Do otkrića je došlo slučajno, donacijom predmeta muzeju, a Niskogradnja je odmah obustavila radove na tom području

PREGRADA: U tijeku su arheološki istražni radovi na lokalitetu Kunagora – Japica

Objavljeno: 04.09.2021. zagorjeinternational

U tijeku su arheološki istražni radovi na pregradskom lokalitetu Kunagora – Japica, na kojem su pronađeni pokretni arheološki nalazi koji lokalitet preliminarno okvirno datiraju u prapovijesno i u antičko (rimsko) razdoblje.

Podsjetimo, do otkrića nalazišta došlo je slučajno, donacijom predmeta arheološke starosti Muzeju grada Pregrade od strane fizičke osobe i navođenjem lokacije na kojoj su ti predmeti pronađeni. Preliminarnim pregledom lokacije od strane ravnatelja muzeja, pronađeno je još pokretnih arheoloških nalaza koji su potvrđivali navode donatora. Muzej grada Pregrade o nalazima je odmah obavijestio Niskogradnju d.o.o., koja je odmah obustavila sve radove na predmetnoj lokaciji i uputila dopis te zatražila postupanje nadležnog Konzervatorskog odjela u Krapini Ministarstva kulture i medija.

Postupak zaštite

Terenskim izvidom djelatnika Konzervatorskog odjela u Krapini, utvrđeno je postojanje arheološkog lokaliteta na području koje svojim sjevernim dijelom ulazi u koncesijsko polje kamenoloma Pregrada II, dok je južni dio izvan koncesijskog polja. Na temelju izvješća o izvidu, doznajemo iz Grada Pregrade, Konzervatorski odjel u Krapini je po službenoj dužnosti donio rješenje o obustavi radova na vršnom dijelu područja iskopa na eksploatacijskom polju kamenoloma Pregrada II te na pristupnim putovima toj zoni, do završetka zaštitnih arheoloških istraživanja na navedenom prostoru, a za arheološki lokalitet Kunagora – Japica pokrenut je postupak preventivne zaštite.

20 dana

Niskogradnja d.o.o. provela je postupak nabave za provedbu zaštitnih arheoloških radova na lokalitetu. Temeljem provedene nabave, odabran je izvođač koji je započeo probna arheološka istraživanja. Istraživanja uključuju angažman stručne arheološke ekipe, pomoćne radne snage za pažljivo ručno iskapanje, utvrđivanje svih pokretnih i nepokretnih arheoloških nalaza, njihovo čišćenje i dokumentiranje, obradu nalaza, izradu arheološke i nacrtne dokumentacije s foto dokumentacijom i izradu stručnog izvješća o nalazima na lokalitetu. Ukupna ugovorna vrijednost radova je 167.500 kuna s PDV-om, a planirani rok izvođenja radova je 20 dana. Radove je u petak obišao i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba