Spomenikom prirode proglašena je 1957. godine

Provedeno je orezivanje stabla i njega krošnje Gupčeve lipe, jedinog ‘živog svjedoka’ seljačke bune iz 1573. godine

Objavljeno: 04.08.2021. zagorjeinternational

Kako bi se smanjile mogućnosti lomova krošnje i stabla Gupčeve lipe, nakon zadnjeg orezivanja koje je izvršeno 2015. godine, Javna ustanova “Zagorje zeleno” u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Medvednica i Općinom Gornja Stubica, provela je orezivanje stabla i njegu krošnje Gupčeve lipe, zaštićene u kategoriji spomenika prirode na području Parka prirode Medvednica.
U trećoj fazi sanacije Gupčeve lipe, tvrtka Urbani šumari iz Zagreba izvršila je sistematsku vizualnu kontrolu svih dijelova stabla te kontrolnu dijagnostiku rezistografom, s ciljem određivanja lokacija truleži statičkih važnih i nosivih grana.
Na temelju analize podataka i prijedloga mjera njege i zaštite stabla, izvršena je rezidba vršnih dijelova krošnje prema predloženim mjerama njege, radi smanjivanja opasnosti od loma te postizanja veće stabilnosti i statičkih osobina cijelog stabla.
Radi sprječavanja širenja truleži, stablo je tretirano preparatom na bazi gljive. Svrha tretiranja, kažu u Općini Gornja Stubica, je zaustavljanje djelovanja gljiva truležnica i prodiranja daljnje truleži u drvno tkivo. Preparat također podiže imunitet stabla, potiče razvoj prirodnih antibiotika unutar stabla i pospješuje razvoj korijena, čime stablo postaje stabilnije i lakše se opskrbljuje hranjivima i vodom iz tla.
Aktivnosti su izvršene pod nadzorom JU “Zagorje zeleno”, a ishođeno je i dopuštenje od strane Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.
Podsjetimo, Gupčeva lipa jedini je živi svjedok seljačke bune iz 1573. godine, a pod njom je, prema narodnoj predaji, seljački vođa Matija Gubec okupljao svoje istomišljenike. Visoka je devet metara, opseg debla iznosi 4,9 metara, a prsni promjer 1,57 metara. Starošću i dimenzijama, karakterističnim izgledom, impozantnim granama i izbojcima, lipa predstavlja prirodnu rijetkost. Spomenikom prirode proglašena je 1957. godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba