S robotima i umjetnom inteligencijom, započeo jubilarni Tjedan karijera na Fakultetu organizacije i informatike

Studenti svih godina i smjerova ponovno dobili jedinstvenu priliku povezati se s budućim poslodavcima

Objavljeno: 18.10.2021. zagorjeinternational

Započeo je FOI-jev deseti Tjedan karijera – najveće karijerno događanje za studente, koje se na Fakultetu organizacije i informatike održava od 18. do 22. listopada. Tjedan karijera je networking event, omogućuje studentima svih godina i smjerova FOI-ja da iskoriste jedinstvenu priliku i povežu se s budućim poslodavcima već tijekom fakultetskih dana. Studenti ga prepoznaju kao idealno mjesto za dogovor oko obavljanja stručne prakse ili koriste za pronalazak studentskog zaposlenja jer spaja studente i njihove buduće poslodavce.
Ovogodišnji Tjedan karijera na FOI-ju ugošćuje gotovo 60 poslodavaca i studentima nudi preko 120 različitih aktivnosti! Kroz pet dana studenti imaju prilike sudjelovati na četiri panel diskusije na stručne teme i 27 radionica, razgovarati s 57 poslodavaca na Karijernom španciru, odnosno neformalno se umrežiti kroz razgovore 1 na 1, tri pozvana predavanja međunarodnih stručnjaka, četiri ‘online pitcha’, 16 predstavljanja tehnologija i projekata poslodavaca te jednom ‘tech showu’.

– Od prvog Dana karijera, koji se održao 2012. godine, došli smo do desete obljetnice Tjedna karijera i tijekom ovih godina ugostili smo na FOI-ju zaista veliki broj poslodavaca. U našem radu, u radu Centra za podršku studentima i razvoj karijera, ključna su tri partnera – poslodavci, studenti i alumniji, jer upravo zajedničkom suradnjom uspijevamo realizirati inicijative za zajedničku dobrobit – naglasila je Katarina Pažur Aničić, voditeljica Centra za podršku studentima i razvoj karijera.
FOI već godinama razvija jedinstveni obrazovni pristup kroz povezivanje tehnoloških znanja i inovacija s poslovnim aspektima struke te razvija sinergijski odnos Fakulteta i poslodavaca.

– Na FOI-ju nastojimo, kroz nastavu i projektne aktivnosti integrirati čim više znanje i iskustvo iz prakse u nastavni proces. Važno nam je da poslodavci koji su naši partneri, sudjeluju u pripremi studijskih programa i daju nam povratnu informaciju o smjeru u kojem idemo. Inoviramo, važna nam je interdisciplinarnost koja je danas neophodna i pratimo razvoj tehnologija, pa smo na preddiplomskom studiju uveli i nove module vezane uz umjetnu inteligenciju i računalne igre – rekla je Nina Begičević Ređep, dekanica FOI-ja te istaknula kako je kroz suradnju s poslodavcima i obaveznu stručnu praksu, po kojima je FOI još uvijek jedan od rijetkih fakulteta u Hrvatskoj, tijekom Fakulteta zaposli više od 80 posto FOI-jevih studenata.
Prateći tehnološke trendove, FOI je ovogodišnje otvorenje Tjedna karijera odlučio posvetiti nikad aktualnijoj temi umjetne inteligencije, u kojoj su podršku dali uspješni FOI alumniji. Uvodno predavanje na temu “People&Robots: what’s next?“ održao je Matija Kopić, suosnivač i direktor hrvatskog proizvođača autonomnih logističkih robota Gideon Brothers. koji je ujedno sudjelovao i na panel diskusiji posvećenoj temi umjetne inteligencije.

– Moj prvi poslovni pothvat, Farmeron, je izašao sa FOI-ja jer sam u okviru diplomskog rada razvijao tu aplikaciju. I upravo je studentsko vrijeme odlično vrijeme za eksperimentiranje poduzetničkih ideja. Važno je da studenti koji imaju neku ideju probaju jer na Fakultetu imaju odličnu podršku. FOI je uvijek bio mala, ali topla zajednica koja se podržava. Kroz inicijative poput Tjedna karijera mi poslodavci možemo prezentirati studentima što radimo, a njima otvoriti prozor prema temama budućnosti, poput robotike i umjetne inteligencije koje će u budućnosti preplaviti svijet – istaknuo je Matija Kopić.
Uz njega, na panel raspravi sudjelovali su i FOI alumniji Marko Velić (Photomat) i Tajana Šokec Šelimber (KAIZEN IT) te Hajdi Ćenan (airt, CroAI) i Dražen Orešćanin (Poslovna inteligencija).

– Na FOI-ju smo naučili kako učiti i kako pristupiti problemu. Svaki problem s kojim se susretneš ne znaš i možda i ne razumiješ, ali kreneš učiti i istraživati. Važno je povezati se s drugima koji ti mogu pomoći. I upravo je to ono što je na Fakultetu bilo najvažnije – pripremili su nas za aktivni poslovni život. A po izlasku s Fakulteta moraš neprestano učiti i usavršavati se – naglasila je Tajana Šokec Šelimber, FOI alumni, dobitnica Rektorove nagrade za uspješan projekt realizacije prve virtualne asistentice na Fakultetu B.A.R.I.C.A.
U narednim danima FOI-jevci će imati prilike doznati tehnološke novosti, saznati koje su to meke vještine (soft skills) poslodavcima važne kod budućih zaposlenika te čuti kako pokrenuti vlastito poslovanje od uspješnih FOI alumnija. Studenti će se družiti s panelistima iz Infinuma, Nanobita, Infobipa, CROZ-a, Speck-a, Mobilisisa, ecx.io-a i drugih poduzeća.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba