prometnice i kako bi se spriječilo njeno daljnje urušavanje u korito vodotoka. Na samu kamen – beton oblogu stavit će se zaštitno – odbojna ograda i na taj način će se proširiti prometnica, ali i osigurati da se promet na ovoj dionici može odvijati sigurnije i normalnije u odnosu na stanje prije klizišta – rekao je Sirovec i dodao da je ukupna vrijednost radova koje izvodi Vodoprivreda Zagorje oko 577 tisuća kuna.

Iduće godine sedam

Župan Željko Kolar rekao je da je ovo peto klizište koje se ove godine sanira na području županije, u suradnji s Hrvatskim vodama, a posebno ga je bilo važno sanirati jer mještani naselja nemaju alternativni put dođe li do kompletnog urušavanja prometnice. Najavio je i sanacije za iduću godinu.

– Pripremamo sedam klizišta u suradnji s Hrvatskim vodama, s time da će ukupna investicija biti oko 200 – 300 tisuća kuna veća nego što je bilo ove godine, a ove je godine to iznosilo oko 5,6 milijuna kuna. I iduće godine ćemo jedno od navedenih sedam klizišta, zapravo i najveće, sanirati upravo na području grada Pregrade, a vrijednost samo te sanacije bit će oko 1,5 milijuna kuna. Nemamo više četverogodišnji ugovor s Hrvatskim vodama kao do sada, međutim, Hrvatske vode su nastavile s tim programom i ja zahvaljujem i Vladi Republike Hrvatske, nadležnom Ministarstvu i Hrvatskim vodama koji su omogućili jedan takav zajednički paker jer nije isto hoćemo li mi izdvojiti 45 posto za sanaciju ili 100 posto – rekao je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba