Nakon velike studije Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, provedene na 11 milijuna ljudi

CDC: Preporuka je da se cijepe svi stariji od 12 godina

Objavljeno: 17.11.2021. zagorjeinternational

Velika studija Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, koja je provedena na 11 milijuna ljudi, pokazala je da ne postoji povećani rizik od smrtnosti od uzroka koji nemaju veze s koronavirusom među osobama koje su primile cjepivo protiv te bolesti u odnosu na necijepljene, piše Index.hr.

Primatelji cjepiva, otkriveno je studijom, imali su niže stope smrtnosti od raznih bolesti nepovezanih s koronavirusom nego necijepljene osobe, nakon što je provedena prilagodba za starost, spol, rasu, etničku pripadnost i druge demografske karakteristike te mjesta na kojima se provodilo istraživanje.

Veća smrtnost kod necijepljenih

Autori studije u samom uvodu su istaknuli da su u američkom sustavu prijavljivanja nuspojava “Vaccine Adverse Events Reporting System“ (VAERS) zabilježeni neki slučajevi smrti nakon cijepljenja. Međutim, spomenuti događaji mogu, ali i ne moraju biti posljedica cijepljenja, jer se očekuje da će neki ljudi umrijeti od raznih uzroka u bilo kojem razdoblju od nekoliko tjedana u godini, pa i nekoliko tjedana nakon primanja cjepiva.

Za otkrivanje povezanosti između cijepljenja i smrti, potrebno je usporediti smrtnost u cijepljenoj i necijepljenoj populaciji od uzroka koji nisu povezani s virusom. Za očekivati je da će među cijepljenima biti manje smrti od koronavirusa, a što je studija također potvrdila, odnosno, smrtnost je bila višestruko veća među necijepljenima.

U skupinu necijepljenih odabrane su osobe kojima u roku od 30 dana od početka istraživanja, nije bila potvrđena infekcija koronavirusom.

Da se osigura usporedivo ponašanje u smislu traženja zdravstvene skrbi među osobama koje su primile, i one koje nisu primile cjepivo, necijepljene osobe koje su ispunile uvjete odabrane su među onima koji su primili najmanje jednu dozu cjepiva protiv gripe u posljednje dvije godine i tako je izbjegnuta mogućnost da uzrok povećane smrtnosti među necijepljenima bude nesklonost traženju zdravstvenih usluga, među kojima i nesklonost cijepljenju generalno.

Istraživanje je provedeno je od prosinca 2020. do srpnja 2021. među 11 milijuna osoba uključenih u “Vaccine Safety Datalink“ (VSD), projekt suradnje Ureda za sigurnost cijepljenja CDC-a i devet zdravstvenih organizacija, a čija je uloga prikupljanje elektroničkih zdravstvenih podataka, uključujući i informacije o cjepivima.

Zbog uspoređivanja smrtnosti u dvije skupine, istraživački je tim analizirao podatke 6,4 milijuna cijepljenih i 4,6 milijuna demografski sličnih necijepljenih, a rezultati su pokazali da su primatelji cjepiva odobrenih u SAD-u, ali i u Europi, a to su ‘Pfizer-BioNTech Comirnaty’, ‘Moderna Spikevax’ i ‘J&J/Janssen’, imali niži rizik od smrti nego necijepljeni.

Svi stariji od 12 godina

Po isključivanju smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom, standardizirana stopa smrtnosti (SMR) nakon prve doze iznosila je 0,42 za ‘Pfizer-BioNTech’, 0,37 za ‘Modernu’, odnosno 0,35 i 0,34 nakon primljene i druge doze. Ove su stope bile niže od stope 1,11 među usporedivom skupinom necijepljenih. Među primateljima cjepiva ‘Janssen’ ukupni SMR bio je 0,84, što je opet niže od stope 1,47 među necijepljenom usporedivom skupinom.

Kod osoba u dobi od 12 do 17 godina, rizik od smrtnosti nije se razlikovao između cijepljenih Pfizerovim cjepivom i necijepljenih. Tijekom istraživanja u ovoj dobnoj skupini dogodilo se 12 smrtnih slučajeva.

Temeljem ovih rezultata “Center for Disease Control and Prevention“ (CDC) je dao preporuku da se cijepe svi stariji od 12 godina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba