HOĆE LI SJEVER HRVATSKE DOBITI PRVI PARK PRIRODE? U Varaždinu održan stručni skup na temu “Ivanščica, Strahinjčica, Maceljska gora i Ravna gora – park prirode RH"

DAMIR HABIJAN: Ova inicijativa nema politički predznak – podržavaju je različite političke opcije iz Varaždinske i Krapinsko – zagorske županije

Objavljeno: 26.10.2021. zagorjeinternational

Na znanstveno – stručnom skupu “Ivanščica, Strahinjčica, Maceljska gora i Ravna gora – park prirode Republike Hrvatske“, koji je održan u Županijskoj palači u Varaždinu, vodstvo Varaždinske županije je iskazalo svoju podršku inicijativi da se spomenuto područje označi kao park prirode.

Trinaesti park prirode

– Varaždinska županija u potpunosti podržava inicijativu za proglašenje Parka prirode Ivanščica, Strahinjčica, Maceljsko gorje i Ravna gora. Živimo u kraju velike bioraznolikosti, a cilj nam je očuvati ga za sljedeće generacije, kako bi i oni mogli uživati u ovim prirodnim ljepotama – rekla je zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec te istaknula kako vjeruje da će rezultat ovog znanstveno – stručnog skupa biti zaključci i smjernice, a sve s ciljem kako bi navedeno područje bilo proglašeno 13. zaštićenim parkom prirode u Hrvatskoj.
Organizator skupa bio je HAZU – Zavod za znanstveni rad u Varaždinu, u suradnji s Varaždinskom županijom i Razvojnom agencijom Sjever – DAN, a na njemu su znanstvenici i stručnjaci održali izlaganja o razlozima i koristima proglašenja prostora Ivanščice, Strahinjčice, Maceljske gore i Ravne gore parkom prirode.
Sličnih inicijativa je bilo nekoliko, ali nisu zaživjele. Međutim, prema riječima saborskog zastupnika i glavnog inicijatora proglašenja parka prirode Damira Habijana, sadašnji je prijedlog dobio podršku različitih političkih opcija iz Varaždinske i Krapinsko – zagorske županije.
– Svi su podržali ovu inicijativu, koja nema politički predznak, nego je cilj da područje sjeverne Hrvatske dobije prvi park prirode. Ako govorimo o bioraznolikosti, što su osnovni uvjeti da bi neko područje bilo proglašeno parkom prirode, nitko ne može osporiti da Ivanščica i druga gorja ispunjavaju uvjete, što je pokazala i stručna podloga izrađena još 2013. Cilj je da, ako se pokaže da su ispunjeni svi uvjeti, prvi park prirode na ovom području dobijemo 2024. godine – rekao je Habijan.
Direktor razvojne agencije Sjever – DAN Miljenko Ernoić rekao je da su provedena biospeleološka istraživanja, izrađen je katastar špilja i špiljskih objekata te flore i faune na cijelom području, i da time postoje svi uvjeti za proglašenje parka prirode.
O posebnost prostora Ivanščice, Strahinjčice, Maceljskog gorja i Ravne gore govorio je ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Aljoša Duplić.

Uvjeti postoje

– Taj prostor je iznimno bogat florom. Zabilježeno je oko 1200 biljnih vrsta, a na prostoru cijele Hrvatske ih je oko pet tisuća. Sam taj broj vam kaže da je to ogroman udio, veći od 20 posto, a s druge strane, ovaj prostor je od iznimnog značaja i po georaznolikosti. Imamo niz geološko – paleontoloških, mineraloških i hidromorfoloških lokaliteta koji su od velike vrijednosti i značaja, ne samo na nacionalnoj, nego i na globalnoj razini. Što se tiče bioraznolikosti, ovaj prostor već danas, posebno područje Ivanščice i Strahinjčice, uživaju zaštitu kroz ekološku mrežu “Natura 2000“. U svakom slučaju, riječ je zasigurno o području koje zavređuje dodatnu zaštitu i mehanizme koji će pomoći u upravljanju i očuvanju te popravljanju stanja bioraznolikosti, poglavito šuma, jer više od 50 posto površina je pod šumskim staništima – naveo je Duplić.
Na skupu su izlagali i Roman Ozimec, Dragutin Vincek, Mladen Obad Šćitaroci, Bojana Bojanić Obad Šćitaroci, Dubravko Šincek, Marin Duić, Marko Rukavina, Neven Matočec, Ivana Kušan, Mišel Jelić, Alen Jurenac i Goran Radonić.
Moderator skupa bio je Vladimir Huzjan, a prisustvovali su znanstvenici i stručnjaci s Instituta “Ruđer Bošković”, Javne ustanove Priroda Varaždinske županije, Arhitektonskog fakulteta Zagreb, Geotehničkog fakulteta Varaždin, Sveučilišta Sjever, Hrvatskog šumarskog instituta, Gradskog muzeja Varaždin – prirodoslovni odjel, turističkih zajednica, kao i predstavnici postojećih parkova prirode.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba