OD JESENI SPREMAN ZA 110 MALIŠANA: U Oroslavju svečano otvoren obnovljeni i novouređeni Dječji vrtić “Cvrkutić“

SMIJEH, VESELJE, PONOS: “Pripremamo neke nove programe kojih zasad nema u Zagorju – cilj nam je postati jedan od vodećih vrtića u županiji”

Objavljeno: 13.08.2021. Valentina Cigula

U sklopu Dana grada Oroslavja, u petak je svečano otvoren obnovljeni i novouređeni Dječji vrtić “Cvrkutić”.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Silvija Čičko otkrila je da će od jeseni vrtić moći pohađati 110-ero djece te da je adaptacija vrtića vrlo važan, kapitalni projekt za grad Oroslavje, ono što je gradu nedostajalo te su sada napokon postignuti pedagoški standardi.

– Prijašnji vrtić imao je nekih 200 kvadratnih metara, a ovaj ima gotovo 1000 kvadratnih metara. Imao je tri odgojne skupine, odnosno dvije i jednu namjensku, a sada ima pet odgojnih skupina. Vrlo je bitno da imamo sportsku dvoranu koju dosad nismo imali, ulazili smo u sportsku dvoranu osnovne škole, a djeci je u zimskim mjesecima važan prostor za trčanje i vježbanje. Novost je i zapošljavanje pedagoga koje je u tijeku, a dosad nismo imali stručnjaka, odgojitelji su sve probleme rješavali sami. Investicija je vrijedna oko 5,6 milijuna kuna. Jedni samo od rijetkih vrtića koji nije imao problema s pronalaskom odgojitelja i moram reći da sam jako ponosna na to i mislim da smo odabrali jedan jako dobar kadar, da krećemo u jednom jako dobrom smjeru i cilj nam je postati jedan od vodećih vrtića u županiji. Pripremamo neke nove programe kojih zasad nema u županiji i nadamo se da ćemo uspjeti u tome – otkrila je Čičko.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek kazao je kako mu je drago prisustvovati na otvorenju vrtića jer je i sam 80-e godine pohađao upravo ovaj vrtić.

200 objekata

– Vlada Andreja Plenkovića, aktualna Vlada u svom dosadašnjem mandatu investirala je u rekonstrukciju, odnosno izgradnju, više od 500 objekata namijenjenih predškolskom uzrastu djece. Samo 200 takvih objekata, između kojih je i ovaj dječji vrtić, investirano je iz Programa ruralnog razvoja. Oni su zalog za budućnost i na neki način, investicija su ostanka mladih obitelji i prigoda da napravimo sve kako bi naša djeca imala adekvatnu skrb i edukaciju, kako bi se u budućnosti mogla nositi na tržištu rada, a jednako tako graditi lijepu našu domovinu. Pozivam gradonačelnika i njegov tim da prate natječaje Ministarstva poljoprivrede i ostalih Ministarstava jer upravo iz Nacionalnog plana za obnovu i oporavak osigurana su dodatna financijska sredstva koja će osigurati financiranje obnove objekta ovakve namjene, a jednako tako pozivam da pratite natječaje Agencije za plaćanje, upravo su otvoreni natječaje iz mjere 7.4.1. iz koje je financiran i ovaj projekt, na koje možete prijaviti svoje projekte kako društvene, tako i za komunalnu infrastrukturu. Na području Krapinsko -zagorske županije otvara se još jedan vrtić, a sveukupno je Ministarstvo poljoprivrede financiralo 17 dječjih vrtića, što izgradnje, rekonstrukcije i upravo sada polako ulazimo u fazu završnog ciklusa, 245 milijuna kuna potpore za ovakve investicije su velik vjetar u leđa prije svega roditeljima. Čestitam svima u Gradu i Županiji, svima onima koji su bili dovoljno politički mudri da se odluče na ovakav poduhvat jer ovo je prije svega ulaganje u budućnost vaše djece i Grada Oroslavja i naše Županije – kazao je Tušek.

Zahvala roditeljima

Gradonačelnik Oroslavja Viktor Šimunić istaknuo je da je ovo bio jedan od kapitalnih projekata koji je bivša vlast započela i završila, a oni su kada su došli na vlast imali čast da sele vrtić.

– Ovom prilikom zahvalio bih se svim roditeljima i zaposlenicima koji su pri tome pripomogli, a posebno bih se zahvalio roditeljima koji su uredili okoliš oko vrtića. Travnjak je bio u lošem stanju, roditelji su se udružili, sve su napravili sami. Jednostavno Grad može pomoći koliko može, ali trenutno smo financijski tako jesmo. Pokazali smo da kad se “glave deneju skup, da se sve more napraviti“.  Rezultat svega je osmijeh djece, a ona su nam budućnost. Grad sudjeluje u sufinanciranju rada dječjeg vrtića. Zaposlili su se novi ljudi. Ekonomske cijene idu gore, jednostavno trebamo nalaziti rješenja i financije, a najvažnije za roditelje je da znaju da se cijena vrtića neće povećavati – poručio je Šimunić.

Zamjenica krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek uputila je čestitke na novo obnovljenom dječjem vrtiću s uvećanim kapacitetima i poboljšanim uvjetima, rekavši da je izuzetno važno da svako mjesto, svaki grad  u županiji ima kvalitetni i primjereni predškolski odgoj za djecu.

– Jako je važno da postoji mogućnost u našim jedinicama lokalne samouprave, za izgradnjom novih objekata, adaptacijom, rekonstrukcijom i povećanjem kapaciteta postojećih objekata i zbog toga je izuzetno važno iskoristiti sve mogućnosti, prije svega Europskih socijalnih fondova koji pružaju mogućnosti realizacije tih naših potreba. U ovim našim novim lijepim prostorima, veliku ulogu imaju svi oni koji u njima rade, koji se bave našom djecom i zato velika zahvala njima. Iskreno se nadam da će u ovim lijepim novim prostorima, odzvanjati dječji smijeh i pjesma, da će se djeca odgajati u korak s vremenom, a nadam se da će ove tradicijske igračke pomoći da poštujemo baštinu – poručila je Petek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba