SUDSKI ZAPLET DOSTOJAN SAPUNICE: Unuka je ispunila želju svoga pokojnog djeda

Sedam godina nakon svoje smrti, dobit će razvod braka od supruge koja ga je napustila dok je bio teško bolestan

Objavljeno: 07.09.2021. zagorjeinternational

Sedam godina nakon djedove smrti, unuka je ispunila njegovu želju – da mu se razvrgne brak, a taj se neobičan sudski spor vodio na sudu u Varaždinu, piše Večernji list.

Teško bolesni stariji muškarac je sredinom 2014. godine pokrenuo postupak za razvod braka jer ga je supruga, s kojom se vjenčao 1999. godine, napustila. Pokupila je stvari i otišla živjeti u drugo selo. Bila mu je to druga supruga, s kojom nije imao djece. Tvrdio je da je došlo do teško poremećenih bračnih odnosa i da je supruga više puta napuštala bračnu zajednicu, iako je njegovo zdravstveno stanje zahtijevalo posebnu svakodnevnu skrb i njegu. Naposlijetku ga je, kazao je na sudu, ostavila da se o njegovu zdravlju i prehrani brinu njegov sin i snaha, što ga je pogodilo pa je podnio tužbu. No, nekoliko mjeseci kasnije doživio je drugi moždani udar.

Supruga je pokušala iskoristiti njegovu tešku bolest, pa je u njegovo ime sudu poslala podnesak kojim on povlači tužbu i odustaje od rastave, ali je naknadnim medicinskim vještačenjem utvrđeno da on taj podnesak, zbog stanja u kojem je bio, nije mogao napisati i potpisati. U prosincu 2014., on je preminuo, a nakon što je preminuo i njezin otac, unuka je odlučila pokrenuti sudski spor, na koji ima pravo prema Obiteljskom zakonu, jer je željela svoj dio nasljedstva. Rekla je se s djedom dosta često čula i posjećivala ga te da je shvatila da je bio vrlo ogorčen time što ga je supruga ostavila kad mu je bila najpotrebnija.

U svojoj obrani, supruga je tvrdila da nije njezin suprug taj koji je podnio tužbu za razvod braka, već su to učinili njegov sin i snaha. Na sudu je rekla i da su suprug i ona imali skladan i lijep život. U kućanstvu je, svjedočila je, najviše ona radila, a sin i snaha uopće nisu dolazili. Naposlijetku je otišla jer se, kazala je, suprugov sin “pravio kao gazda”. Tvrdila je i da je supruga redovito posjećivala u bolnici, no sud je utvrdio da baš i nije bila upućena u supružnikovo zdravstveno stanje u spornom razdoblju, a i nije se mogla precizno izjasniti u kojim je to zdravstvenim ustanovama, kada i zašto boravio. Pregledavši dokaze i saslušavši svjedoke, presudio je da je tužba koju je stariji muškarac pokrenuo 2014. protiv svoje supruge radi razvoda braka, bila – osnovana.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter