OBNOVLJENA BLAGOVAONICA I ČETIRI NOVE UČIONICE SPREMNE ZA NOVU ŠKOLSKU GODINU: U Centru za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice pri kraju su 500.000 kuna vrijedni radovi na uređenju

KOLAR: Ovo je odlično, no nama treba novi prostor za Centar. Bit će skupo i trebat će strpljenja, ali donijeli smo odluku da u to idemo, a kad nešto odlučimo, onda to i napravimo

Objavljeno: 25.08.2021. zagorjeinternational

U Centru za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice pri kraju su 500.000 kuna vrijedni radovi na uređenju, tako da će djecu s teškoćama u razvoju, njihove roditelje i djelatnike od početka nove školske godine dočekati osvježeni i preuređeni prostori. Radove su u društvu ravnatelja Antuna Zupanca i načelnice Krapinskih Toplica Gordane Jureković obišli krapinsko – zagorski župan Željko Kolar i njegova zamjenica Jasna Petek.

– Ovog smo ljeta užurbano radili pripremi uvjeta za upis novih učenika, s obzirom na to da ove godine Centar ima povećanje broja upisanih učenika. Konkretno, radi se o 83 učenika u osnovnoškolskom te 25-ero djece u predškolskom programu, odnosno vrtiću, namijenjenom za djecu s teškoćama u razvoju. U ranoj intervenciji ove godine, prema prijavama, očekujemo preko 50-ero djece iz naše županije, a dakako, tu su nam i djeca koja borave na dječjem odjelu Specijalne bolnice, koja tijekom rehabilitacije pohađaju nastavu u Centru. Stoga nas ova investicija, koja je rezultat dobre suradnje sa Županijom kao osnivačem, prati u našim potrebama – uvodno je rekao ravnatelj Zupanc, dodajući da im je zahvaljujući ovoj investiciji omogućen prihvat novih učenika jer njome dobivaju četiri nove učionice i obnovljeni prostor blagovaonice.

Do 21. godine

– Županija nas cijele godine prati, primjerice, kabinetom za ranu intervenciju, koji je zapravo najviše i pokrenut na inicijativu Županije, budući da je dožupanica Jasna Petek ujedno i naša kolegica, edukacijski rehabilitator i iznimno dobro poznaje naš sustav. Dobivam neke informacije da ćemo u budućnosti intenzivirati taj rad, a moram istaknuti da se radi o učenicima iz cijele Krapinsko – zagorske županije, pa čak i iz rubnih dijelova Zagrebačke županije. U Centru se školu djeca do svoje 21. godine. Sada kad smo pokrenuli ranu intervenciju i pokrili raniju životnu dob, dakle, djecu do šeste godine života, a svakako ćemo u budućnosti razmišljati o tome da ponudimo kvalitetne sadržaje i mladim osobama s teškoćama u razvoju, nakon navršene 21 godine, kroz pružanje socijalne usluge boravka. Zasad imamo registriranu djelatnost i polako moramo raditi na tom planiranju – kazao je ravnatelj Zupanc.

Načelnica Krapinskih Toplica Gordana Jureković istaknula je kako Općina svakako pozdravlja trud i angažman Krapinsko – zagorske županije u poboljšanju uvjeta za školovanje djece s teškoćama u razvoju.

– Ovaj Centar je jako važan za našu općinu jer se u njemu školuju djeca s područja čitave županije i mogu reći da ćemo se u budućnosti svakako aktivnije uključiti u rad ove odgojne – obrazovne ustanove – kazala je Jureković.

Zamjenica župana Jasna Petek također je istaknula značaj ustanove tipa ovog Centra, kao i Centra za odgoj i obrazovanje Zajezda na području Krapinsko – zagorske županije.

Rana intervencija

– Ovdje u Krapinskim Toplicama imamo desetljetnu tradiciju odgoja i obrazovanja djece s teškoćama, nekada s područja čitave države, danas s područja županije. Međutim, ono što je važno je da ovdje u Centru prije svega imamo izuzetno stručne ljude koji imaju sve potrebne kvalifikacije i kompetencije i mogu se uhvatiti u koštac sa svim izazovima koje nosi rad s djecom s teškoćama u razvoju. Svih ovih godina sustavno se ulagalo u edukaciju i obnovu stručnog kadra. Nemojmo zaboraviti, u našim redovnim uvjetima je velika većina djece s teškoćama u razvoju uz podršku pomoćnika u nastavi, međutim uvijek postoji potreba za djecu koja imaju veće teškoće, a zbog njih je važan ovaj Centar za odgoj i obrazovanje. Kako se mijenja struktura djeca koja dolaze, tako su i veće potrebe za promjenom materijalno – tehničkih uvjeta i mi iz godine u godinu odgovaramo na te potrebe. Tako ove godine imamo jednu veću investiciju jer smo trebali prilagoditi prostor manjim grupama i opremiti ga da odgovara potrebama djece koja ovdje dolaze. Važno nam je da u Krapinskom Toplicama imamo bazu, odnosno centar rane intervencije za područje Krapinsko – zagorske županije, gdje već dvije godine pružamo mogućnost procjene, dijagnostike i terapijskih postupaka iz područja edukacijske rehabilitacije za djecu s teškoćama u razvoju u najranijoj fazi, od rođenja do sedme godine života. S obzirom na to da se pokazalo da su potrebe veće nego što smo mi organizirali način rada, a to je da nekoliko kolegica radi u kabinetu određeni broj sati u tjednu, mi ćemo svakako u narednom periodu svakako zaposliti jednog edukacijskog rehabilitatora koji će osam sati dnevno raditi ranu intervenciju, jer jedino ćemo tako moći odgovoriti na potrebe koje postoje na području Krapinsko – zagorske županije – kazala je zamjenica župana Jasna Petek, pohvalivši pritom ravnatelju na inicijativi i izvođaču radova na odlično obavljenom poslu.   

Župan Kolar dodao je da mu je drago što su radovi privedeni kraju na vrijeme, tako da će djeca početkom nove školske godine doći u novouređeni prostor.

– Vjerujem da će i ona biti zadovoljna, kao i njihovi roditelji, ali i naše djelatnici i djelatnici, kojima iskazujem poštovanje i zahvalu na svemu što rade. Imao sam sreću što je Jasna, koja je došla iz ove institucije, moja zamjenica i što me je senzibilizirala i upoznala sa svim izazovima koji se javljaju kod takve djece i njihovih obitelji. S posebnom pažnjom pratimo sve što se događa ovdje u Centru te u suradnji s ravnateljem planiramo i realiziramo projekte poput ovog. Međutim, ukupno kada gledamo, nama treba novi prostor za Centar za odgoj i obrazovanje u Krapinskim Toplicama. Tako da je u pripremi Razvojnog sporazuma koji radimo, a na raspolaganju će nam biti određena sredstva za projektiranje, upravo projekt novog Centra te smo u pregovorima za zemljište. Ako će biti sve u redu, mi bismo projektnu dokumentaciju i kupovinu zemljišta mogli realizirati kroz ovu i sljedeću godinu te potom kroz mehanizam za oporavak i otpornost ili novu financijsku omotnicu, 2023. godine mogli početi graditi novi Centar za odgoj i obrazovanje. Dakako, to ćemo raditi u suradnji sa Specijalnom bolnicom i neke ćemo stvari sigurno podići na višu razinu, kako bismo olakšali, kako djeci i njihovim roditeljima, tako i djelatnicima. Prema tome, pred nama je veliki projekt za kojeg će trebati puno znanja, strpljenja i novca, no mi smo donijeli odluku da u to idemo, a kao što znate iz dosadašnjeg iskustva, kada nešto odlučimo, onda to i napravimo – zaključio je župan Kolar.

Nastava i korona

Novinare je zanimalo i kako će epidemiološke mjere i koronavirus utjecati na rad Centra, na što je ravnatelj Zupanc kazao da još nikakve upute, ni od Ministarstva, niti od Zavoda za javno zdravstvo, odnosno od Stožera nisu došle.

– Planiramo školsku godinu na način na koji je bilo provedena sada. Dakle, da nastavu održavamo uživo jer našim je učenicima takav oblik nastave potreban, a moram naglasiti da smo imali minimalnu pojavu Covid-19 zaraze u školi, s obzirom na mjere te na činjenicu da su sudjelovali i roditelji, učenici i učitelji. Stvarno smo se držali uputa i mjera, tako da smo imali jedan ili dva slučaja u sada već skoro dvije godine. Nama je izuzetno važno da škola počne “normalno“ u normalnim uvjetima, ali smo isto tako spremni na online nastavu i vrlo brzo smo se prilagodili tome i imali smo prilike prezentirati u cijeloj državi, način na koji smo to radili i određene su nas institucije tražile savjet kako to provesti s učenicima u teškoćama u razvoju. Već nakon prvog lockdowna imali smo potpuno uspostavljeni cijeli način rada u online okruženju – kazao je ravnatelj. (vc, ab)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba