Izložbom slika umjetničke 'dive' Biserke Baretić, u zabočkoj Gradskoj galeriji otvoreni 36. Dani Ksavera Šandora Gjalskog

HANŽEK: Uživajte i ove godine, neka vas epidemija ne sprječava da zadovoljite svoju glad za kulturnim manifestacijama

Objavljeno: 18.10.2021. zagorjeinternational

U zabočkoj Gradskoj galeriji, uz prigodnu izložbu slika autorice Biserke Baretić, danas je otvorena poznata kulturna manifestacija Dani Ksavera Šandora Gjalskog, ove godine 36. po redu.   

Mnoštvo uzvanika je uz popratni program i glazbenu podlogu tako moglo uživati u izložbi ove izuzetno cijenjene hrvatske slikarice i grafičarke čija se djela oslanjaju na trojstvo nadrealističkih, metafizičkih i egzistencijalističkih impulsa.

Moment srca

– Njezine su slike, iako se na prvi pogled apstraktne teksture i materije, prepune vrlo suptilnih referenci na fizis, na materiju, na nas u unutrašnjosti, naše organe. Često ju zanima upravo taj moment srca kao ključnog centra u našemu tijelu, koje nas osim psihe i mozga, motivira na različite postupke kroz život – rekla je Iva Korbler, povjesničarka umjetnosti, likovna kritičarka i kustosica izložbe.

U posljednjem ciklusu koji je ujedno i izložen u zabočkoj Galeriji pod nazivom “Uzaludni sijač“, umjetnica se bavi motivom Armageddona i time se referira na trenutni, kataklizmički svijet.

– Radi se o recentnom opusu i ove slike su odabrane jer smo smatrale da će biti prigodne i za ovu jesensku izložbenu shemu, ali i za Dane Gjalskog, da će ljudi u njima moći pronaći neke književne asocijacije, a ne samo biblijske i mitološke – pojasnila je Korbler.

Otvorenju je prisustvovala i kći umjetnice Biserke Baretić Sibila Petlevski, a pred mnoštvom je u majčino ime pročitala i njenu poruku.

– Čast mi je da vas u ime svoje majke mogu pozdraviti ovdje. Ona je vrlo vitalna, a dokaz su ova platna. Nije se pojavila među nama zbog epidemioloških okolnosti, a netko u tako poznim godinama ne bi trebao riskirati. Međutim, ona ima tu navadu da piše perom pa je nedavno izašla i knjiga takvih zapisa “Ja ptica“, a ovdje će vam se obratiti jednom rečenicom koju ću ja pročitati. Kaže ovako: “Poštovani posjetitelji moje izložbe slika. Umjesto prikaza mojega lika, s veseljem prikazujem vam djeliće svoje duše i pridružujem se time slavljenju kulture u vašem Gradu Zaboku“- napisala je Baretić.  

Izuzetna čast

Dobrodošlicu povodom otvorenja izložbe, ali i otvorenja ovogodišnje manifestacije Dani Ksavera Šandora Gjalskog, prisutnima je poželio i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek.

– Svake godine se možemo pohvaliti da Dane Gjalskog provodimo u predivnim jesenskim danima s puno sunca, s povoljnom temperaturom i to daje dodatni poticaj da se što više naših sugrađana i naših gostiju uključi. Poželjet ću vam da uživate i ove godine i da vas epidemija ne sprječava da zadovoljite svoju glad za kulturnim manifestacijama i za događanjima, a vjerujem da manifestacija ove godine ima puno razloga da bude dobro posjećena i da joj se veselimo – rekao je Hanžek.

O samoj važnosti ove manifestacije za Krapinsko-zagorsku županiju, ali i šire, rekao je i Krapinsko-zagorski župan, Željko Kolar.

– Manifestacija Dani Ksavera Šandora Gjalskog su manifestacija od posebnog interesa za Krapinsko – zagorsku županiju. Još su samo četiri manifestacije toga tipa i to dovoljno govori o tome koliko mi cijenimo tu manifestaciju i koliko je ona bitna za Županiju. Tradicionalno, uvijek Dane Gjalskog otvaramo s likovnom izložbom, pa tako i ove godine s izložbom jedne likovne dive i stvarno mi je žao što ona nije ovdje s nama da imamo čast osobno je upoznati. Svjetski je poznata likovna umjetnica i grafičarka i to je, i za Grad Zabok i za Županiju, jedna velika čast – zaključio je Kolar i pozvao sve da iskoriste ovaj tjedan i da uživaju u programu koji je pripremljen povodom manifestacije. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba