PRVI DAN NOVE ŠKOLSKE GODINE: Županijsko vodstvo zaželjelo veliku dobrodošlicu za svih 13.569 učenika koji su danas krenuli u zagorske škole, a posebno za 1101 prvašića

“Svi smo s nestrpljenjem dočekali dječji žamor i smijeh, nadamo se da se vraćamo u normalne školske uvjete i da će tako ostati do kraja”

Objavljeno: 06.09.2021. zagorjeinternational

– U novoj školskoj godini u zagorske osnovne škole upisano je ukupno 1101 učenika prvog razreda, što je za 13 učenika više nego prošle školske godine. U ovoj školskoj godini, tako u osnovnoj školi imamo 9296 učenika. Međutim, bez obzira na to što smo u ovu školsku godinu upisali 13 učenika prvih razreda više, još uvijek imamo 73 učenika manje u odnosu na prošlu školsku godinu, jer je više učenika osmih razreda završilo i upisalo srednju školu – otkrila je u Krapini na konferencije za medije povodom prvog dana škole županijska pročelnica za obrazovanje, kulturu, sport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec. Osim nje, na konferenciji su prisustvovali i krapinsko – zagorski župan Željko kolar, njegova zamjenica Jasna Petek te ravnatelj Srednje škole Krapina Ivan Rozijan.

– Što se srednjih škola tiče, ove školske godine, u devet škola kojima je Krapinsko – zagorska županija osnivač, upisali smo ukupno 1144 učenika i time smo popunili upisnu kvotu za 86 posto. Među tih 1144 učenika, upisali smo ukupno 138 učenika u 14 programa deficitarnih zanimanja. S tim upisima u ovoj školskoj godini imamo 4273 učenika  srednjih škola, što je za 19 učenika manje u odnosu na prošlu školsku godinu. Nažalost, imamo trend pada broja učenika, pa se na nekoj petogodišnjoj razinu u osnovnim i srednjim školama, radi se o 500 učenika manje – kazala je Smičić Slovenec, napomenuvši da je do 15. rujna na e-savjetovanju Pravilnik o dodjeli učeničkih i studentskih stipendija te je pozvala zainteresirane da ga pročitaju i daju svoj komentar, kako bi ga se moglo što kvalitetnije pripremiti i napraviti te dati na izglasavanje na Županijsku skupštinu. Prema njemu će se pripremati i novi natječaj za nove učeničke i studentske stipendije koje će krenuti u listopadu i studenom.

Dva dokumenta

– Što se tiče same organizacije rada, imamo dva temeljna dokumenta, a to su upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije Covid-19 te model i preporuke za rad u uvjetima povezanim s Covid-19 virusom u školama. Prema tim temeljnim dokumentima, željela bih istaknuti, da je razlika u odnosu na prošlu godinu što su  mjere relaksirane te je za sve učenike organizirana nastava u školama, dakle prema modelu ‘A’. Jedino je osam osnovnih škola i četiri srednje iskazalo potrebu skraćivanja nastavnih sati s 45 minuta na 40 minuta, upravo zbog mogućnosti ostvarenja propisanih mjera i preporuka. Za sve učenike osnovnih škola osiguran je prijevoz, u kojem postoji obveza nošenja zaštitnih maski. Za učenike od prvih do četvrtih razreda, od ove školske godine ne postoji obveza nošenja zaštitnih maski u školama, a obvezni su ih nositi učenici od petog do osmog razreda, gdje se ne može ostvariti minimalan propisani razmak od metar i pol, dok su i učenici srednjih škola također obvezni nositi maske u prostorima gdje se ne može ostvariti propisani razmak od dva metra. Za razliku od prošlogodišnjih mjera, dozvoljeno je miješanje učenika različitih razrednih odjela, stoga je dozvoljeno organiziranje izvannastavnih aktivnosti, aktivnosti produženog boravka, održavanje mješovitih sportskih treninga u sportskim dvoranama, no one su još uvijek zatvorene za korištenje u rekreativne svrhe. Školsku prehranu je dozvoljeno organizirati u blagovaonicama, uz propisane mjere koje su na snazi. Jednako tako, za razliku od prošle godine, organizacija roditeljskih sastanaka i individualnih razgovora s roditeljima, licem u lice, također je dozvoljeno uz propisane mjere – nastavlja Smičić Slovenec.

Ne preporučuje se održavanje školskih priredbi, međutim dozvoljene su ako škole određenim školskim prostorom udovoljavaju uvjetima da se može poštivati mjera određenog propisanog razmaka.

– Od ove školske godine, škole nisu dužne mjeriti tjelesnu temperaturu učenicima, povremeno ih mjere roditelji, i ovisno o organizaciji škole, neke upisuju, pogotovo kod učenika nižih razreda, u bilježnice, koje onda učenici predočuju svojim razrednicima. Osigurat ćemo sva potrebna dezinfekcijska sredstva, za ruke i školske prostore, a učenike prvog dana u osnovnim školama očekuju kompleti udžbenika i radnih bilježnica. Udžbenici su osigurani od strane Ministarstva, a radne bilježnice smo osigurali Krapinsko – zagorska županija i jedinice lokalne samouprave u omjeru 50:50 – zaključila je Smičić Slovenec.

Baltazar i Zalogajček

Nadovezala se dožupanica Petek, koja je govorila o aktualnim i budućim projektima koji se tiču učenika i zagorskih škola.

– Nadam se da se vraćamo u normalne školske uvjete u našim školama. Što se tiče projekta Baltazar – osiguravanja pomoćnika u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju, ove je godine najviše pomoćnika, njih 132 za ukupno 153 učenika. Vrijednost tog projekta je 3,6 milijuna kuna, od čega je bespovratno 3,4 milijuna kuna. Preko tog projekta osigurali smo 80 pomoćnika, a Udruga distrofičara Krapina, Udruga invalida Bedekovčina, Udruga Feniks, Udruga sv. Ana iz Lobora i Društvo multiple skleroze KZŽ su preko svojih projekata osigurali još 50 pomoćnika. Za dvoje učenika u suradnji s jedinicama lokalne samouprave sufinanciramo pomoćnike u nastavi pola – pola. Moram napomenuti da po prvi puta ove godine imamo zaista veliki problem – trenutno 12 pomoćnika u nastavi nije osigurano jer su se pomoćnici koji su dobili posao zaposlili u svojim strukama i odustali, a radi se o osnovnim školama u Loboru, Budinščini, Kumrovcu, Gornjoj Stubici, Desiniću, Klanjcu, Mariji Bistrici, Velikom Trgovišću, Zaboku i Centru za odgoj i obrazovanje u Krapinskim Toplicama te Srednjoj školi Krapina. Molim roditelje i djecu da se malo strpe, vjerujem da će kroz dva tjedna svi pomoćnici biti u našim školama te vjerujem da neće biti problema, a sve zainteresirane pozivam da se jave na natječaj raspisan za navedene škole. Projekt ‘Zalogajček’ kojim osiguravamo školski obrok za djecu koja su u riziku od siromaštva, ide i ove godine, šesti puta po redu te je njime osiguran obrok za 994 učenika. Za njega smo dobili milijun kuna bespovratnih sredstava. Također, nekoliko godina unazad radili smo na usavršavanju i unaprjeđenju rada s darovitom djecom u našim školama, a ove se godine vraćamo tim aktivnostima – ide identifikacija darovitih učenika u trećem razredu osnovne škole, poticanje i podržavanje radionica u vrijeme zimskog i proljetnog odmora, koje su za motivirane, talentirane i darovite. Dakako, tu je i edukacija učitelja u području rada s darovitom djecom, a moram napomenuti i da smo prijavili ‘Full STEM’ projekt na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja, gdje su nam partneri osnovne škole Pregrada, Tuhelj, Bedekovčina, Mače i OŠ ‘Ljudevit Gaj’ Krapina. Vrijednost projekta je 4,9 milijuna kuna, a glavne aktivnosti su unaprjeđenje rada u STEM i IKT području, ali i novi programi i kurikulumi vezani za navedena područja – najavila je dožupanica Petek. 

Građevinski radovi

Kazala je kako su i ovo ljeto na području Krapinsko – zagorske županije kod škola bila velika gradilišta, a realizirane su investicije od oko dva milijuna kuna.

– Radi se o adaptaciji prostora u Centru za odgoj i obrazovanje u Krapinskim Toplicama, o pristupnoj rampi u PŠ Novi Golubovec, a u Humu na Sutli smo nakon sanacije igrališta u PŠ Prišlin asfaltirali to igralište i pristupnu cestu te nogostup. Radi se i adaptacija i sanacija PŠ Perša Ves u dvije faze vrijedne 850.000 kuna te smo asfaltirali igralište u Donjoj Stubici. Uglavnom,  radilo se na području cijele županije. Mogu najaviti za prvo polugodište da će se dalje realizirati projekti Centra kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu, skoro će se krenuti s rušenjem dijela objekta stare Srednje škole u Zaboku, uz preseljenje učenika i nastave u prostor Regeneracije. Tu su i sanacija elektroinstalacija u OŠ u Budinščini i Bedekovčini, kreće i nabava radova za izgradnju sportske dvorane u Petrovskom, zatim nabava radova za rušenje škole u Lazu Bistričkom koja je stradala u potresu. Također, kreće izrada dokumentacije za energetsku obnovu PŠ Dubrovčan, OŠ Tuhelj i Učenički dom u Bedekovčini te pripreme za projektiranje izgradnje područnih škola u Poznanovcu i Špičkovini. Isto tako, moram napomenuti da kreće i sanacija objekta PŠ Gorjakovo. Nabrojane investicije su vrijedne oko 135 milijuna kuna. Puno će se dakle raditi, no najvažnije je da će osim novih, adaptiranih, opremljenih i saniranih objekata važno ulagati u edukaciju i stručno usavršavanje naših učiteljica i učitelja, što Županija sustavno i radi – najavila je dožupanica te na kraju učenicima i učenicima, učiteljicama i učiteljima, roditeljima, svima koji su odgojno – obrazovnom sustavu, zaželjela sretan i siguran početak školske godine, uz jednu poruku prvašićima:

– Nadam se da će se u mojim godinama s velikom srećom i ponosom sjećati svog prvog dana u školi – kazala je Petek.   

Ravnatelj Srednje škole Krapine Rozijan također je svima zaželio sretnu i uspješnu novu školsku godinu. Spomenuo je da se prvog dana nastave posebna pozornost posvetila učenicima prvih razreda, koji su prva dva sata u novim školskim klupama imali satove razrednika, gdje su dobili sve potrebne upute za uspješno pohađanje nastave, kako bi školska godina protekla sa što manje stresa i da model ‘A’ bude održiv do njezinog kraja.

Pravila igre

Riječ je potom preuzeo župan Kolar:

– Velika dobrodošlica svim 13.569 učenika koji su danas na području Krapinsko – zagorske županije krenuli u školu, a posebno 1101 prvašiću. Molim njihove starije kolege da im pomognu prvih nekoliko dana, da se što bolje osjećaju u školi. A ja bih htio posebno naglasiti i pozvati Ministarstvo znanosti i obrazovanja, da vrlo brzo, čim prije, izađe s jasnim kriterijima koji će važiti za povlačenje sredstava iz mehanizma za oporavak i otpornost. Mi naime kao Županija imamo pripremljenih devet projekata, sedam gotovih i dva u izradi za izgradnju školskih sportskih dvorana, što je vrijednost oko 300 milijuna kuna, zatim imamo gotovih pet građevinskih dozvola i još nekoliko u izradi za izgradnju ili dogradnju škola što je još 300-tinjak milijuna kuna. Dakle pripremljene su dozvole za 600 milijuna kuna investicija. Stoga nam je bitno da znamo pravila igre unaprijed, jer nam je u interesu da povučemo što više bespovratnih sredstava. Također, nadamo se da je Vlada RH ispregovarala s Europskom komisijom da će u novoj financijskoj omotnici biti mogućnost aplikacije za projekte iz obrazovnog sustava, jer smo u proteklom razdoblju izgradili tri dvorane vlastitim sredstvima, budući da nije bilo mogućnosti apliciranja na EU fondove. Tako da si mi u svom četverogodišnjem mandatu možemo napraviti plan i onda, što sami, što u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, realizirati što više pripremljenih projekata – zaključio je Kolar.

Bez spekulacija

Novinare je zanimalo, po kojem će se modelu odvijati nastava ako broj učenika zaraženih koronom bude veći.

– Svi smo s nestrpljenjem dočekali dječji žamor i smijeh, to je ono što nam je svima nedostajalo kroz prošlu školsku godinu. Donosili smo prošle godine nekada i teške odluke, kombinirali smo modele, a sve u cilju da djeca budu sigurna u školi i kada bi se izračunao prosjek, djeca u Krapinsko – zagorskoj županiji su možda i najviše bila u školi, međutim, ja se nadam da će epidemiološka situacija biti takva da će sva djeca u Hrvatskoj moći pohađati nastavu po modelu ‘A’ čitave školske godine. Sada, mjere koje su definirale da ako jedan učenik bude u razredu zaražen, da ne ide više čitav razred u izolaciju, eventualno učenik koji je bio na udaljenosti metar i pol odnosno metar, ovisno kako je evidentirano, ovisit će i o ukupnom broju zaraženih učenika u samom razredu i školi, a isto tako i o broju učitelja i učiteljica. O tome ne možemo spekulirati jer tu nema jasnih uputa Stožera, koliko je to broj kad bi eventualno cijela škola ili čitav razredni odjel prebacili s modela A na model C ili B. To će vjerojatno kroz školsku godinu, kako će se epidemiološka situacija odvijati, Stožer davati  preciznije upute vezane za takve slučajeve. Trenutno takvih uputa nema, a vjerojatno će jedan dio u pojedinim trenucima, presjeći sami ravnatelji u suradnji sa Županijskim stožerima, ali nadamo se da takvih slučajeva u ovoj školskoj godini neće biti. Ako će ih biti, znat ćemo reagirati na vrijeme – zaključio je Kolar. (vc, ab)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba