NOVI PROSTOR ZA KULTURNE PROGRAME: Spomen park znamenitih Klanjčana dobio mali amfiteatar

“Postavili smo kamenu klupu s uklesanim originalnim stihovima Mihanovićeve ‘Horvatske domovine’“

Objavljeno: 01.12.2021. zagorjeinternational

Završila je još jedna faza rekonstrukcije Spomen parka znamenitih Klanjčana – izgradnja komemorativnog prostora amfiteatralnog tipa.
– Prošireno je dosadašnje polukružno “odmorište” te je postavljena kamena klupa iz punih kamenih blokova s uklesanim originalnim stihovima Mihanovićeve pjesme “Horvatska domovina“. Dodan je jedan novi sadržaj ovom registriranom kulturnom dobru memorijalne baštine i parkovne arhitekture te stvoren još jedan novi prostor za održavanje kulturnih programa na otvorenom, a prvenstveno terenske nastave za učenike iz različitih nastavnih područja. Svojim izgledom, mali amfiteatar vizualno je povezan s postamentom spomenika Antunu Mihanoviću na trgu, u povijesnoj jezgri Klanjca – pojasnili su iz Grada Klanjca.
Radi se o nastavku uređenja parka koje je, povodom 150. godišnjice Mihanovićeve smrti, započelo prije deset godina. Projekt su pokrenuli Ogranak Matice hrvatske u Klanjcu i Grad Klanjec, a sufinanciran je iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, u iznosu od 266.850 kuna, iz natječaja “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu” LAG-a Zagorje – Sutla. Izvođač radova je “Građevinar Hrvoj” iz Poznanovca.
– Realizacija ovog projekta dio je obilježavanja 225. godišnjice rođenja i 160. godišnjice smrti Antuna Mihanovića, a prigodna svečanost otvaranja bit će priređena kada će epidemiološke mjere biti takve da omogućuju sigurno okupljanje većeg broja građana. Nakon izgradnje amfiteatra, u idućoj fazi planira se hortikulturno uređenje parka te uvođenje novih sadržaja kojima će se posjetiteljima nastojati približiti zanimljive biografije i rad znamenitih Klanjčana – poručili su iz Grada.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba