Kod Gupčeve lipe obilježen je početak radova na izgradnji vodovodne mreže za naselja Brezje, Slani Potok i Volavec

PRVA FAZA PROJEKTA VRIJEDNOG 2,8 MIL. KUNA: “Građani ovih triju naselja napokon će se moći spojiti na Zagorski vodovod“

Objavljeno: 03.09.2021. Jelena Jazbec

Kod Gupčeve lipe u Gornjoj Stubici obilježen je početak radova na izgradnji vodovodne mreže za naselja Brezje, Slani Potok i Volavec.

Kako je pojasnio načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić, radi se o prvoj fazi izgradnje nove vodovodne mreže koja će građanima spomenutih naselja omogućiti da se priključe na Zagorski vodovod.

– To će im omogućiti da imaju alternativu, što znači da mogu koristiti sve resurse koje nudi Zagorski vodovod što se tiče same vodoopskrbe. Toplo se nadam da ćemo u narednih godinu ili dvije završiti s ukupnim projektom i na taj način građanima Gornje Stubice, a pogotovo ovih naselja, omogućiti pristup Zagorskom vodovodu te im omogućiti urednu distribuciju vode. Kao što je poznato i što naglašavamo cijelo vrijeme, zakoni ne predviđaju lokalne vodovode i mi moramo kao lokalna samouprava pripremiti postojeću infrastrukturu kako bismo u trenutku kada će se morati prijeći na Zagorski vodovod, bili spremni – rekao je Krizmanić, pa zahvalio Hrvatskim vodama koje sufinanciraju projekt i Zagorskom vodovodu koji je investitor u projektu.

Detalje o projektu iznio je direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić.

Izgradnja vodospreme

– Vrijednost ugovora je oko 2.800.000 kuna, predviđena je mreža u dužini tri kilometra i 750 metara, s time da ćemo u prvoj fazi izgraditi oko 620 metara, pri čemu je vrijednost investicije oko 850 tisuća kuna, u što će biti uključena i mreža i hidro stanica, koja će omogućiti da ta viša naselja dobiju vodu. Općina Gornja Stubica dobrim je dijelom pokrivena lokalnim vodovodima i trenutno Zagorski vodovod provodi više projektiranja mreže koja će jednog dana svima omogućiti spajanje na Zagorski vodovod. Najvažniji objekt koji moramo izgraditi je vodosprema Hum Stubički, koji će praktički cijelom južnom dijelu, odnosno, podsljemenskoj zoni, omogućiti spajanje na Zagorski vodovod i prespojiti svoje lokalne vodovode na našu infrastrukturu – rekao je Mihovilić, pa zahvalio Hrvatskim vodama na sufinanciranju projekta.

– Mi kao manji partner niz godina provodimo vrlo dobre projekte i jako smo zadovoljni time što posljednjih nekoliko godina investiramo u ove dijelove prema lokalnim vodovodima, gdje još nema naše infrastrukture – istaknuo je Mihovilić.

Davor Vukmirić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, prisutne je pozdravio u ime Zorana Đurokovića, generalnog direktora Hrvatskih voda, u ime nazočnog direktora Vodnogospodarskog odjela za gornju Savu Tomislava Sutona te u ime voditelja vodoopskrbe za čitavu Hrvatsku Đine Zmijarevića.

“Vidi se sinergija“

– Posebna mi je čast i zadovoljstvo da upravo na ovom mjestu, gdje se na neki način pisala povijest, pred ovom Gupčevom lipom i pred likom našeg heroja Rudolfa Perešina, koji je svojim velikim djelom pokazao srce i dušu svakog zagorskog seljaka, čovjeka, radnika, pokažemo kolika je važnost da se lokalni vodoopskrbni sustavi stave u sustav javnih vodoopskrbnih sustava na državnoj razini. Zahvaljujem i Zagorskom vodovodu, direktoru Mariju Mihoviliću, koji je prepoznao značaj ovog projekta, no, budimo pošteni i recimo da je inicijativa krenula i da smo je vrlo brzo digli na ovu razinu, upravo zahvaljujući načelniku Jasminu Krizmaniću i gornjostubičkom župniku, velečasnom Nikoli Jurkoviću, kojima zahvaljujem. Izuzetno mi je važno kao čovjeku i vjerniku da se vidi ovakva sinergija na svim mogućim razinama. Hrvatske vode su osmišljene i formirane da budu na usluzi građanima i da činimo sve što je god moguće da riješimo probleme na svim točkama gdje oni još uvijek postoje, pa tako i u Krapinsko – zagorskoj županiji – zaključio je Vukmirić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba