Odlukom Općinskog vijeća Marije Bistrice

Trećom izmjenom, ovogodišnji proračun veći od 32 mil. kuna, a za iduću planiran u iznosu od 34,4 mil. kuna

Objavljeno: 14.12.2021. zagorjeinternational

Održana je četvrta sjednica Općinskog vijeća Marije Bistrice, na kojoj su na dnevnom redu bili i treća izmjena proračuna za 2021. godinu te Plan proračuna za 2022. godinu.
Planirani prihodi Općine za 2022. godinu iznose 34.468.539 kuna, koliko su predviđeni i rashodi.
Kao prioriteti, navedeni su izgradnja objekata komunalne infrastrukture te održavanje postojeće (ceste, javna rasvjeta, javne površine, uređenje vodoopskrbe, uređenje odvodnje, dogradnja dječjeg vrtića, izgradnja novog groblja i mrtvačnice, izgradnja nogostupa, izgradnja Kulturno – društvenog doma na Lazu, dogradnja Vatrogasnog doma, otkup zemljišta u D-zoni, digitalizacija Doma kulture i dr.), zaštita okoliša, potpora proračunskim korisnicima, javni red i sigurnost, poboljšanje kvalitete života građana kroz program socijalne skrbi, potpora kulturno – umjetničkim i sportskim udrugama, vjerskim zajednicama, promicanje i razvoj turizma te oglašavanje. Proračun je prihvaćen s jednim glasom protiv i četiri suzdržana.

Mjesni odbori

Kako izvještava Radio Marija Bistrica, u raspravi je oporba tražila povećanje sredstava za mjesne odbore s 500.000 na milijun kuna, istaknuvši kako se zalažu za ravnomjerniji razvoj svih dijelova općine. Načelnik Josip Milički objasnio je da za to sada nema prostora, ali da se kroz rebalans može prihvatiti svaki dobar prijedlog te je naglasio kako je baš u programu komunalne infrastrukture za 2022. godinu najmanje radova predviđeno u središtu općine.  
Trećim rebalansom ovogodišnjeg proračuna, smanjeni su prihodi u iznosu od 9,3 milijuna kuna i sada iznose 32.079.269 kuna. Na prihodovnoj strani, najveće umanjenje odnosi se na namjenske primitke od zaduživanja u iznosu od 2,1 milijuna kuna i pomoći iz EU i državnog proračuna u iznosu od 4,2 milijuna kuna.
Isti je iznos i smanjenja rashoda, s time da se u programu Redovni rad Jedinstvenog upravnog odjela dogodilo povećanje za 713.466 kuna. Najveća smanjenja su kroz program održavanje objekata i uređaja komunalne infrastrukture, za 1,6 milijuna kuna te kroz program izgradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture, za 8,5 milijuna kuna.  Izgradnja novog groblja i mrtvačnice iz izvora pomoći smanjuje se za 421.617 kuna te se smanjuje iz izvora Pomoći EU za 2,5 milijuna kuna jer se dovršenje projekta prebacuje na iduću godinu. Kapitalni projekt investicije D ZONA ove godine se neće provoditi te se miče iz Plana za iznos od gotovo 2,8 milijuna kuna, kao i kapitalni projekt energetske obnove Vatrogasnog doma Marija Bistrica u iznosu od 1,2 milijuna kuna.
U drugu godinu prebacuju se i kapitalni projekt “Uređenje staze do Svetišta – poučna staza Reber” za iznos 550.000 kuna, Muzej tradicijskih drvenih igračaka i licitara za iznos od 250.000 kuna, Spomen obilježje hrvatskim braniteljima za iznos od 100.000 kuna i Sportsko – rekreacijski centar za iznos od 250.000 kuna. S druge pak strane, povećava se za 30.000 kuna sufinanciranje vrtića izvan općine Marija Bistrica, a za Dječji vrtić “Pušlek” povećanje je u iznosu 297.860 kuna. Rebalans proračuna donesen je uz pet suzdržanih glasova oporbe.

Kreditno zaduženje

Osim proračuna, na dnevnom redu su se našle još neke odluke. Vijeće je tako donijelo i odluku o dugoročnom kreditnom zaduženju, kojom se odobrava dugoročno zaduženje uzimanjem dugoročnog kredita u iznosu od 1.720.000 kuna za realizaciju otkupa zemljišta u svrhu izgradnje nerazvrstane ceste i izgradnje sportsko – rekreacijskog centra. Prihvaćena je i odluka o davanju suglasnosti za provedbu ulaganja na području općine Marija Bistrica unutar tipa operacije 2.1.1. “Ulaganja u opće društvenu infrastrukturu i pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo” LAG-a “Zeleni bregi” za projekt izgradnje dječjeg igrališta kod novog vrtića. Vijeće je i izmijenilo Odluku o mjerilima za financiranje djelatnosti predškolskog odgoja i naobrazbe djece predškolske dobi u općini Marija Bistrica, kojom su definirane određene olakšice za roditelje djece predškolske dobi, a donijelo je i Odluku o stavljanju van snage Odluke o izradi Strategije razvoja Općine Marija Bistrica 2021. – 2027., a prihvaćeni su i Analiza stanja sustava civilne zaštite za 2021. godinu i Plan razvoja sustava civilne zaštite za 2022. godinu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba