Najbolji mali gradovi u pametnim 'zelenim' rješenjima

Dva zagorska grada u užem izboru za prestižnu nagradu “Smart City“

Objavljeno: 08.12.2021. zagorjeinternational

Čak dva zagorska grada, Zlatar i Pregrada, uvršteni su u najuži krug gradova koji se bore za titulu najboljih malih gradova u pametnim “zelenim“ rješenjima, odnosno, za nagrade “Smart City“ i “Eco City“, koje će se dodjeljivati u zagrebačkom Hotelu “Westin“ 14. prosinca, piše Gradonačelnik.hr.
Nagrada “Smart City“, koja se dodjeljuje u organizaciji “Jutarnjeg lista“ i portala Gradonačelnik.hr u suradnji s agencijom “Apsolon“, ove će godine biti dodijeljena u tri kategorije – mali, srednji i veliki gradovi, a u ovoj prvoj se za prestižnu nagradu, uz Krk, Hvar i Donji Miholjac, bore zagorski predstavnici Pregrada i Zlatar.
Niti jedan od navedenih gradova do sada nije osvojio ovu nagradu, a Pregrada, Krk i Donji Miholjac su u užem izboru bili i prošle godine.
Pregrada je u užem krugu zahvaljujući, između ostaloga, stopostotnoj pokrivenosti kućanstava senzorski opremljenim ili čipiranim spremnicima za prikupljanje otpada koji omogućavaju identifikaciju vlasnika spremnika, kao i udjelu od 33 posto mjernih mjesta sa senzorskim prikupljanjem podataka u sustavu vodoopskrbe u odnosu na ukupan broj mjernih mjesta. Također, Pregrada ima i jedan od tri najbolja indeksa digitalne spremnosti među malim gradovima, a iznosi 33 posto.
Grad Zlatar pak ima jednu od tri najbolje pokrivenosti kućanstava brzim internetom (41 posto), čak 80 posto gradskih prometnica je opskrbljeno energetski učinkovitom rasvjetom, a među troje najboljih kod malih gradova je i u odvajanju otpada.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba