Krapinsko - zagorska županija dodijelila 145 učeničkih stipendija, vrijednih 664.000 kuna

UČENICI: Ovo će nam biti velika pomoć, ali i motivacija da kroz školovanje imamo što bolje rezultate

Objavljeno: 02.12.2021. zagorjeinternational

U zabočkoj Gimnaziji Antuna Gustava Matoša danas su dodijeljene učeničke stipendije Krapinsko-zagorske županije. Svečanost je zbog epidemiološke situacije bila simbolična, pa je na dodijeli prisustvovao samo dio učenika, odnosno samo predstavnici iz svake od tri kategorije prema kojima su stipendije dodjeljivane.  

Zamjenica krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek rekla je da županija gotovo svake godine ima na raspolaganju oko 1,35 milijuna kuna za dodjelu učeničkih i studentskih stipendija, a večeras je dodijeljeno njih 145 za učenike srednjih škola u tri kategorije, u ukupnom iznosu od 664 tisuće kuna.

Ukupno 356 zahtjeva

– U kategoriji ‘A’, za darovite učenike, podijeljeno je 30 stipendija, a bilo je 124 zahtjeva, odnosno, šest više nego lani. Za ovu kategoriju izdvojeno je 120 tisuća kuna. U ‘B’ kategoriji u kojoj se stipendije dodjeljuju po socijalnom kriteriju, dodijeljena je 31 stipendija. Ovdje je pristigao 131 zahtjev, 31 više nego lani, a za ovu je kategoriju izdvojeno je 124 tisuće kuna. U ‘C’ kategoriji gdje se dodjeljuju stipendije za one koji su upisali deficitarna zanimanja, ove je godine pristiglo 84 zahtjeva, 29 više nego lani. Interes je ovdje vrlo velik i to nam je drago, a za ovu kategoriju izdvojeno je 420 tisuća kuna – rekla je Petek i dodala kako je na ovaj natječaj pristiglo 356 zahtjeva, što je za 79 više nego lani.

Da su stipendije doprinos i pomoć djeci i roditeljima koji su lošijeg imovinskog stanja, ali i poticaj nadarenima da u svom školovanju postignu što boji rezultat i razvijaju svoje vještine u područjima za koja su nadareni, smatra župan Željko Kolar. Posebnu je važnost dao upravo stipendijama koje su dodijeljene učenicima koji su upisali neko od deficitarnih zanimanja.

– Mi smo zadovoljni ove godine s upisom djece u deficitarna zanimanja. Deficitarna zanimanja su pitanje tržišta rada. Dobrom suradnjom s našim gospodarstvenicima, obrtnicima i poduzetnicima pripremamo djecu za tržište rada, a ne za burzu. Praktički mogu garantirati da svih njih 84 koji su upisali deficitarna zanimanja će sigurno imati posao na području županije – rekao je Kolar i dodao da će ove godine ukupno biti podijeljeno 225 učeničkih stipendija jer je njih 80 ostalo još od prošle godine. Također, dodao je i da županija ima pripremljenih budućih projekata vezanih uz obrazovanje u vrijednosti od oko 600 milijuna kuna.  

Oko važnosti deficitarnih zanimanja govorio je i Darko Varga, predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije.

– Čak 84 stipendije dodijeljene od strane Krapinsko – zagorske županije za deficitarna zanimanja je veliki napredak i garancija da će deficitarna zanimanja ostati u našoj županiji. To je zapravo 84 budućih obrtnika ili obrtnica koji će se strukovno moći obrazovati, steći izvrsnost i znanja, položiti majstorski ispit, a time si otvoriti i mogućnost da pokrenu vlastiti obrt i biti konkurentni na tržištu. Vjerujemo u ove mlade ljude koji su dobili ove stipendije za deficitarna zanimanja i vjerujem da će uspješno završiti ta zanimanja i biti vrijedni majstori i majstorice i da će biti na ponos županije i Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije, ali i cjelokupnog gospodarstva – rekao je Varga.

Pomoć i motivacija

Učenici Oto Brezak iz zabočke Gimnazije i učenik Josip Matešić iz Srednje škole Oroslavje jedni su od dobitnika ovogodišnjih stipendija. Oto iz kategorije za nadarene učenike, a Josip iz kategorije onih koji su upisali deficitarno zanimanje. Obojica su istaknula da će im ovo biti velika pomoć pri nabavci školskog pribora, ali i motivacija da kroz školovanje postignu što bolje rezultate kako bi se pripremili za kasniji život.

Svim prisutnim, ali i onim dobitnicima koji nisu nazočili dodjeli, čestitale su i ravnateljica Gimnazije Antuna Gustava Matoša Bibijana Šlogar te zamjenica gradonačelnika Grada Zaboka Valentina Đurek koja je naglasila da je ovo samo jedan od dokaza da Krapinsko-zagorska županija ulaže u obrazovanje i u mlade. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba