Evo za što ih se tereti

Uhićena bivša ministrica Gabrijela Žalac i još tri osobe

Objavljeno: 10.11.2021. zagorjeinternational

Prema nalogu novoosnovanog Ureda europskog javnog tužitelja, policija je jutros uhitila bivšu ministricu Gabrijelu Žalac te još tri osobe, a Jutarnji.hr nesluženo doznaje da je jedna od njih i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata (SAFU) Tomislav Petric.

Iz Ureda europskog javnog tužitelja poslano je i priopćenje.

– Ured europskog javnog tužitelja u suradnji s hrvatskim Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta provodi hitne dokazne radnje danas, 10. studenoga 2021. godine, u Hrvatskoj. Navedene radnje odnose se na četiri osobe za koje se sumnja da su počinile kaznena djela u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU te u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU), vezano uz postupke javne nabave informatičkog sustava. Ured europskog javnog tužitelja će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti – stoji u priopćenju.

Još u rujnu 2017.

Bivša je ministrica uhićena zbog slučaja izrade softvera vrijednog oko 16,24 milijuna kuna, a koji je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u vrijeme dok je na čelu bila upravo Žalac, dodijelilo tvrtki “Ampelos“.

Kako je pisao Jutarnji, sporni posao počeo je direktnom dodjelom u rujnu 2017. godine da bi, po poništenju odluke o dodjeli posla koju je dala Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM), na raspisanom javnom natječaju pobijedila tvrtka“Ampelos“ Marija Jukića, ujedno i jedina koja se javila na natječaj.

Cijeli slučaj datira još iz studenoga 2017. godine kada je DKOM po žalbi “KING ICT-ja“ ukinuo odluku koju je donijela Žalac, a kojom posao vrijedan 10 milijuna kuna, bez natječaja dodijeli zajednici ponuditelja, tvrtkama “Razvojna platforma“ i “Micro projekt“, kojima je na čelu bio Mladen Šimunac, poznanik tada ministrice Žalac. DKOM je zaključio kako Ministarstvo nije dokazalo na temelju kojih činjenica i okolnosti je zaključilo da u konkretnom slučaju ne postoji razumna alternativa ili zamjena za natječaj.

Tvrtka “KING ICT“ u žalbi koja je ujedno i srušila posao, navela je kako nije istina da su izabrane tvrtke jedine koje su u državi u stanju obaviti predmetni posao. Nakon što im je DKOM osporio dodjelu posla bez natječaja, Ministarstvo je raspisalo novi, vrijedan 16,24 milijuna kuna, a na kojeg se javio samo jedan ponuditelj – zajednica koju su činile tvrtke “Ampelos d.o.o.“ i “InfoDom d.o.o.“.

Povezanost vlasničkih struktura

Problem je bila direktna povezanost između vlasničkih struktura tvrtki koje su pobijedile na natječaju i onih kojima je godinu dana prije posao bio dodijeljen direktno.

Isto tako, sporan je bio i novac kojeg je Ministarstvo uplatilo, a kojim si je, kako je to tada otkrio portal Telegram, vlasnik “Ampelosa“ Mario Jukić dan nakon uplate Ministarstva isplatio puni iznos dobiti u iznosu od 8,5 milijuna kroz isplatu dobiti i plaćanja poreza na dobit te 2,3 milijuna kuna kroz pozajmicu jedinom zaposleniku.

USKOK je neko vrijeme nadzirao slučaj, međutim, zaključak je bio da Žalac navodno nije učinila ništa protuzakonito. Ipak, slučaj je ubrzo ponovno otvoren. Središnja agencija za financiranje i ugovaranje (SAFU) prilikom kontrole financiranja ovog posla, utvrdila je da sredstva EU nisu u cijelosti utrošena namjenski i donijela odluku kojom je korigiran iznos nabave za 25 posto, odnosno, umjesto EU fondova, taj je postotak morala pokriti Republika Hrvatska. Potom se u detaljnu kontrolu cijelog slučaja uključio i Europski ured za borbu protiv prevara (OLAF).

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba