Znate li kako prepoznati prirodni med?

Jeste li znali da vam mravi mogu pokazati je li med pravi ili “lažan“?

Objavljeno: 12.12.2021. zagorjeinternational

Prilikom kupnje meda, svima je važno da on bude domaći i prirodan, a iako često na pakiranjima možemo pročitati upravo te navedene karakteristike, u dosta slučajeva to ipak nije uvijek točno.  

U med se često stavljaju razni šećerni sirupi kako bi se dobilo na količini, a želite li prepoznati razliku između takvih i onih koji su doista pravi i prirodni, postoji nekoliko bitnih karakteristika koji biste trebali provjeriti jer pravi med ima određena svojstva koja ovaj “dorađeni“ nema, piše Poslovni.hr.

Jedan od načina da prepoznate pravi, domaći med od onog “lažnog“ je da stavite žlicu meda u vodu i promatrate što će se s njim dogoditi. Ostane li na dnu, to znači da se radi o pravom medu. Onaj drugi će se odmah početi otapati i miješati s vodom.

Drugi način kako prepoznati pravi med je kroz samu konzumaciju. Naime, med se jede i kada iz staklenke uzmete žlicu meda  stavite u usta, pod jezikom bi se trebale osjetiti tvrdoća i gorčina. Tada znate da se radi o pravom proizvodu. Također, razliku možete primijetiti i po izgledu jer se onaj pravi nakon određenog vremena kristalizira.

U otkrivanju je li med pravi možete se poslužiti i jednostavnim pokusom. Na komadić vate stavite med i potom zapalite. Ako će gorjeti, med je pravi. Isto tako, i mravi vam mogu pomoći otkriti radi li se o pravom medu. Sve što trebate napraviti jest staviti ga pred njih i pratiti kako će mravi reagirati. Ako ga izbjegavaju, znači da je med pravi jer ga mravi ne podnose.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba